De ce apare chistul pancreatic, cum se depistează și cum se tratează

Chisturile pancreatice sunt formațiuni anormale, sub forma unor săculeți de lichid la nivelul pancreasului. De cele mai multe ori acestea nu sunt canceroase, însă tot trebuie să faci investigații și să te asiguri că ești bine. Uneori, acestea pot fi maligne, dar există prevenție. 

Medicii atrag atenția că nu trebuie confundat chistul pancreatic cu pseudochistul. Pseudochisturile pancreatice, de exemplu, apar în urma unei pancreatite de la traumatisme la nivelul abdomenului, cum ar fi cele cauzate de un accident de maşină. De asemenea, ele sunt cele mai des întâlnite leziuni chistice pancreatice și afectează mulți oameni anual.

Concret, chisturile pancreatice sunt formațiuni care seamănă cu un săculeț plin de lichid, de regulă omogen. Pseudochistul apare odată cu obstrucția ductelor pancreatice prin stricturi sau calcificări.

Iată care sunt simptomele chistului pancreatic:

Chisturile pancreatice și chiar și pseudochisturi sunt de regulă asimptomatice sau pot produce simptome moderate pănă la simptome severe. De obicei, primele simptome se resimt după un episod de pancreatită. Cele mai comune simptome sunt greața, senzația de vărsătură și balonarea.

Atenție! Netratate și nediagnosticate la timp, chisturile pancreatice sau  pseudochisturile pot amenința viața celui în cauză.

Cum se stabilește diagnosticul unui chist pancreatic

Pseudochisturile pancreatice pot fi greu de diagnosticat. Deoarece cele mai multe simptome sunt comune multor boli din sfera digestivă și nu numai. De aceea, diagnosticul se stabilește după ce a avut loc o tomografie sau un RMN – rezonanță magnetică nucleară. De ajutor este și ecografia endoscopică. Însă, importantă este analiza lichidului chistic. Acasta poate să spună ce tip de chist există sau dacă este vorba despre un pseudochist.

În ce constă tratamentul:

De cele mai multe ori, pseudochisturi se rezolvă fără tratament. Dar dacă ele ajung să dea simptome, să crească în dimensiune atunci medicul poate să recomande drenajul acestora. În literatura de specialitate există trei procedee de drenaj a  chisturilor pancreatice: drenajul endoscopic, drenajul realizat cu ajutorul unui cateter și cel chirurgical.

Medicii spun că atât chisturile pancreatice cât și pseudochisturile pot fi prevenite prin evitarea apariției pancreatitei. Trebuie să ai un stil de viață sănătos, să nu faci abuz de alcool.

Recent Posts

Cine va primi o pensie mai mare cu sume cuprinse între 600 și 1600 lei din septembrie

Pensionarii cu mulți ani de muncă vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, între 600…

4 minute ago

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

33 de minute ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

o oră ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

13 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

14 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

14 ore ago

Citeste si: