Cinci alimente bune pentru scăderea tensiunii arteriale

Știi ce scade tensiunea imediat, când vine vorba de alimente? Pacienții cu boli cardiovasculare între care hipertensiune arterială trebuie să aibă o atenție sporită atunci când își aleg alimentele pe care le consumă, dar, în egală măsură, trebuie să aibă grijă și de starea psihică, pentru că un stil de viață restrictiv poate să producă frustrare.

Echilibrul este cheia succesului în prevenirea îmbolnăvirii și în tratarea bolii.

„Odată ce am ținut valorile tensiunii arteriale în parametri optimi am câștigat o stare de bine”, a spus nutriționista Paula Monor.

Alimentele bogate în postasiu scad tensiunea imediat

Aceasta a explicat că pacienții cu boli cardiovasculare trebuie să respecte câteva principii alimentare. Între altele, ei trebuie să consume alimente bogate în substanțe care susțin activitatea cordului și nu afectează pereții vaselor de sânge, cum ar fi potasiu, și să țină la distanță alimentele cu un conținut bogat de sare, cum ar fi mezelurile.

„Pentru acești pacienți sunt recomandate alimentele bogate în potasiu. De ce? Pentru că potasiu are rol în contractura musculară, în reglarea tensiunii arteriale și reglarea activității cordului. Să nu uităm că inima este un mușchi. Alimentele bogate în potasiu sunt ciupercile, vinetele, roșiile, banana, fasolea albă, avocado. Studiile au arătat că uleiul de măsline are rol de protecție cardiovasculară.

Trebuie să aibă grijă la alimentele bogate în sodiu, în sare. De obicei, pacienților cu hipertensiune li se recomandă un regim hiposodat. Atunci trebuie să aibă grijă să nu consume murături, afumături, supe instant. Putem folosi în rețete bicarbonat de sodiu. Atenție la consumul de apă cloruro-sodică, sunt îmbunătățite cu sodiu”, a spus nutriționista.

Uleiul de măsline se pune în salate

Întrucât uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare la nivel mondial, consumatorii trebuie să citească atent eticheta nutrițională a produsului atunci când îl aleg pe pe raft. Este recomandat uleiul extravirgin. Acest produs se consumă în stare crudă, nu este recomandată tratarea termică. Altfel spus, uleiul de măsline se pune în salate, nu se folosește la prăjeli.

Pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să fie atenți atunci când își aleg produsele lactate întrucât și acestea pot să aibă un conținut ridicat de sodiu.

„Pe raft găsim produse lactate care nu conțin sodiu. Trebuie să aibă grijă la grăsimile saturate, grăsimile trans, pe care le găsim în mezeluri, în mâncarea fast-food. Este anotimpul rece, trebuie să aibă grijă la schimbările de temperatură, oscilațiile mari de temperatură. Dacă persoana prezintă și o suprapondere, trebuie să aibă grijă la profilul lipidic, deoarece colesterolul este mărit”, a afirmat Paula Monor.

Suplimente utile

Exisă și anumite substanțe care reduc tensiunea arterială, fiind folosite ca remedii naturiste pentru tensiunea mare. L-arginina și L-citrulina sunt substanțele responsabile pentru creșterea nivelului de oxid nitric în sânge. Oxidul nitric poate dilata vasele de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială. Specialiștii spun că tensiunea arterială poate fi menționată la o valoare normală dacă iei 4-8 g pe zi.

De asemenea, un remediu naturist care te ajută să reduci valorile tensionale sunt acizii grași. Coenzima Q10 are un efect benefic asupra inimii, influențând tonusul arterelor. Unii specialiști spun că consumul de vitamina C, usturoi, calciu, vitamina D și ghimbirul au efecte benefice asupra inimii.

Suplimentele alimentare precum L-teanina sunt recomandate în perioadele de stres și nervozitate. De obicei, se administrează în cantitate de 100-200 mg pe zi.

Medicamente recomandate de medic care scad tensiunea imediat

În urgență, când vă prezentați la spital sau la medic, există opțiuni medicamentoase care vă pot scădea tensiunea imediat și sunt medicamente de primă intenție în caz de urgență hipertensivă.

Ce scade tensiunea arterială rapid? Medicamente injectabile precum Nicardipina, Labetalolul, Nitroglicerina, Nitroprusiatul, Furosemidul injectabil și Captoprilul sublingual (ca o a doua opțiune, în cazurile care nu sunt urgențe vitale), sunt medicamente aproape la îndemâna oricui într-un spital de urgență.

Aceste medicamente injectabile ce scad tensiunea arterială rapid trebuie administrate sunt supraveghere medicală. Medicamentul de primă intenție, conform Ghidului European pentru HTA, este în funcție de organul țintă afectat.

Pe scurt, metode de a scădea tensiunea arterială rapid se aplică în două situații: urgențe hipertensive vitale și urgențe hipertensive nonvitale. Urgențele vitale sunt pacienții care prezintă afectări ale organelor țintă – simptome cardiace specific infarctului sau disecției de aortă, simptome neurologice specific accidentului vascular cerebral, simptome și semne oculare specifice afectării ochiului sau semne și simptome aferente afectării rinichilor. Urgențele nonvitale sunt pacienții care se prezintă cu tensiune mare, dar nu prezintă simptome de afectare a organelor țintă.

Captoprilul sublingual poate scade tensiunea arterială rapid, în cazuri nonvitale, la domiciliu, atâta timp cât medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru (nu aveți alergii, reacții adverse sau alte medicamente cu care poate interacționa).

Recent Posts

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

19 minute ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

48 de minute ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

o oră ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

2 ore ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

2 ore ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

3 ore ago

Citeste si: