Ce tip de cancer este mai frecvent când ești supraponderal?

Ce tip de cancer este mai frecvent când ești supraponderal? Îngrășarea nu trebuie neglijată. Într-adevăr, poate ascunde o problemă reală de sănătate și poate fi direct asociată cu o patologie subiacentă, adesea tratament endocrin și/sau medical.  Jean-Michel Lecerf, specialist în endocrinologie, boli metabolice și nutriție, a explicat ce boli pot afecta creșterea în greutate.

Sindromul Cushing

Definit prin totalitatea simptomelor datorate productiei accelerate si eliberarii unei cantitati crescute de cortizol în circulatia sangvina, compus cunoscut si sub denumirea de hormon de stress, sindromul Cushing este una dintre cauzele clasice, dar foarte rare ale creșterii în greutate, spune medicul Jean-Michel Lecerf, potrivit Sante Magazin.

Și chiar dacă această patologie este tratată relativ bine, trebuie să recunoaștem că această boală are consecințe destul de inestetice asupra organismului: așa-numita creștere în greutate „truncală” (situată în partea superioară a corpului), umflarea feței, roșeața…

Sindromul ovarului polichistic

Tulburare anormală la femei, dar poate fi însoțit de unul sau mai multe simptome precum hiperpilozitatea, amenoreea sau tulburarea menstruației.

„Creșterea în greutate este aproape constantă și localizată preponderent la nivel abdominal”, explică dr. Jean-Michel Lecerf, specialist în endocrinologie. „Tratamentul hormonal însoțit de o reechilibrare a alimentelor va fi indicat în cazul unui diagnostic dovedit”, mai spune medicul.

O tulburare a tiroidei te îngrașă?

„Da, și spre deosebire de hipertiroidism, care duce la pierderea în greutate; hipotiroidismul este destul de des însoțit de creșterea în greutate din cauza încetinirii metabolismului, ceea ce facilitează o acumulare de grăsime și apă în țesutul adipos”, explică dr. Jean-Michel Lecerf.

„Din motive mai mult sau mai puțin evidente (predispoziții genetice etc.), problemele tiroidiene afectează femeile de 5 ori mai mult decât bărbații”, adaugă medicul.

Boli genetice
„Anumite boli genetice destul de rare, precum sindromul Prader-Willi, pot duce la exces de greutate la copii”, adaugă dr. Jean-Michel Lecerf. Creșterea în greutate este asociată cu faptul că copilului îi este aproape întotdeauna foame. Medicul adaugă: „În mod similar, trisomia 21 poate fi asociată cu excesul de greutate. »

sursa foto: arhiva doctorulzilei

Ce tip de cancer este mai frecvent când ești supraponderal?

„Sunt mai mulți dintre ei. La femei, putem cita, de exemplu, cancerul endometrial sau mamar (după menopauză); iar la bărbați, cea a prostatei în principal. La ambele sexe, cea a colonului, rectului și pancreasului combinate” precizează Dr Jean-Michel Lecerf.

Tratamente medicamentoase care influențează creșterea în greutate

Dincolo de bolile care influențează direct creșterea în greutate, este necesar să se abordeze și patologiile pentru care tratamentul medicamentos este cel care acționează asupra creșterii în greutate.

Corticosteroizi

„Cand sunt prescrisi in doze mari timp de cateva saptamani sau luni, corticosteroizii induc frecvent crestere in greutate la pacienti: retentie de apa umflarea fetei…” Acest tratament cu efecte adverse este insa si deseori cea mai buna varianta.indicat pentru tratarea anumitor afectiuni inflamatorii precum ca poliartrita sau boala Horton…)” ilustrează dr. Jean-Michel Lecerf.

Antidepresive

Acestea mai întâi trebuie să fie distinse de neuroleptice, deoarece vor fi prescrise în principal pentru tratarea depresiei. Dintre antidepresivele care te pot ingrasa, putem aminti asa-numitele antidepresive „imipramina” (amitriptilina, doxepina, imipramina, etc.) si asa-numitele antidepresive „tetraciclice” (mianserin, etc.).

Și dacă în multe situații, va fi greu să te descurci fără el, a putea discuta cu medicul tău despre aceste posibile efecte nedorite asupra greutății îți va permite să moderezi doza și astfel să limitezi creșterea în greutate.

La această listă de medicamente care pot avea impact asupra creșterii în greutate, să adăugăm și într-o măsură mai mică, anumite antihistaminice sau tratamente indicate la femei precum progestative sintetice dar și insulina sau sulfonamide în contextul diabetului.

„Terapia cu antibiotice repetate la nou-născuți/sugari ar fi, de asemenea, un factor de risc pentru supraponderalitate și obezitate ulterioară, în interacțiune negativă cu operația cezariană din cauza modificărilor microbiotei”, adaugă dr. Jean-Michel Lecerf.

Menopauza și creșterea în greutate: un caz special

Dacă menopauza nu este o boală în sensul strict al termenului, ci pur și simplu un mecanism natural de îmbătrânire la femei, este important să ne amintim legătura ei cu creșterea în greutate.

„Acest lucru se explică în principal prin modificarea corpului cu o reducere a masei adipoase și o modificare a distribuției țesutului adipos în favoarea țesutului adipos abdominal-visceral”, explică medicul Jean-Michel Lecerf.

El adaugă cu nuanță: „Creșterea în greutate în timpul menopauzei nu este inevitabilă. Managementul acesteia trebuie să includă un stimulent pentru creșterea activității fizice și sfaturi alimentare. Dietele nu sunt recomandate, cu toate acestea, este necesar să se realizeze schimbări pas cu pas.”

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

7 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

8 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

8 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

9 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

9 ore ago

Citeste si: