Categories: Ştiri sănătate

Cea mai eficientă legumă: tratează diabetul, gastrita, cancerul, bacteria Helicobacter Pylori, kilogramele în plus și nu numai. Ai mâncat-o vreodată?

Okra sau bame: este o plantă cu flori cunoscută pentru păstăile de semințe comestibile. Este cultivat în climate calde și tropicale, cum ar fi cele din Africa și Asia de Sud.

Denumită uneori „degetul doamnei”, bamele vin în două culori – roșu și verde. Ambele soiuri au același gust, iar cea roșie devine verde când este gătită.

Clasificată din punct de vedere biologic ca un fruct, bama este în general folosită ca o legumă în gătit.

Este folosit frecvent în bucătăria sud-americană și este un adaos popular la gumbo. Cu toate acestea, poate avea o textură moale, pe care unii oameni o consideră neatrăgătoare.

Deși nu este unul dintre cele mai comune alimente, bama este plină de nutriție.

Iată 7 beneficii nutriționale și pentru sănătate ale bamelor.

1. Bogate în nutrienți

Bamele se laudă cu un profil nutritiv impresionant.

O cană (100 de grame) de bame crudă conține:

Calorii: 33
Carbohidrați: 7 grame
Proteine: 2 grame
Grăsime: 0 grame
Fibre: 3 grame
Magneziu: 14% din valoarea zilnică (VZ)
Folat: 15% din VZ
Vitamina A: 14% din VZ
Vitamina C: 26% din VZ
Vitamina K: 26% din VZ
Vitamina B6: 14% din VZ

Bamele sunt o sursă excelentă de vitamine C și K1. Vitamina C este un nutrient solubil în apă care contribuie la funcția imunitară generală, în timp ce vitamina K1 este o vitamină solubilă în grăsimi, cunoscută pentru rolul său în coagularea sângelui.

În plus, bama este săracă în calorii și carbohidrați și conține unele proteine și fibre. Multe fructe și legume sunt lipsite de proteine, ceea ce face ca bama să fie oarecum unică.

2. Conține antioxidanți benefici

Bamele conțin mulți antioxidanți care beneficiază de sănătate.

Antioxidanții sunt compuși din alimente care previn daunele provocate de moleculele dăunătoare numite radicali liberi.

Principalii antioxidanți din bame sunt polifenolii, inclusiv flavonoidele și izoquercetina, precum și vitaminele A și C.

Cercetările arată că o dietă bogată în polifenoli poate îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea riscului de apariție a cheagurilor de sânge și a leziunilor oxidative.

3. Poate reduce riscul de boli de inima

Nivelurile ridicate de colesterol sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inima.

Bama conține o substanță groasă, asemănătoare unui gel numită mucilagiu, care se poate lega de colesterol în timpul digestiei, determinând excretarea cu scaunele, mai degrabă decât absorbția în organism.

Un studiu de 8 săptămâni a împărțit aleatoriu șoarecii în 3 grupuri și le-a hrănit cu o dietă bogată în grăsimi care conține 1% sau 2% pudră de bame sau o dietă bogată în grăsimi fără pudră de bame.

Șoarecii care urmau dieta cu bame au eliminat mai mult colesterol din scaune și au avut niveluri de colesterol total mai scăzute decât grupul de control.

Un alt beneficiu pentru inima posibil al bamelor este conținutul de polifenoli. Un studiu de 4 ani pe 1.100 de persoane a arătat că cei care au urmat o dietă bogată în polifenoli aveau markeri inflamatori mai mici asociați cu bolile de inimă.

4. Poate avea proprietăți anticancerigene

Bama conține un tip de proteină numită lectină, care poate inhiba creșterea celulelor canceroase umane.

Un studiu pe eprubetă în celulele canceroase de sân a constatat că lectina din bame poate preveni creșterea celulelor canceroase cu până la 63%.

Un alt studiu pe eprubetă în celulele metastatice de melanom de șoarece a descoperit că extractul de bame a cauzat moartea celulelor canceroase.

5. Poate scădea zahărul din sânge

Menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge este foarte importantă pentru sănătatea dumneavoastră generală. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce la prediabet și diabet de tip 2.

Cercetările la șoareci indică faptul că consumul de bame sau extract de bame poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

6. Benefic pentru gravide

Folatul (vitamina B9) este un nutrient important pentru femeile însărcinate. Ajută la scăderea riscului apariției unui defect de tub neural, care afectează creierul și coloana vertebrală a unui făt în curs de dezvoltare.

Bama este un aliment hrănitor cu multe beneficii pentru sănătate. Este bogat în magneziu, acid folic, fibre, antioxidanți și vitamina C, K1 și A.

Bamele pot aduce beneficii femeilor însărcinate, sănătății inimii și controlul zahărului din sânge. Poate avea chiar proprietăți anticancerigene.

Gătitul bamelor poate fi simplu. Adăugați-l pe lista de cumpărături pentru a încerca un ingredient nou cu efecte puternice asupra sănătății.

 

Recent Posts

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

17 minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

47 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra