Categories: Ştiri sănătate

Cele mai comune 5 urgențe stomatologice și cum să le previi

Mulți pacienți nu cunosc cazurile ce constituie o urgență stomatologică. Însă este important să cunoască tipurile de urgențe dentare, pentru a beneficia de o îngrijire corespunzătoare, dar și pentru a evita pierderea dinților. Iată mai jos cinci dintre cele mai comune urgențe stomatologice și cum să le previi.

Nevralgia dentară

Nevralgia dentară – cunoscută mai degrabă ca durere de dinți – poate să apară din cauze variate, de la contactul cu căldura sau frigul la afecțiuni precum cariile dentare, gingivitele ori fracturarea dinților.

Orice durere persistentă, care apare brusc, poate să fie un motiv pentru a programa un control de urgență la medicul stomatolog. Specialistul în endodontie este singurul în măsură să detecteze problema și să stabilescă un plan de tratament.

Abcesul dentar sau gingival 

Un abces dentar sau gingival poate să cauzeze dureri mari. Abcesul este o infecție la nivelul gingiei, în jurul unui dinte, dar se poate forma și în interiorul osului maxilar. Oricare ar fi tipul de abces, acesta este un motiv să mergi de urgență la medicul dentist. În funcție de caz, medicul va curăța zona afectată ori va efectua un tratament de canal (va scoate nervul dintelui). Uneori, un astfel de abces poate să impună extracția dintelui. În acest caz, ulterior, medicul poate să pună la punct un plan de tratament pentru înlocuirea acestuia, de exemplu, printr-un implant dentar.

Pierderea unui dinte definitiv

Una dintre cele mai frecvente situații în care oamenii apelează de urgență la medicul stomatolog este pierderea unui dinte definitiv. Poate fi consecința unui traumatism, o cădere, un accident, o lovitură. Astfel de accidente se pot întâmpla în timpul unei sesiuni sportive. De aceea, mai ales atunci când practici un sport de contact, de exemplu, arte marțiale sau fotbal, este recomandată purtarea unei gutiere. Există cazuri în care medicul dentist poate să reimplanteze dintele. Este, deci, indicat să recuperezi dintele căzut, mai ales dacă a fost smuls cu tot cu rădăcină, însă trebuie să acționezi rapid, pentru o reimplantare viabilă. Oricare au fost circumstanțele, este indicat să mergi urgent la medic, dacă ți-ai pierdut un dinte.

Fracturarea sau fisurarea unui dinte

Similar cazului anterior, un dinte poate fi fracturat sau fisurat în urma unui traumatism. Însă acest tip de problemă dentară poate apărea și ca urmare a fragilizării dintelui din cauza cariilor, eroziunii dentare, bruxismului (scrâșnitul dinților) ori demineralizării. Obiceiurile proaste, de exemplu, să-ți rozi unghiile sau să spargi coaja fructelor oleaginoase în dinți, pot provoca astfel de fisuri. În general, dinții fisurați sunt asociați cu sensibilitate la frig sau cald ori cu dureri, deci este indicat să faci de urgență o programare la medicul stomatolog.

Durerile gingivale

Problemele gingivale pot avea cauze variate și pot constitui motive pentru a apela urgent la medicul dentist. O astfel de problemă poate să fie hipersensibilitatea gingivală, asociată unor inflamații ale gingiilor (gingivite). Acestea nu trebuie lăsate să progreseze, deoarece, în unele cazuri, pot evolua în boala parodontală.

Inflamația gingiilor mai poate să fie provocată de afte, ulcere benigne care pot să dispară în mod natural în două sau trei săptămâni. Dacă depășesc acest termen, aftele pot fi un motiv de a stabili o programare la medicul dentist.

Problemele de sănătate orală sunt frecvente în rândul populației și pot fi asociate cu simptome ca sensibilitate persistentă la cald sau frig ori nevralgie dentară. Situațiile prezentate mai sus constituie motive valide de a consulta medicul stomatolog de urgență. Este important să acționezi rapid, pentru ca problemele să nu se agraveze. Însă este la fel de important să mergi la medic în scop profilactic, pentru a detecta dintimp eventualele probleme și pentru a limita simptomele acestora.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: