Categories: Ştiri sănătate

Cipuri implantate în creier. Elon Musk începe testele pe oameni cu Neuralink

Din cuprinsul articolului

Elon Musk începe testele pe oameni cu Neuralink. După multiple teste pe maimuţe în 2023 vor începe testele pe oameni. Elon Musk e un mare susţinător al interfeţei creier uman-computer, iar fix de asta se ocupă Neuralink.

Neualink presupune un implant de zece ori mai mic decât fir de păr ar putea face legătura dintre creierul uman și un computer, care să îi dea impulsurile. Asta i-ar ajuta pe cei cu afecțiuni neurologice, inclusiv pe cei paralizați sau pe cei care și-au pierdut vederea să o recapete. Totul printr-o operație minim invazivă, realizată cu ajutorul roboților.

Prototipurile de cipuri implantabile în creier vor putea fi testate pe oameni 6 luni. Cu 19 luni în urmă s-au făcut teste pe maimuţe, doar că au murit 15 dintre cele 23 de primate. Cele la care a „prins” pot juca jocuri video doar prin comenzi ale creierului său introduce cuvinte pe un ecran urmărind mişcarea unui cursor de pe un ecran.

În plus, cofondatorul Neuralink, Max Hodak şi-a dat demisia după ultima prezentare oficială din aprilie 2021. Musk nu e singur pe această piaţă, concurând cu firma Synchron, pe care ar vrea să o cumpere sau să investească în ea.

Synchron deja merge bine: compania a reuşit să implanteze un cip de 4 centimetri în creierul unei persoane cu afecţiunea ALS. Acea persoană complet paralizată poate naviga pe Internet şi trimite mesaje text prin acel implant. Îşi pierduse abilitatea de a comunica şi a se mişca din cauza bolii.

Cum funcționează Neuralink

Neuralink pe de altă parte este descris ca „un Fitbit în craniul tău”, conform lui Elon Musk. Tehnologia implica până la 1024 de cabluri cu diametru de 5 microni alipite de materia cenuşie a pacientului. Se fac conexiuni neuronale şi se creează o hartă a impulsurilor electrice ale creierului. Ele sunt „traduse” în cod digital pe un computer.

Modul de funcționare pare destul de simplu de explicat, mai dificil este doar de pus în practică. Acum, creierul nostru are milioane de neuroni care trimit pemanent semnale atunci când noi vorbim, vedem, simțim sau gândim. Atunci când sunt trimise aceste semnale se creează un mic câmp electromagnetic. Neuralink presupune interceptarea acestui câmp și interpretarea lui astfel încât să poată fi folosit în lumea digitala.

Majoritatea testelor de până acum au fost făcute pe șoareci, iar oamenii de știință speră să poată testa dispozitivul pe oameni până la sfârșitul anului viitor. Deși criticii proiectului susțin că termenul este unul prea ambițios, Elon Musk a spus că o maimuţă căreia i-au fost implantaţi astfel de electrozi a putut să controleze un computer cu puterea minţii. Următorul prag în cercetare va fi obținerea unei simbioze între creier și inteligența artificială.

Recent Posts

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

22 de minute ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

52 de minute ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

o oră ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

2 ore ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

3 ore ago

Citeste si: