Ce tipuri de carne pot consuma persoanele cu diabet zaharat

La nivel mondial, diabetul este una dintre cele mai frecvente boli – aproximativ 350 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu această afecţiune și la fiecare 10 secunde doi oameni fac diabet.

Majoritatea persoanelor cu diabet au o listă cu alimente permise, de consumat cu moderaţie şi interzise după care se ghidează atunci când îşi alcătuisc dieta zilnică, din care trebuie excluse în special dulciurile, grăsimile şi excesul de carbohidraţi.

Totuși, ce tip de carne este cel mai bine să consume diabeticii și care sunt beneficiile consumului acestui aliment? Una peste alta, carnea slabă este cea mai bună opţiune pentru persoanele care au probleme cu controlul glicemiei.

Cărnurile grase și procesate conțin grăsimi nesănătoase care pot crește nivelul de colesterol rău din sânge, riscul de boli de inimă și pot înrăutăți starea generală de sănătate.

În acest context, Asociația Americană de Diabet recomandă următoarele tipuri de carne pentru diabetici, pe baza conținutului de proteine, grăsimi și calorii:

Carne slabă şi macră

În această categorie sunt incluse pieptul de pui şi de curcan, preparat fără pieliţă. În ce priveşte carnea macră, există o listă lungă de produse de oirgine animală, între care orice fel de pasăre – pui, curcan, găină și altele, dar fără piele, vânat, carne slabă de porc, precum şunca proaspată sau fiartă şi bacon canadian, pentru carnea de vită – muşchi şi friptură de mânzat, dar fără cotlet de viţel, care nu este recomandat diabeticilor.

Conform experților, puiul fără piele trebuie ales ori de câte ori este posibil, deoarece este considerat cel mai potrivit pentru diabet. Carnea foarte slabă are 1 g de grăsime și 35 de calorii per porție. National Institutes of Health (NIH) listează în această categorie de carne foarte slabă numai carnea de curcan și pieptul de pui fără piele.

Specialiştii în nutriţie recomandă limitarea consumului următoarelor tipuri de carne dacă suferi de diabet: carne tocată de vită, friptură de miel şi cotlete sau pulpă de miel, cotlete de viţel, carnea grasă de porc, ficat, inimă, rinichi și alte organe.

Limitarea drastică a consumului de cărnuri procesate

De asemenea, trebuie limitat drastic consum de cărnuri procesate, precum salam, cârnați, inclusiv diverse pateuri și alte produse care conțin carne procesată. Acestea sunt bogate în grăsimi nocive, sare, conservanți, coloranți, potențiatori de gust, care dăunează sănătății celor care suferă de diabet.

Un studiu din 2020 a constatat că doar 50 g de carne roșie pe zi ar putea crește riscul de diabet cu 11%. Cei care suferă de diabet ar trebui să evite complet carnea roșie pentru a nu-și deregla rezistenţa la insulină şi, implicit, nivelurile de glucoză în sânge.

Medicii recomandă ca produsele animale să fie consumate fierte sau la cuptor, şi să se evite consum de carne prăjită sau sub formă de şnitel.

Câtă carne ar trebui consumată zilnic

Cantitatea de carne pe care o persoană ar trebui să o mănânce în fiecare zi variază în funcție de factori individuali, cum ar fi vârsta, greutatea corporală și nivelul de activitate fizică și psihică. Potrivit experților citaţi de doc.ro, o persoană care are o dietă de 2.000 de calorii pe zi ar trebui să consume 50 g de proteine, și mai puțin de 10% dintre calorii ar trebui să provină din grăsimi saturate.

În conformitate cu recomandările autorităților sanitare, ar trebui ca în alimentația obișnuită de fiecare zi să existe o varietate de alimente proteice, nu doar carne. În plus, carnea poate fi înlocuită cu pește și alternative de carne pe bază de vegetale.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

11 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

12 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

12 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

13 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

13 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

14 ore ago

Citeste si: