Categories: Stil de viaţă

Ce trebuie să știe orice femeie despre hormonul anti-mullerian (AMH)

Testul AMH este un test din sânge care măsoară cantitatea de hormon anti-mullerian (produs de celulele din interiorul foliculilor ovarieni), care corespunde numărului de ovocite. Atenție, această analiză nu prezice fertilitatea! Testul AMH mai poate ajuta la diagnosticarea unei mase ovariene.

Nivelurile de AMH corespund numărului de ovocite existente în rezerva ovariană. Niveluri mai mari de AMH înseamnă mai multe ovocite și o rezervă ovariană mai mare, niveluri mai scăzute de AMH înseamnă mai puține ovocite și o rezervă ovariană mai mică, ceea ce înseamnă că perioada de timp în care femeia mai poate rămâne însărcinată este scurtă.

De asemenea, testul AMH poate dezvălui cât de bine răspunde organismul la medicamentele injectabile pentru fertilitate, care stimulează ovarele să maturizeze mai multe ovule, în procesul de pregătire pentru fertilizare in vitro (FIV).

Nivelul AMH normal

”Nivelurile de AMH variază în funcție de vârsta. Acestea încep să crească în timpul adolescenței și ajung la maxim în jurul vârstei de 25 de ani, după care scad în mod natural, așa că este normal ca la vârsta de 30, 40, 50 de ani, rezerva ovariană să fie tot mai mică, până la completa ei epuizare,” a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Medicul a mai precizat că nivelurile tipice se încadrează în niște intervale. Astfel, un nivel mediu de hormon anti-mullerian este cel situat între 1,0 ng/mL și 3,0 ng/mL, unul scăzut este cel sub 1,0 ng/mL, iar sever scăzut este de 0,4 ng/mL. Estimativ, în funcție de vârstă, nivelul AMH este 3,0 ng/mL la 25 de ani, 2,5 ng/mL la 30 de ani, 1,5 ng/mL la 35 de ani, 1 ng/mL la 40 de ani și 0,5 ng/mL la 45 de ani. Nivelurile mai mari de AMH nu sunt întotdeauna un lucru bun, acestea fiind întâlnite în cazul sindromului ovarului polichistic.

Când se face testul AMH

Testul AMH se poate realiza în orice moment al ciclului menstrual, pentru că, spre deosebire de alți hormoni reproductivi, hormonul anti-mullerian nu fluctuează prea mult pe parcursul lunii.

”Un nivel scăzut al AMH înainte de vârsta de 35 de ani nu pecetluiește fertilitatea. Din fericire, cu ajutorul tratamentelor recomandate de un specialist în infertilitate, corpul este ajutat să producă mai mulți foliculi și ca urmare ovocite, făcând posibilă obținerea unei sarcini pe cale naturală,” a adăugat dr. Vythoulkas.

În altă ordine de idei, mai trebuie subliniat că un AMH mic înseamnă că în ovare există o cantitate mică de ovocite, nu de calitate scăzută. În plus, mai există și opțiunea fertilizării in vitro, fie cu ovocite proprii, fie cu ovocite donate, în funcție de ceea ce consideră specialistul că este potrivit fiecărei situații în parte, în funcție de vârsta pacientei.

Recent Posts

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

1 minut ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

32 de minute ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

o oră ago

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

2 ore ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

3 ore ago

Citeste si: