Categories: Stil de viaţă

Ce trebuie să știi despre crema de protecție solară

Dacă alegem o cremă de protecție solară pentru plajă, atunci ar trebui să optăm pentru un produs cu filtre stabile, un produs testat, cumpărat din farmacie și nu un produs achiziționat de pe plajă, din vacanță.

”În cazul în care o persoană are istoric de alergii cutanate, poate opta pentru un produs cu filtre minerale, întrucât filtrele chimice pot provoca iritații, pielea este mai sensibilă. Indiferent de culoarea pielii, recomand un produs cu SPF 50+, cu spectru larg (care să acopere și UVA și UVB).
Optați pentru o cantitate mare, care să vă ajungă pe perioada vacanței. Important de menționat că dacă un pacient se confruntă cu un ten cu probleme (ten acneic, ten gras, ten uscat, ten intolerant), trebuie ales un produs special pentru ten și unul pentru restul corpului,” a explicat dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie și Doctor în Științe Medicale, din cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică. 

Cum alegem crema de protecție solară în funcție de vârstă?

Crema de fotoprotecție trebuie să fie adecvată vârstei copilului (ex: sunt produse special concepute pentru a fi aplicate de la 6 luni) și să nu conțină parfum, ingrediente ‘’naturiste’’, uleiuri, etc, care ar putea crește riscul de a dezvolta o alergie.

Medicul menționează că putem alege un produs ‘’rezistent la apă’’. Cu toate acestea, produsul se reaplică după 2 h mai ales dacă petrecem mai mult timp în apă și ne ștergem des cu prosopul. În ceea ce privește prețul, produsele achiziționate din farmacie au preturi similare, sunt produse testate și au eficacitate, astfel că dacă le aplicăm corespunzător previn efectele nedorite ale soarelui. Sunt și produse de brand cu preturi mai mari decât ale celor din farmacii, iar alegerea unui astfel de produs se bazează exclusiv pe preferința clientului sau a clientei.

Dacă folosim creme pentru protecție solară, ne putem expune oricând?

„Nu, din păcate. Se recomandă evitarea expunerii în intervalul 10:00-17:00. În intervalul permis, chiar dacă soarele nu este la fel de puternic, tot se recomandă folosirea unei creme de protecție solară (SPF 50+) care se reaplică după 2 h sau chiar mai des, dacă intrăm în apă. Ca dermatolog recomand folosirea unui produs cu SPF50+ pe zonele fotoexpuse (față, gât și decolteu) indiferent de anotimp, pentru a preveni fotoîmbătrânirea (piele care îmbătrânește prematur de la radiațiile UV) și pentru a scădea riscul de cancer de piele, prin efectul cumulativ al radiațiilor UV,” atrage atenția dr. Mihaela Balaban.

Suntem 100% protejați de cancer dacă folosim când și cum trebuie cremele de protecție?

Nu, pentru că din păcate, există mai multe tipuri de cancer de piele și de asemenea, sunt implicați și alți factori, cochide dermatologul.

Recent Posts

Bolile care te pot scoate mai repede la pensie. Condițiile de îndeplinit

În ceea ce privește pensionarea medicală sau pensionare pe caz de boală, înseamnă că o…

7 minute ago

Programul „Litoralul pentru toți” vine cu reduceri de peste 70%. Stațiunea unde o noapte de cazare poate costa 35 de lei

Programul "Litoralul pentru toți" se află în prezent la cea de-a 44-a ediție și rămâne…

27 de minute ago

În ce condiții pensionarii pot cumpăra medicamente cu CARDUL de ALIMENTE?

În România, peste 2.700.000 milioane de persoane, cu precădere pensionari, primesc un ajutor din partea…

47 de minute ago

Meteorologii au dat ALERTA: Fenomen PERICULOS deasupra României!

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

o oră ago

Tratament revoluţionar pentru reducerea atacurilor severe de astm

Un medicament experimental și-a atins obiectivul principal de a reduce atacurile de astm în două…

o oră ago

INTERZIS la tatuaje pentru anumite persoane! Ce decizie a luat Ministerului Sănătăţii?

Saloanele specializate nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor sub…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar