70% dintre femeile cu cancer de sân ar putea evita chimioterapia! Cum este posibil

Chimioterapia, da sau nu? Aproximativ 70% dintre pacientele cu cancer de sân nu au nevoie de chimioterapie. Femeile cu un anume profil genetic pot supraviețui independent de chimioterapie.

Deși chimioterapia s-a dovedit eficientă, e posibil să nu fie soluția potrivită pentru toate pacientele cu cancer mamar.

Femeile cu cancer mamar în stadiu incipient pot evita chimioterapia, dacă au un scor genetic mic sau mediu pentru riscul recidivei, potrivit specialiștilor de la universități de top din lume: Berkeley, Western Australia, Florida, Leeds, Texas.

Aceste date au fost dezvăluite de un nou studiu complex pe nume Tailorx, care a analizat etapele tratamentelor cancerului mamar. Cel mai folosit test genomic pentru cancerul de sân este Oncotype DX, care măsoară activitatea a 21 de gene din țesutul tumoral recoltat chirurgical și care poate estima riscul reapariției cancerului pe o scară de la 0 la 100.

Un pacient cu un scor genetic de 26 -100 prezintă riscuri mari și îi este recomandată chimioterapia, în timp ce un pacient cu un scor sub 10 nu va mai fi nevoit să treacă prin chimioterapie.

Pentru pacientele cu risc mic de recidivă, există alternativa la fel de eficientă precum chimioterapia: terapia hormonală.

Există multe cazuri de scor la limită, iar acești pacienți trebuie să decidă împreună cu medicii dacă încep sau nu tratamentul cu citostatice.

Noul studiu Tailorx a găsit soluția acestei probleme. Cercetătorii au verificat genetic peste 10.000 pacienți, iar pe cei cu risc mediu de recidivă i-au împărțit în două categorii. Studiul a relevat că la cei care au urmat doar tratamentul hormonal, cancerul nu a recidivat nici după 9 ani, întocmai ca aceia care au trecut prin chimioterapie.

Aproximativ 7.000 pacienți au scoruri de risc mediu, între 11 și 25, asta însemnând că 70% dintre femei s-au supus degeaba chimioterapiei. Acest studiu speră să ușureze situația pacientelor cu cancer de sân. Să nu uităm că principala condiție pentru a evita chimioterapia este să fie depistat cancerul în stadiu incipient și să nu se fi răspândit la ganglionii limfatici.

Cunoscând riscul unui pacient de recidivă a cancerului, chimioterapia poate fi evitată, însă în cazurile grave, ea este absolut indispensabilă.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

7 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

7 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

8 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

8 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

9 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

9 ore ago

Citeste si: