Categories: Ştiri sănătate

Cercetătorii au creat un tip de țesut muscular care se poate vindeca singur

Un tip de ţesut muscular care se poate vindeca singur a fost creat în laborator de cercetătorii de la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord.

Accidentările suferite de sportivi, dar şi bolile pot să afecteze ţesuturile musculare şi să diminueze calitatea vieţii.

Descoperirea cercetătorilor americani, care au creat în laborator ţesut muscular capabil să se contracte la fel ca ţesutul natural şi, în plus, este capabil să se vindece singur, oferă o rază de speranţă acestor pacienţi.

În cadrul acestui studiu realizat pe şoareci, cercetătorii de la Universitatea Duke au obţinut în laborator ţesut muscular produs din celule precursoare imature – celule albe care nu au o funcţie specifică.

Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au creat în laborator ţesuturi musculare, însă a fost pentru prima oară când cercetătorii au obţinut un ţesut muscular care se contractă la fel de puternic ca muşchii scheletici neonatali nativi.

Noul muşchi se contractă puternic şi rapid, s-a integrat foarte repede în sistemul muscular al şoarecilor şi a demonstrat că deţine capacitatea de a se vindeca singur în laborator, dar şi în corpul animalului în care a fost transplantat.

Fiecare muşchi are o rezervă de celule-satelit, un tip de celule aflate în stare latentă, pregătite să se activeze în caz de accidentare şi să înceapă procesul de regenerare.

Secretul a constat în asigurarea unui mediu propice pentru aceste celule, au explicat autorii studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prin stimularea ţesutului cu impulsuri electrice pentru a-l face să se contracte, cercetătorii au observat că muşchiul astfel creat era de 10 ori mai puternic decât oricare alt muşchi creat anterior în laborator.

După avarierea muşchiului cu o toxină extrasă din veninul de şarpe, celulele-satelit au intervenit, s-au activat, s-au multiplicat şi au reparat fibrele musculare avariate.

Noua tehnică este considerată o descoperire majoră, care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să obţină ţesuturi musculare viabile în laborator, pentru studierea unor maladii, dar şi pentru tratarea pacienţilor care au suferit diverse accidente.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

34 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică