Categories: Ştiri sănătate

Cercetătorii au descoperit primul virus vampir. Se fixează pe „gâturile” altor viruși pentru a supraviețui

Cercetătorii au descoperit primul virus vampir. Te-ai întrebat vreodată dacă virusul care ți-a dat o răceală urâtă, se poate îmbolnăvi, la rândul său? Ei bine, răspunsul s-ar putea să te surprindă.

Virușii se pot îmbolnăvi în sensul că funcția lor normală este afectată. Când un virus intră într-o celulă, poate fie să intre în stare de latenție, fie să înceapă să se replice imediat. La replicare, virusul controlează, în esență, fabrica moleculară a celulei pentru a face o mulțime de copii ale acesteia, apoi iese din celulă pentru a elibera noile copii.

Uneori, un virus intră într-o celulă doar pentru a descoperi că noua sa locuință temporară găzduiește deja un alt virus latent. Ceea ce urmează este o bătălie pentru controlul celulei care poate fi câștigată de oricare dintre părți.

Cercetătorii au descoperit primul virus vampir

Cercetătorii de la Universitatea Maryland din Baltimore County s-au uitat recent la un microscop și au găsit ceva niciodată documentat până acum: un virus prins pe gâtul unui alt virus.

Într-o lucrare publicată în Journal of the International Society of Microbial Ecology și scrisă în comun de colegii de la Universitatea Washington, cercetătorii descriu acțiunile bacteriofagului satelit, care este știința care vorbește pentru un virus care infectează celulele bacteriene. Virusul satelit s-a prins constant pe gâtul bacteriofagului ajutor.

Imaginile realizate de Tagide deCarvalho, director adjunct al Colegiului de Științe Naturale și Matematice de la Universitatea din Baltimore și primul autor al lucrării, arată că 80% dintre ajutoare aveau un satelit la gât. Și unii dintre cei care nu aveau cârlițe lăsate de viruși sateliti la gât, descriși de autorul principal Ivan Erill, profesor de științe biologice, drept „urme de mușcătură”.

Tagide deCarvalho a văzut ceva ce probabil niciun alt om de știință nu mai văzuse până atunci: un virus cu un alt virus mai mic atașat de „gâtul” lui, relatează Washington Post.

Cei doi microbi sunt amândoi bacteriofagi – virusuri care infectează bacterii – și au fost descoperiți într-o grămadă de pământ din Poolesville în statul american Maryland.

Bacteriofagii sunt printre organismele cele mai des întâlnite de pe Pământ; pot fi milioane de astfel de microbi într-un gram de pământ.

Virusul vampir se fixează pe „gâturile” altor viruși pentru a supraviețui

Dar, cu ajutorul unui microscop special, care folosește fascicule de electroni pentru a captura imagini, deCarvalho a surprins un moment cu adevărat bizar, simțindu-se ca un fotograf de natură sălbatică ce surprinde un animal în timp ce manifestă un comportament pe care nimeni nu l-a putut anticipa.

„Puteam să văd practic sute dintre ei având acest mic virus atașat de gât și era clar că nu era ceva întâmplător”, a spus deCarvalho. „Știm că virusurile pot face niște lucruri uimitoare și interesante, dar asta este o nouă chestie pe care nimeni nu ar fi putut să o prevadă.”

Virusul mai mic, numit MiniFlayer, a pierdut abilitatea de a face copii ale sale în interiorul celulelor, cum este normal pentru virusuri să se reproducă. Așa că evoluția a creat o soluție inteligentă pentru a rezolva această problemă precum un parazit.

MiniFlayer profită de un alt virus, numit MindFlayer, agățându-se de gâtul lui, iar când pătrund împreună în celule, MiniFlayer folosește mașinăria genetică a partenerului său pentru a se înmulți.

„Când am văzut asta, am zis: ‘nu-mi vine să cred’. Nimeni nu a mai văzut vreodată un bacteriofag – sau orice alt virus – care să se atașeze de un alt virus”, a mai spus deCarvalho, potrivit The Independent.

Ivan Erill, unul dintre colegii lui deCarvalho de la UMBC, asemuiește comportamentul cu cel al unui vampir care își înfige dinții în prada sa. Nu este o analogie perfectă, dar uneori, când descoperă un MindFlayer singuratic, oamenii de știință pot observa „urmele mușcăturii” acolo unde „vampirul” a fost atașat.

„Virusurile pot face orice, sunt cele mai creative forțe ale naturii. Dacă ceva este posibil, ele vor găsi o cale de a face acel lucru. Dar nimeni nu a anticipat că vor face ceva de genul ăsta”, a spus Erill.

Recent Posts

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

7 minute ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

38 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

2 ore ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

3 ore ago

Citeste si: