Categories: Expertul zilei

Chirurg oncolog renumit: „40 de ani este vârsta critică a femeii pentru declanșarea multor afecțiuni din cauza dezechilibrelor hormonale”

Dr. Ilker Kahramanoglu a scris peste 60 de lucrări în domeniul chirurgiei oncologice ginecologice și a fost invitat să ia parte la simpozioane și studii clinice în spitale de renume din străinătate.

Medicul are numeroase paciente cu afecțiuni grave, cum ar fi placenta praevia, cancer ovarian, cancer cervical, cancer endometrial. Chirurgia oncologică de înaltă precizie este specializarea doctorului Ilker Kahramanoglu. El a studiat și a practicat atât în Statele Unite, cât și în Italia, India, Germania sau Turcia.

Renumitul medic colaborează acum și cu Eva Pavel, consilierul medical internațional, care, de mai bine de 11 ani, sprijină pacienții români care au nevoie de tratament în străinătate.

„M-am specializat în chirurgia oncologică ginecologică și împreună cu o echipă foarte bine pregătită operăm cazuri dificile de cancer. Am publicat 66 de articole în publicații medicale din Europa despre afecțiunile oncologice din sfera ginecologică. În Turcia această afecțiune se bucură de multă atenție în comunitatea medicală”, a spus Dr. Ilker Kahramanoglu.

Ce semnale ne dă organismul prin care ne anunță ce ceva nu funcționează bine?

Dr. Ilker Kahramanoglu: Sângerarea între menstre sau după actul sexual este primul semnal de alarmă. Mâncărimi, dureri, senzații de balonare. Din păcate cancerul de ovare este cel mai periculos pentru că nu dă semnale. Iar aunci când apar primele semne este deja metastazat.

Ne mai putem vaccina anti HPV deși nu mai suntem la prima tinerețe? O femeie trecută de 40 de ani se mai poate vaccina?

Dr. Ilker Kahramanoglu: 40 de ani este vârsta critică a femeii pentru declanșarea multor afecțiuni din cauza dezechilibrelor hormonale. Studiile au arătat că vaccinarea este eficientă dacă se face cât mai la debutul vieții sexuale. HPV-ul este un virus incriminat în declanșarea multor tipuri de cancer: oral, anal, cervical, deci dacă se dorește o vaccinare mai târzie, este bine-venită.

Dar pentru protecție maximă este recomandat să se vaccineze toate femeile, la o vârstă cât mai tânără. De asemenea, se știe că bărbații sunt vectori purtători, așadar e bine să se vaccineze și băieții, la o vârstă cât mai fragedă.

Care sunt genotiparele de HPV cele mai periculoase, pentru faptul că ar putea declanșa cancerul cervical?

Dr. Ilker Kahramanoglu: HPV are multe genotipare, dar două dintre ele se cunosc a fi foarte periculoase: 75% dintre aceste cancere sunt cauzate de aceste două genotipare. Aceste genotipare sunt 16 și 18. Ele sunt cele mai periculoase, iar vaccinul este foarte eficient împotriva lor.

De ce nu se pot descoperi aceste cancere periculoase în faza incipientă?

Dr. Ilker Kahramanoglu: Pentru că se pare că multe femei ignoră semnalele pe care le dă organismul. Sângerarea e considerată normală. Și amână cât pot de mult aceste analize și consultații.

Vaccinul anti-Covid poate fi incriminat în declanșarea unor dereglări a ciclului menstrual?

Dr. Ilker Kahramanoglu: Nu există studii concludente care să sprijine această afirmație. Nimeni nu poate da deocamdată un răpuns clar: este foarte devreme. Dar, personal, nu cred că vaccinul anti-Covid poate deregla menstruația, ci mai degrabă stresul.

Care sunt cele mai complicate operații pe care le-ați făcut?

Dr. Ilker Kahramanoglu: Există femei care se nasc fără vagin… De cel puțin trei ori pe an fac această operație de reconstrucție a vaginului împreună cu o echipă specializată de chirurgi din Istanbul.

CARTE DE VIZITĂ

Dr. Ilker Kahramanoglu a scris peste 60 de lucrari în domeniul chirurgiei oncologice ginecologice
Dr. Ilker Kahramanoglu s-a născut în 1985 în Antalya şi a terminat studiile primare, gimnaziale și liceale tot acolo. A studiat la Universitatea din Istanbul Facultatea de Medicină Cerrahpasa în perioada 2003-2009. Și-a început specializarea în ginecologie și obstetrică la Spitalul de Cercetare și Formare în Ginecologie și Pediatrie din Istanbul în 2009.

În timpul rezidențiatului, a lucrat în Obstetrică (sarcină și obstetrică), ginecologie, oncologie, chirurgie endoscopică, perinatologie (sarcină cu risc ridicat), infertilitate.

În 2011, a primit o pregătire activă în domeniul laparoscopiei la World Laparoscopy Hospital timp de două luni în India. A primit titlul de Specialist Obstetrică și Ginecologie în 2014. A ocupat locul al doilea în Turcia la examenul de specializare minoră în medicină susținut în același an și și-a început specializarea în chirurgie oncologică ginecologică la Universitatea din Istanbul, Facultatea de Medicină Cerrahpasa, Departamentul de Obstetrică și Ginecologie, Secția Oncologie Ginecologică.

În 2017, a lucrat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, SUA timp de trei luni. În același an, i s-a acordat certificatul personal de Oncolog Ginecolog European Acreditat de către Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică (persoana a III-a în Turcia).

A lucrat la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil timp de aproximativ 2 ani.

A participat la multe congrese, simpozioane și workshop-uri naționale și internaționale și a servit ca vorbitor invitat. Videoclipurile cu intervenții chirurgicale au fost selectate ca videoclipuri educaționale de către Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică și sunt publicate pe propriile site-uri web pentru medici.

Are 56 de publicații internaționale și 10 publicații naționale. A fost redactorul traducerii în limba turcă a cărții, care este acceptată ca principală sursă internațională în oncologie ginecologică. A scris 7 capitole de carte internaționale și naționale.

 

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

4 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

5 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

5 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

6 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

6 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

7 ore ago

Citeste si: