Ciuperca piciorului, boala dermatologică cel mai ușor de luat

Produce numeroase neplăceri: de la mâncărimi, la unghii urâte, distruse și dureroase, până la deformări ale mersului. Poate fi , însă, evitată, dacă avem grijă pe unde mergem desculți și cu ce ne încălțăm

Carmen Anghel

Ciuperca piciorului, ne spune dr. Laura Comnea, poate apărea la orice vârstă. „Dar să știți, că, de obicei, imunitatea copilului este mult mai bună decât a unui adult. Dacă noi, ca adulți, am sta în mediul lor de „copii mucioși”, am fi la pat 30 de zile pe lună. Cei mici au această imunitate mult mai bună și înlătură mult mai ușor ciuperca piciorului decât o facem noi adulții”. În ce sens?„Ciuperca este contagioasă. E un microorganism pe care o putem lua de altă persoană, de pe încălțările altei persoane. Ciuperca apreciază foarte mult mediul cald și umed. Unde este cald și umed se lipește și ciupercuța asta.” Microorganismul este foarte rezistent, ne atrage atenția medicul. „Față de alte virusuri și bacterii, această ciupercă poate trăi un pic mai mult. Față de un virus gripal care trece de la om la om, ciuperca aceasta poate „trăi” câ- teva ore pe o suprafață caldă și umedă.”

Cum se prinde de noi?

Ciuperca se ia prin contact. Dar cele mai expuse sunt persoanele care au leziuni la nivelul picioarelor. „Dacă ai o unghiuță rănită, dacă ai o rană la nivelul piciorului, dacă ai pielea iritată,a tunci se prinde mai ușor.” Trebuie reținut că are și preferințe. „Ciuperca aceasta preferă unghia. Apoi pielea. Dacă găsește o fisură la nivelul patului unghial – se așază mai bine. Din unghie e foarte greu de tratat. Din piele e mai ușor”.

Cum se face corect igiena piciorului

Este bine să revenim apariția acestei ciuperci. De aceea, specialiștii ne recomandă să purtăm încălțăminte care lasă piciorul să respire. Să purtăm șosete din bumbac, preferabil să fie albe, dar nu pentru că albul ar rezolva ceva, ci pentru ca eventualii coloranți din șosete să nu atace și ei. Putem utiliza pudră pentru specială pentru a avea pielea uscată. Și, la fel de important, ar fi bine să nu mergem în fiecare zi cu aceeași pereche de pantofi sau de bocanci. Spunem bocanci pentru că, așa cum ne avertizează dermatologul Alin Nicolescu, aceste probleme ale picioarelor pot apărea și iarna. Chiar dacă acum este vară și nu ne gândim la zăpadă, este bine de știut. Nu de alta, dar dacă nu avem grijă de picioare iarna, nesuferitele ciuperci ne vor aduce, în vară, cu picioarele cel puțin dizgrațioase, cu probleme ale unghiilor și, în loc să purtăm papuci sau sandale, vom fi nevoiți să ne ascundem „rușinea” în pantofi închiși. Și totul este ca un bulgăre de zăpadă care se rostogolește: ținem piciorul într-un mediu cald și umed, deci nu îl aerisim, așa că nu scăpăm de „dușman”.

Mergeți la dermatolog!

Medicul specialist este cel care știe exact ce vă trebuie pentru a scă- pa de această neplăcere sâcâitoare, ne atenționează dermatologul Alin Nicolescu. Așa cum aminteam, un tratament poate dura, dacă ciuperca este pe piele, până la 45 de zile. Iar dacă este la nivelul unghiei, „chiar și 6 luni trebuie aplicat, zi de zi, seara, pe unghia spălată și foarte bine uscată, o substanță recomandată de medic. Ideea este ca unghia să crească, să se reîmprospăteze, și cam 6 luni durează acest proces”, ne spune dr. Nicolescu. Există și pastile, dar, de obicei, medicul apelează la substanțe cu aplicare locală, externă, pentru că pastilele sunt foarte puternice și au efecte secundare nedorite. Așadar, utilizați ceea ce v-a prescris medicul și, în plus, nu uitați de igienă, nu uitați să creați un mediu uscat astel încât ciuperca să fie „atacată” cu cât mai mult aer.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra