Categories: Stil de viaţă

Ce vitamine sunt bune pentru memorie și încetinesc declinul cognitiv

Știi ce vitamine sunt bune pentru memorie? Un nou studiu raportează că pierderile de memorie legate de vârstă pot fi îmbunătățite, cel puțin pe termen scurt, prin administrarea zilnică a unei multivitamine.

Cercetătorii au descoperit că după un an de administrare de multivitamine creierul participanților a fost reîntinerit cu trei ani și acest efect a persistat pe toată durata studiului.

Subiecții cu boli cardiovasculare care au luat multivitamine au experimentat cea mai vizibibilă îmbunătățire a memoriei.

Rămâne neclar care dintre vitaminele luate au ajutat la întărirea memoriei, sugerând necesitatea unor cercetări suplimentare.

Pentru adulții mai în vârstă, administrarea zilnică de multivitamine poate îmbunătăți memoria și poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea Columbia din New York și Brigham and Women’s Hospital/Harvard din Boston, MA.

Studiul de trei ani a constatat că îmbunătățirile modeste ale funcției cognitive au rămas pe toată durata cercetării.

Studiul a fost publicat pe 24 mai în American Journal of Clinical Nutrition.

Multivitaminele luate zilnic îmbunătățesc cogniția

Pentru studiu, 3.562 de adulți în vârstă au fost repartizați aleatoriu într-unul din două grupuri. Primul grup a luat zilnic un supliment cu multivitamine – Centrum Silver pentru adulți – pe parcursul studiului de trei ani. Al doilea grup a luat un placebo.

În fiecare an, amintirile participanților au fost evaluate prin teste neuropsihologice online. Cercetătorii au fost interesați, în primul rând, de măsurarea puterii memoriei episodice a indivizilor sau a reamintirii imediate.

După 1 an de administrare de multivitamine, participanții la studiu au experimentat o îmbunătățire modestă a memoriei, care a fost echivalentul cu întoarcerea ceasului biologic cu aproximativ 3,1 ani, comparativ cu un grup de control.

Autorii studiului au descoperit că cea mai semnificativă îmbunătățire a memoriei a avut loc la persoanele cu boli cardiovasculare subiacente. Motivul pentru aceasta nu este clar, deși cercetătorii bănuiesc că ar putea avea de-a face cu un deficit de nutrienți preexistent.

Ca scop secundar, cercetătorii au căutat, de asemenea, modificări ale memoriei episodice pe parcursul perioadei de studiu și performanța participanților în ceea ce privește recunoașterea obiectelor noi și funcția executivă. Cu toate acestea, au descoperit că multivitaminele nu au avut niciun efect asupra acestor sarcini neuropsihologice particulare.

Coautor al studiului, Dr. JoAnn Manson, MPH, profesor de epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat pentru Medical News Today:

„Păstrarea memoriei și a sănătății cognitive este o prioritate ridicată pentru majoritatea adulților în vârstă. Puține strategii anterioare au fost testate riguros în studii clinice randomizate și s-au dovedit a avea beneficii cognitive.”

Sunt necesare mai multe cercetări pe termen lung

Dr. Manson a explicat că rezultatele studiului sunt deosebit de convingătoare prin faptul că reprezintă constatările concomitente din două studii separate simultan.

Ambele studii au descoperit că multivitaminele au încetinit declinul cognitiv pe termen scurt, de trei ani.

Dr. Matthew Pase,  profesor asociat la Institutul Turner de la Universitatea Monash și Harvard T.H. Școala de Sănătate Publică Chan, care nu este implicată în studiu, a remarcat că „stimularea cogniției pe termen scurt este destul de diferită de prevenirea declinului cognitiv pe termen lung și există puține studii controlate randomizate pe termen lung”.

Dr. Fernando Testai, profesor de neurologie la Universitatea din Illinois din Chicago, a menționat, de asemenea, implicat în cercetare, a declarat pentru MNT că „studiile anterioare care examinează efectele preventive ale suplimentelor de vitamine și minerale asupra declinului cognitiv au produs rezultate inconsecvente”.

Dr. Testai a sugerat că o astfel de cercetare este complicată de o serie de factori care pot afecta performanța cognitivă, inclusiv:

  • factori genetici
  • factori de risc vasculari coexistenți
  • determinanții sociali ai sănătății
  • comportamente nesănătoase (de exemplu, stilul de viață sedentar, consumul de alcool și fumatul)

Cum îmbunătățesc multivitaminele memoria?

Studiul nu explorează exact ce vitamine specifice din suplimentele cu multivitamine au jucat un rol în susținerea memoriei.

„Multivitaminele conțin mai mult de 20 de vitamine și minerale esențiale, iar micronutrientul specific care conferă beneficii cognitive nu poate fi determinat atunci când se administrează o tabletă combinată”, a explicat dr. Manson.

Dr. Pase a remarcat că dacă o persoană are un consum scăzut dintr-un anumit tip de vitamină, iar altei persoane îi lipsește o altă vitamină, o multivitamină e benefică în ambele cazuri.

Cât despre mecanismul prin care multivitaminele au ajutat participanții la studiu, dr. Testai a sugerat câteva posibilități.

„Deficiența mai multor vitamine și minerale, inclusiv vitaminele B, vitamina D, zincul și fierul, a fost asociată cu declinul cognitiv”, a spus expertul, adăugând că cercetările au arătat că vitamina E poate avea proprietăți neuroprotectoare.

Administrarea de multivitamine pentru a menține sănătatea creierului

Dr. Manson a spus că un supliment cu multivitamine zilnic poate fi o idee bună pe baza studiilor COSMOS-Web.

„Descoperirile noastre sugerează că suplimentarea cu multivitamine este promițătoare ca abordare sigură și accesibilă pentru protejarea sănătății cognitive la adulții în vârstă”, a remarcat dr. Manson.

Dr. Pace a spus că studiul este valoros, dar nu ar recomanda multivitamine pentru încetinirea declinului cognitiv.

El a remarcat că beneficiul lor în studiu a fost limitat la o singură zonă cognitivă și că ar prefera să vadă rezultatele unor studii mai lungi și „îmbunătățiri ale unei game mai mari de sarcini cognitive”.

El a adăugat că „este important de reținut că nu toate suplimentele de vitamine (sau chiar multivitaminele) sunt create egale”. Într-adevăr, suplimentele alimentare, inclusiv multivitaminele.

În plus, dr. Testai a avertizat că „nivelurile excesive ale anumitor micronutrienți, în special vitaminele solubile în grăsimi, plumb și fier, pot duce la toxicitate”.

Totuși, dr. Manson a fost mai puțin îngrijorat, subliniind: „Un avantaj al multivitaminelor este că aceste suplimente asigură doze zilnice și nu implică mega-dozare.”

„Multivitaminele (și alte suplimente alimentare) nu ar trebui să fie percepute ca un substitut pentru o dietă sănătoasă sau un stil de viață sănătos, chiar dacă sunt utilizate ca o abordare complementară”, a concluzionat dr. Manson.

Recent Posts

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

18 minute ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

47 de minute ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

o oră ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

2 ore ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

2 ore ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

3 ore ago

Citeste si: