Categories: Expertul zilei

Cele mai frecvente greșeli pe care le facem la plajă! Medic: „pot duce la cancer de piele!”

Mersul la plajă poate fi foarte distractiv, dar dacă nu ești atent, o greșeală de începător ar putea transforma întreaga zi și chiar întregul concediu  într-un coșmar enervant.

Medicii trag un semnal de alarmă privind expunerea la soare, întrucât se poate ajunge fără să ne dăm seama la un cancer de piele.

De câte ori vi s-a întâmplat să vă ardeți chiar din prima zi de plajă?

Printre cele mai frecvente greșeli sunt orele nepotrivite și statul în exces la plajă fără a ne proteja cu creme speciale.

Pentru un concediu liniștit, dar mai ales pentru sănătatea noastră, trebuie să respectăm o serie de reguli oferite de deramtologi.

Principalele reguli pentru a ne proteja pielea:

  • persoanele cu tenul foarte alb, blonde, trebuie să se protejeze cel mai mult, inclusiv cu cremă de protecție solară, pălării cu borul mare și ochelari de soare
  • copiii până în șase luni nu trebuie să stea la soare
  • copiii și adolescenții trebuie să folosească creme de protecție solară destinate exclusiv lor
    toate cremele de protecție solară din comerț îndeplinesc standardele necesare, însă medicii dermatologi le recomandă pe cele fără parabeni
  • aplicarea cremei de protecție solară se face odată la 2 ore
  • intervalul orar în care nu trebuie să ne expunem la soare este 11-16, între aceste ore se produc arsurile
  • folosirea cremei de fotoprotecție este necesară și în marile orașe și la munte, unde razele UV sunt mai puternice

”Radiațiile ultraviolete produc un spectru larg de manifestări, de la cele acute cum ar fi arsura solară, adică actinita, în formele sale severe cu insolație, până la îmbătrânirea accelerată a pielii și a cancerului de piele.

Fluxul și intensitatea ultravioletelor depind foarte mult de relația cu poluare atmosferică în metropole și în ultimii ani există într-adevăr o creștere a incidenței cazurilor produse de dermatoze produse de ultraviolete sau agravate de acestea”, avertizează medicul dermatolog Olga Simionescu potrivit HotNews.ro

Ce semnifică valorile de pe cremele de protecţie şi cât de sănătos este bronzul

„Valoarea SPF-ului se referă la procentul sau eficacitatea acestui SPF. Sigur că 100 este foarte mult, dar chiar și 100 nu reușește să blocheze complet radiația respectivă. Deci nu există SPF care să facă bloc total. SPF-ul maxim reușește cumva să blocheze în jur de 99 % din radiațiile de tip ultraviolete.

Iar 2-ul blochează foarte puțin, bineînțeles, deci acolo, chiar protecția este minimă. Aceste valori se referă, deci la cantitatea de soare pe care reușesc să o blocheze. Apropo de asta, de la 30 și în sus, de exemplu, 30, 50, 50+, 100 – valorile sunt foarte apropiate. 30 blochează circa 95 %, pe când 100 blochează 99 %. Deci nu nu sunt atât de mari diferențe. Oricum, este util și indicat să reaplicăm acest tip de creme la două ore. Deci din două în două ore, pe toată durata expunerii solare, indiferent de valoarea SPF.

Dacă aplicăm 50 ne bronzăm foarte puțin, pentru că ecranul este de 97%, dar există totuși ceva bronz. Dacă aplicăm un soft până în 15, care este considerat o protecție mică, avem șanse să ne bronzăm mai întâi.

Aș vrea să menționez însă faptul că nu există noțiunea de bronz sănătos, adică dorim să ne bronzăm, dar asta nu înseamnă că facem bine pielii noastre. În momentul în care pielea este bronzată, înseamnă că a intervenit o reacție de apărare față de agresiunea dată de radiațiile ultraviolete. Deci cu cât suntem mai bronzați, cu atât am încasat mai mult soare și în principiu nu am făcut bine pentru sănătatea pielii” a explicat dermatologul Adina Alexandru.

Recent Posts

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

6 minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

37 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

o oră ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică