Cele patru moduri simple de a reduce riscul de cancer pulmonar

Cancerul la plămâni  poate fi prevenit aproximativ 80% din timp, conform NHS. Iată cele patru moduri de a reduce riscul de apariție a bolii mortale.

Chiar dacă cazurile de cancer pulmonar și decesele cauzate de boală sunt în scădere, mai avem un drum lung de parcurs pentru a învinge boala. Din fericire, de cele mai multe ori poți preveni cancerul pulmonar.  Cele patru moduri simple de a preveni cancerul pulmonar.

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar depinde de o serie de factori, de la vârstă și genetică până la factori de expunere și stilul de viață.

Sună înfricoșător, dar nivelul tău de risc este de fapt mai controlabil decât ai crede.

Prevenirea cancerului pulmonar este mult mai bună decât încercarea de a-l trata, deoarece doar una din 10 persoane diagnosticate cu boala va trăi 10 ani sau mai mult.

Deci, ce schimbări în stilul de viață puteți face pentru a vă îmbunătăți șansele de a evita boala?

Cele patru moduri simple de a preveni cancerul pulmonar

Renunță la fumat

În Marea Britanie, mai mult de șapte din 10 cazuri de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.

Fumatul de țigări este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar, deoarece fumul de tutun conține peste 60 de substanțe toxice și cancerigene diferite.

Potrivit NHS, dacă fumezi mai mult de 25 de țigări pe zi, ai de 25 de ori mai multe șanse de a face cancer pulmonar decât un nefumător.

Dietă

Aproximativ nouă la sută din cancerele pulmonare sunt cauzate de factori dietetici.

Deși nu există dovezi care să sugereze că un singur aliment cauzează cancer pulmonar, există unele care sugerează că carnea roșie, carnea procesată și consumul de alcool ar putea crește riscul de cancer pulmonar.

De asemenea, ar trebui să evitați să mâncați prea mult zahăr, deoarece nivelul ridicat de zahăr din sânge crește riscul de alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cel colorectal.

Asociația Americană a Plămânilor a sfătuit pe toată lumea să mănânce o cantitate rezonabilă de fructe proaspete, legume și cereale integrale, multe dintre ele bogate în antioxidanți precum fructele de pădure, legumele de culoare verde închis, ovăzul și peștele pentru a preveni cancerul pulmonar.

Exerciții

Unii experți au susținut că a fi activ nu reduce riscul de cancer pulmonar, dar alte dovezi sugerează că o face.

Un studiu din 2011 a constatat că activitatea fizică joacă un rol în reducerea riscului de cancer pulmonar.

De fapt, majoritatea studiilor susțin faptul că activitatea fizică totală și recreativă reduce riscul de cancer pulmonar cu 20 până la 30% pentru femei și cu 20 până la 50% pentru bărbați.

Exercițiul ar putea îmbunătăți funcția pulmonară, reduce concentrațiile de agenți cancerigeni în plămâni, crește funcția imună, reduce inflamația, crește capacitatea de reparare a ADN-ului, modifică nivelurile factorului de creștere și poate provoca interacțiuni gene-activitate fizică.

Poluarea și expunerea la locul de muncă

Aproximativ cinci la sută din cazurile de cancer pulmonar din Marea Britanie sunt cauzate de radiații ionizante, 13 la sută de expunerea la locul de muncă și opt la sută de poluarea aerului.

Radonul este un gaz radioactiv natural care provine din cantități mici de uraniu prezente în toate rocile și solurile. Uneori poate fi găsit în clădiri.

Dacă inhalați radon, vă poate afecta plămânii, mai ales dacă sunteți fumător.

Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji prea mult în legătură cu acest lucru, deoarece gazul radon provoacă un număr mic de decese prin cancer pulmonar în Anglia.

Expunerea la anumite substanțe chimice și substanțe utilizate în ocupații și industrii (gândiți-vă că arsenul, azbest, cărbune, silice și nichel) vă poate crește riscul de cancer pulmonar.

Există reglementări în vigoare pentru a proteja lucrătorii împotriva expunerii profesionale la aceste substanțe, așa că, din nou, nu este cel mai mare factor de care să vă faceți griji.

 

Recent Posts

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

3 minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

33 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

o oră ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică