Categories: Expertul zilei

Cu toții ne naștem cu celule canceroase în organism! Dar cum reușim să le ținem sub control cu ajutorul sistemului imunitar?

Legătura dintre celulele canceroase cu care ne naștem și sistemul imunitar.

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni – virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor. Sistemul imun detecteaza agentii patogeni, ii distruge si, foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona prompt si data viitoare cand il va intalni.

Sistemul imunitar este alcătuit din două părți:

  • Sistemul imunitar înnăscut
  • Sistemul imunitar dobândit

Orice disfuncție a sistemului imunitar, în ansamblu, poate duce la o listă lungă de afecțiuni.

Sistemul imunitar înnăscut este sistemul de apărare prezent, la majoritatea organismelor vii, încă de la începutul existenței (imunitate înnăscută, moștenită).

Sistemul imunitar dobândit este dezvoltat în timpul vieții, după ce organismul a venit în contact cu agentul patogen.

Testele pentru imunitate sunt hemoleucograma si imunograma. Acestea sunt doua analize de sange care evalueaza componentele sistemului imun. Hemoleucograma permite identificarea numarului si procentului celulelor – leucocite, macrofage si fagocite. Imunograma evalueaza anticorpii pe care aceste celule le produc – imunoglobulinele (Ig).

Toți avem câteva sute de celule canceroase în organism, plus diferiți microbi, bacterii și chiar viruși care ne-ar putea deveni fatali, dacă nu ar fi ținuți sub control de sistemul imunitar.

Sistemul nostru imunitar detecteaza celulele canceroase inca de la primele zile de formare a unei tumori, insa nu pentru a le ataca, ci pentru a le proteja. Este concluzia unui studiu realizat de echipa profesorului David Klatzmann, in laboratorul de „Imunologie-Imunopatologie-Imunoterapie” de la Universitatea Pierre si Marie Curie (UPMC-CNRS-Inserm).

In consecinta, celulele canceroase – contrar unei teorii de la inceputul secolului al XX-lea – sunt protejate inca de la inceputul proliferarii, potrivit unui studiu publicat luni, scrie AFP. Pentru o perioada lunga de timp, oamenii de stiinta au crezut ca sistemul imunitar recunoaste ca anormale celulele canceroase inca de la producerea lor de catre organism tocmai pentru a le elimina, iar cand aceste celule sparg bariera de aparare, cancerul se dezvolta.

Există și remedii naturale, care pot contribui la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Un sistem imunitar puternic se va obtine numai atunci cand cauzele care au dus la slabirea lui au fost inlaturate. Acest lucru se poate realiza prin furnizarea elementelor nutritive (vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi sau proteine) de care sistemul imunitar are nevoie, prin utilizarea de remedii naturale pentru imunitate scazuta.

  • Vitamina C este unul dintre cei mai importanti stimulenti ai sistemului imunitar. Are proprietati antioxidante, antiinfectioase, fiind implicata direct in neutralizarea radicalilor acizi. Aceasta se gaseste in fructe si legume sau suplimentele alimentare.
  • Vitamina E este esentiala pentru un sistem imunitar care sa functioneze in parametri optimi, deoarece lupta in mod natural impotriva celulelor canceroase. Vitamina E se gaseste in suplimentele alimentare si va incetini procesul de imbatranire si va diminua riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
  • Zincul este recomandat mai ales persoanelor in varsta, deoarece, pe masura ce organismul imbatraneste, se poate observa o din ce in ce mai mare slabire a sistemului imunitar.
  • Pestele gras (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, care stimuleaza procesele imunitare prin rolul antiinflamator.
  • Semintele de floarea soarelui contin de asemenea acizi grasi esentiali omega 6, vitamina E si proteine, care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
  • Oul este un aliment complex care contine proteine de cea mai inalta calitate, vitamine antioxidante si minerale.
  • Capsunile, zmeura si fructele de padure contin cantitati mari de vitamina C precum si anthocianati, fitonutrienti cu putere antioxidanta crescuta.
  • Kiwi este fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C si are un efect antioxidant si de crestere a rezistentei la boli.
  • Ardeiul gras si morcovii contin cantitati mari de betacaroten care este un antioxidant si care protejeaza celulele impotriva modificarilor nocive produse de radicalii liberi. De asemenea  contin provitamina A care stimuleaza productia de anticorpi.
  • Produsele lactate acide cu fermenti vii si Iaurtul probiotic cresc intensitatea raspunsului imun la o serie de bacterii si virusuri.
  • Macesele sunt bogate in minerale, vitamine (C, A, E, B) si antioxidanti care ajuta la cresterea imunitatii si la mentinerea sanatatii intregului organism. Se folosesc atat sub forma de ceai cat si sub forma de pudra din macesele uscate.
  • Usturoiul si ceapa contin compusi sulfurati puternici care stimuleaza activitatea limfocitelor si cresc rezistenta la imbolnavire.

Recent Posts

Medic pediatru, semnal de alarmă privind epidemia de rujeolă: Pentru fiecare caz vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare…

7 minute ago

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin…

37 de minute ago

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a…

o oră ago

Cea mai importantă VITAMINĂ pentru persoanele cu diabet

Medicii nutriţionişti recomandă suplimentarea dietei zilnice cu o anumită vitamină, acordând atenție modului în care…

2 ore ago

Alarmant: Celulele corpului uman pot îmbătrâni chiar și 5 ani în doar o zi

Calcularea vârstei biologice a celulelor și țesuturilor umane prin însumarea modificărilor epigenetice ar putea să…

2 ore ago

Horoscop Alina Badic pentru săptămâna 12-18 mai 2024. Încercări pentru unele zodii

Alina Badic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 12-18 mai 2024 în ultima ediție a…

3 ore ago

Citeste si: