Categories: Ştiri sănătate

Ce trebuie să porți în portofel de Sfinții Mihail și Gavril? Îți va merge bine tot anul

În fiecare an, pe data de 8 Noiembrie, creștinii aduc laude Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. În această zi de mare sărbătoare, se zice că este bine să se respecte o serie de tradiții și superstiții pentru a avea noroc și sănătate.

Conform religiei, Arhanghelul Mihail este cunoscut drept conducătorul oștilor cerești sau îngerești, iar Arhanghelul Gavriil este cunoscut drept cel care i-a vestit Fecioarei Maria nașterea pruncului Iisus.

Legat de tradiții și obiceiuri, în ajunul sărbătorii de Mihail și Gavril se obișnuiește să se împartă pomană pentru sufletul celor adormiți. Aceste ofrande se mai numesc și “Moșii de Arhangheli”.

Tradiții și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 8 noiembrie 2022

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

În folclor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. Este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii, potrivit doxologia.ro

Tot în această zi de sărbătoare se spune că este bine să aprindem lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei care au trecut în neființă fără lumânare sau pentru cei care au părăsit această lume în situații neprevăzute.

În unele zone din Transilvania, se practică coacerea unei turte mari din grâu sau din porumb, care se mai numește și turta areților (berbecilor), pentru a ajuta la fecunditatea mioarelor. După ce turta este gata, se aruncă în țarcul oilor și, în același timp, se dă și drumul areților (berbecilor), între oi. Se spune că dacă această turtă pică cu fața în sus, toate oile vor făta la primăvară, iar dacă pică cu fața în jos este semn rău, de oi sterpe.

Deasemenea, se spune că în această zi e bine să porți în portofel o iconiță cu Sfinții, astfel vei avea noroc tot anul.

Doar în anumite zone ale țării noastre se mai ține cont de tradițiile strămoșești, însă, în fiecare an, pe 8 Noiembrie, sunt sărbătoriți cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Pe data de 8 noiembrie, multe persoane își sărbătoresc numele. Este bine de știut că numele Mihail înseamnă “Acela care este ca Dumnezeu”, iar Gavriil, în Ebraică, înseamnă “Omul lui Dumnezeu”.

Aproape 1,3 milioane de români își serbează pe 8 noiembrie onomastica de Sfinții Mihail și Gavriil. Credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mihail și Gavril pe data de 8 noiembrie, dar în calendarul ortodox această sărbătoare are ca denumire completă Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

19 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

49 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică