Cea mai bună metodă pentru detectarea cancerului de sân. Mai eficientă decât mamografia clasică

Cea mai bună metodă pentru depistarea cancerului la sân este, potrivit specialiștilor, maografia cu tomosinteză, numită și mamografia 3D. Investigația este mai eficientă decât clasica mamografie 2D. 

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din Statele Unite și a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul pulmonar.

Potrivit Societății Americane a Cancerului, clasificările stadiilor cancerului de sân includ:

  • Localizat – cancerul nu s-a răspândit în afara sânului
  • Regional – cancerul s-a răspândit în afara sânului către structurile din apropiere
  • La distanță – cancerul s-a răspândit în zone îndepărtate și în alte organe ale corpului

Șanse de supraviețuire pentru cancer de sân în funcție de stadiu

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de sân atunci când este detectat la începutul stadiului său localizat este de 99%. Cifra scade la 86% când cancerul ajunge în stadiul regional și la 30% când se află în stadiul îndepărtat. Screening-ul regulat pentru cancerul de sân poate ajuta la identificarea cancerul atunci când este mai tratabil.

În prezent, standardul, în ceea ce privește screeningul cancerului de sân, îl reprezintă mamografia digitală bidimensională (2D). Studiile arată că mamografia poate detecta aproximativ 87% din cancerele de sân. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 8 cazuri nu poate fi detectat.

Tomosinteza digitală a sânilor (DBT), numită și mamografie 3D, este o tehnologie mai nouă de screening care captează imagini cu raze X din mai multe unghiuri, permițând radiologilor să vadă imagini 3D ale țesutului mamar, spre deosebire de imaginea unică dintr-o mamografie 2D standard.

Cercetările arată că mamografia cu tomosinteză este asociată o creștere cu 21% a detectării cancerului în comparație cu mamografia clasică. De asemenea, se arată că are rezultate deosebit de bune pentru femeile mai tinere și pentru cele cu sâni denși.

Studii suplimentare despre metodelor de screening pentru cancerul de sân ar putea crește ratele de supraviețuire ale cancerului de sân.

Recent, cercetătorii au analizat datele privind asistența medicală din SUA pentru a determina dacă mamografia cu tomosinteză sau mamografia2D au avut rate mai mari de detecție a cancerului.

Dr. Debbie Bennett, profesor asociat de radiologie la Centrul de Cancer Siteman al Universității Washington, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today:

„Acest studiu a analizat mamografiile de screening, care se fac la femei fără simptome pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Studiul a constatat că mamografiile cu tomosinteză (mamografii 3D) au fost mai bune decât mamografiile digitale standard în găsirea cancerului de sân și evitarea rezultatelor fals pozitive.”

Studiul a fost publicat în Radiology.

Studiu amplu care a inclus peste un milion de femei

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele medicale de la 1.100.447 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani din SUA. Toate femeile au fost testate fie cu DBT, fie cu mamografie între 2014 și 2020.

În total, au fost depistate 9.714 cancere: 3421 cu ajutorul mamografiei 2D și 6293 de cazuri prin intermediul mamografiei cu tomosinteză.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că mamografia cu tomosinteză a avut o rată de detecție a cancerului de 5,3 la 1000 de examinări, în timp ce mamografia 2D a avut o rată de detecție a cancerului de 4,5 la 1000 de examinări.

DBT a oferit, de asemenea, rezultate fals pozitive și fals negative mai mici decât mamografiile. Aceste constatări au rămas după ajustarea pentru potențiali factori de confuzie.

În timp ce mai multe persoane au fost supuse unei biopsii după DBT, aproximativ 30% dintre biopsiile atât din DBT, cât și din mamografii 2D au revenit pozitive.

Acest studiu a constatat, de asemenea, că DBT funcționează în mod similar pentru femeile cu sânii denși și nedenși.

Sânii denși au mai mult țesut glandular și fibros decât țesut mamar gras. Acest lucru poate face mamografiile mai greu de citit și le poate reduce acuratețea. Din acest motiv, FDA solicită acum ca rapoartele de mamografie să includă informații despre densitatea sânilor.

Mamografie 2D versus mamografi cu tomosinteză

Pentru a înțelege când ar putea fi de preferat mamografia 2D sau mamografia cu tomosinteză, dr. Jennifer Chen, radiolog, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru MNT:

„Mamografia cu tomosinteză (DBT) generează imagini tridimensionale ale sânului, permițând medicilor să vadă sânul din mai multe unghiuri și mai detaliat. Imagistica 3D este recomandată în special femeilor cu sâni denși, deoarece mamografiile bidimensionale tradiționale adesea nu pot produce o imagine clară atunci când este prezent țesut de înaltă densitate.”

Dr. Bennett a remarcat că, în timp ce DBT este în general de preferat mamografiei standard, inversul poate fi adevărat în situații rare, cum ar fi atunci când femeile nu pot rămâne nemișcate pentru DBT.

MNT a vorbit, de asemenea, cu dr. Liane Philpotts, FACR, profesor de radiologie și imagistică biomedicală la Yale School of Medicine, șeful de secție al Regiunii de Est pentru imagistica sânilor de la Spitalul de Cancer Smilow și coautor al lucrării Breast Tomosynthesis, care nu este implicat în studiu.

Dr. Philpotts a spus:

„Pentru pacientele cu sâni predominant grasi (densitatea A), mamografia 2D va fi de obicei suficientă. De îndată ce există o anumită densitate fibro-glandulară a sânilor, DBT „văd” mai bine prin țesut, rezultând mai multe tipuri de cancer detectate și mai puține [rezultate incorecte]. De asemenea, pentru femeile cu sâni denși, screening-ul suplimentar – prin ultrasunete sau RMN, de exemplu – s-a demonstrat că avantajele DBT pot să nu fie la fel de mari.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

11 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

11 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

12 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

12 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

13 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

13 ore ago

Citeste si: