Cele mai bune tratamente pentru durerile articulare. Ortoped: ”Putem ajuta la regenerarea și vindecarea țesutului afectat”

Durerile articulare revin, parcă și mai enervante, atunci când ne aflăm la granița dintre două anotimpuri, în special atunci când vara face schimb de tură cu toamna.

În cabinetul medicului ortoped intră mulți pacienți care roagă medicul să vină cu soluții care să le amelioreze sau chiar „stingă” aceste simptome care le fac viața un calvar. Soluții sunt, iar de acest fapt ne asigură dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, însă, înainte de toate, pentru a ajunge la o soluție eficientă de tratament trebuie realizată o evaluare completă și complexă.

„Deseori, intră la mine în cabinet pacienți care ridică această problemă a durerilor articulare extreme, mai ales în acest sezon. De fiecare dată, discursul meu este același și începe cu propunerea de a face o consultația completă și complexă care să ne arate care este starea de sănătate în momentul T Zero, așa cum îmi place mie să spun. În primă fază, recomand a fi efectuate o serie de analize de laborator, dar și investigații imagistice.”, explică specialistul.

După această evaluare, dr. Tarek Nazer, alăturat unei echipe multidisciplinare din care fac parte și specialiști în fizioterapie, kinetoterapie, dar și specialiști nutriționiști, va elabora un protocol de tratament care aplicat corect va ameliora simțitor durerile.

Top 5 recomandări de la medicul ortoped care te scapă de durerile articulare

Kinetoterapia este, fără discuție, una dintre recomandări. Kinetoterapia se traduce printr-un tratament prin mișcare, este diferită de sportul sau mișcarea pe care o facem la o sală de sport sau fitness.

Kinetoterapia presupune un complex de exerciții speciale, indicate pentru fiecare afecțiune în parte, și recomandate de către medicul specialist și efectuate sub supravegherea atentă a kinetoterapeutului. Este foarte important de știut faptul că efectul kinetoterapiei apare de la primele ședințe, dar sunt necesare cel puțin 10 ședințe pentru a avea un rezultat favorabil, în funcție de patologii.

De asemenea, durerile articulare pot fi tratate cu succes și cu ajutorul fizioterapiei, protocol de recuperare medicală care folosește aplicații terapeutice prin intermediul factorilor fizici, pentru a trata diferite afecțiuni. Acești factori fizici acționează asupra receptorilor cutanați (termic, tactil, dureros) care răspund printr-o serie de efecte produse asupra organismului, iar reducerea durerilor fiind principalul efect.

Ce proceduri terapeutice putem folosi în tratarea durerile articulare?

  • Crioterapia folosește un jet de aer rece ce realizează un șoc termic la nivelul pielii. Această acțiune determină scăderea temperaturii locale cu 10-12 grade ceea ce determină reducerea inflamației și implicit ameliorarea durerii.
  • Terapia Tecar se bazează pe căldura produsă de organism prin intermediul energiei electromagnetice. Terapia grăbește procesul de vindecare a zonei afectate. Prin intermediul căldurii, zona tratată se relaxează și durerea dispare.
  • Laseroterapia folosește energia luminoasă absorbită de organism, iar această acțiune determină modificări biologice la nivel celular – are efect antialgic.
  • Ultrasunetul transmite în interiorul organismului vibrații ce realizează un micromasaj profund care instalează acest efect anestezic.
  • Tens este tehnica de tratament care constă în folosirea curentului pentru stimularea directă a țesutului. Tratamentul are ca efect principal scop reducerea durerii dar și activarea circulației sangvine ce reduce inflamația.

„Durerile articulare apar, pe parcursul vieții, la aproximativ 80% dintre adulți și se traduce printr-un disconfort cuprinzând zona lombară (cel mai frecvent), cervicală sau dorsală, sau poate fi regăsită la nivelul întregii coloane.

Disconfortul poate varia de la o durere ușoară până la o durere severă și persistentă. Se manifestă prin reducerea mobilității articulare, senzații de furnicături și amorțeli transmise în membrele superioare sau inferioare, datorită presării rădăcinilor nervoase.”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Infiltrațiile cu PRP, pe de altă parte, pot fi o soluție. Ele presupun injectarea în zonele afectate de plasmă îmbogățită cu trombocite și compuși care stimulează regenerarea și vindecarea țesutului afectat.

Infiltrațiile cu celule STEM, tratament vindecător

În altă ordine de idei, medicul specialist ar putea recomanda și infiltrațiile cu acid hialuronic sau infiltrațiile cu celule stem în cazul durerilor ariculare.

„Rolul acestor infiltrații este multiplu: protector al cartilajului articular prin proprietățile vâscoase ale injecției – moleculele de Acid Hialuronic din lichidul sinovial, acționează ca lubrifiant, protejând suprafețele articulare de deteriorarea mecanică, prin proprietăți elastice – sub presiunea generată de încărcarea articulară (greutatea corpului).

Acidul hialuronic din lichidul sinovial acționează ca un absorbant de șocuri, protejând cartilajul față de traumatismul compresivă, nutrient al cartilajului articular, protector al țesutului sinovial. Acidul Hialuronic reprezintă o barieră protectoare pentru membrana sinovială și maschează receptorii pentru inflamație de la nivelul genunchiului, scăzând inflamația.”, explică medicul ortoped, dr. Tarek Nazer.

„Infiltrațiile cu celule STEM reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie și în medicină sportivă. Practic MSCs sunt injectate în regiunea afectată pentru a stimula și a spori procesul de vindecare.

Celulele stem sunt extrase din țesutul adipos sau măduva osoasă, iar infiltrația cu celule STEM acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentrația foarte mare de MSCs, care, odată injectate, inițiază și amplifică procesul de vindecare. Infiltrația cu celule STEM acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Artroscopia vine cu multiple beneficii și rezolvări atunci când vorbim despre patologii precum durerile articulare.

„Artroscopia este cea mai utilizată metodă de diagnostic și tratament minim invaziv în patologia articulară. Aceasta permite chirurgului ortoped să vizualizeze, să diagnosticheze și trateze afectarea articulară.

Se realizează printr-o incizie fină, urmată de introducerea în spațiul articular a unui instrument subțire conectat la o cameră video și sursă de lumină, astfel putând fi vizualizate cu precizie structurile articulației.”, conchide dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

5 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

5 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

6 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

6 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

7 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra