Cel mai bun remediu natural pentru tensiunea diastolică mare. Simptome, factori de risc şi cauze

Conform studiilor medicale recente, aproape jumătate din populaţia adultă a României are hipertensiune arterială şi, de cele mai multe ori, HTA este descoperită în urma unor controale medicale.

Medicii atrag atenţia că este o boală cronică de multe ori asimptomatică, caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, ceea ce înseamnă că inima face eforturi să pompeze într-un ritm mai rapid pentru a împinge sângele prin vasele sanguine.

Atunci când se măsoară tensiunea arterială, aparatul indică două valori. Prima se referă la presiunea arterială sistolică (presiunea exercitată asupra vaselor sanguine la fiecare bătaie a inimii), iar a doua se referă la presiunea arterială diastolică (cea mai mică presiune exercitată asupra vaselor sau arterelor atunci când inima se relaxează între două bătăi).

Tensiunea diastolică mare mai este cunoscută popular și ca tensiune mică mare, dar medical se numește hipertensiune diastolică izolată. Aceasta reprezintă o problemă atunci valoarea ei este peste 90 mmHg.

Tensiunea diastolică mare apare, de regulă, când în organism există diverse afecţiuni la nivelul arterelor, al inimii, al rinichilor sau al sistemului endocrin. Când tensiunea diastolică este mare, vasele de sânge nu reuşesc să se relaxeze între două contracţii (bătăi) ale inimii.

Simptome

În general, tensiunea arterială mărită nu se manifestă prin simptome care să avertizeze pacientul, ci este descoperită în cadrul controlului medical. Există, totuşi, câteva semnale care ar putea atrage atenţia asupra modificărilor suferite de organism.

  • dureri de cap
  • vertij
  • ameţeli
  • transpiraţie în exces
  • palpitaţii
  • insomnii
  • crampe musculare
  • amorţeala sau furnicături la nivelul extremităţilor
  • tulburări de concentrare şi chiar de memorie
  • tulburări ale vederii
  • sângerări nazale sau vaginale
  • urinări dese

Când este o problemă?

Tensiunea diastolică mare are la rândul ei mai multe stadii, la fel ca în cazul hipertensiunii clasice:

  • Tensiune diastolică mare stadiul I – 90-99 mmHg
  • Tensiune diastolică mare stadiul II – 100-109 mmHg
  • Tensiune diastolică mare stadiul III – peste 110 mmHg.

Cel mai bun tratament naturist

Tratamentul alopat include blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, diuretice şi blocante ale receptorilor de angiotensină.

Specialiştii fitoterapeuţi recomandă şi consumul de ghimbir, pe lângă ceaiurile de păducel, lavandă și valeriană, care pot reduce tensiunea arterială.

De altfel, ghimbirul este utilizat încă din cele mai vechi timpuri, pentru îmbunătățirea mai multor aspecte ale sănătății inimii, inclusiv circulația, valorile colesterolului și tensiunea arterială.

Rolul ghimbirului este de a bloca în mod natural canalele de calciu, dar și de a inhiba enzima de conversie a angiotensinei.

Factori de risc şi cauze

Mai multe studii arată că tensiunea arterială diastolică ridicată pare să fie legată de deficitele de memorie sau de afectarea cognitivă la persoanele cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. Pentru fiecare creștere de 10 puncte peste 90 mm Hg, crește riscul de probleme de cogniție cu 7%.

Specialiştii spun că, în principal, este vorba despre un stil de viaţă nesănătos, o alimentaţie defectuoasă ori anumite afecţiuni cronice.

Motive pot fi multe, însă de obicei vârsta, istoricul familiei, sedentarismul, obezitatea, rasa, stresul, consumul excesiv de sare, fumatul, consumul mare de alcool, folosirea contraceptivelor orale sau lipsa potasiului şi a vitaminei D influenţează în mod serios creşterea tensiunii diastolice.

  • anumite boli de rinichi, în principal insuficienţa renală, rinichiul polichistic, tuberculoza renală, stenoza arterei renale
  • unele probleme endocrine, printre care amintim hipotiroidismul şi hipertiroidismul, dar şi acromegalia (dezvoltarea exagerată a capului şi a mâinilor), feocromocitomul, sindromul Conn, sindromul Cushing
  • probleme cardiovasculare (insuficienţa aortică, bloc atrioventicular complet)
  • obezitatea
  • traumatisme, tumori sau inflamaţii ale creierului
  • apneea de somn (prezentă în mod special la persoanele care suferă de obezitate)
  • perioada sarcinii (preeclampsia)

Atunci când tensiunea arterială diastolică este mare, pot apărea diverse complicaţii. Dintre acestea, cele mai grave sunt complicaţiile neurologice (la nivelul sistemului nervos central) care pot provoca anevrism, hemoragie cerebrală.

Complicaţiile la nivelul inimii sau al vaselor de sânge pot duce la apariţia insuficienţei ventriculare stângă şi, implicit, posibil edem pulmonar acut. Anevrismul este întotdeauna periculos şi poate avea urmări fatale într-un timp foarte scurt.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

2 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

2 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

3 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

3 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

4 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

4 ore ago

Citeste si: