Cofeina crește tensiunea și provoacă palpitații. Cardiolog: Trebuie redus consumul

Cea mai recentă cercetare a constatat că un consum zilnic de trei până la cinci cești de espresso este asociat cu un nivel mai ridicat al colesterolului, în special la bărbați. Ce se poate face în această situație?

Cofeina crește tensiunea și provoacă palpitații. Medic cardiolog: Trebuie redus consumul

Consumul de cafea poate crește în general nivelul colesterolului deoarece aceasta conține substanțele chimice cafestol și kahweol, care au fost asociate cu un nivel mai mare al colesterolului „rău” , LDL.2, potrivit Verywellhealth.

Cafeaua la presă franceză are un conținut mai mare din compușii. Duc la un colesterol mai mare decât o face o cafea filtrată. Cafeaua espresso conține o cantitate intermediară din acești compuși. Dar datele despre consumul de espresso și nivelurile de colesterol sunt limitate.

Colesterolul care se leagă de lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) formează complexul LDL-colesterol, numit şi „colesterol rău”. Colesterolul care se leagă de lipoproteinele cu densitate crescută (HDL) formează HDL-colesterol, numit şi „colesterol bun”.

Concluzia cercetătorilor

Pentru a determina dacă în mod special consumul de espresso afectează nivelul colesterolului, cercetătorii din Norvegia au evaluat date de la peste 20.000 de persoane cu vârsta peste 40 de ani.

În comparație cu participanții care nu au băut espresso, cei care au consumat zilnic trei până la cinci cești de cafea espresso au avut o creștere a colesterolului total, în special bărbații.

Consumul a șase sau mai multe cești de cafea făcută la presa franceză a fost legat de creșterea colesterolului total atât la femei, cât și la bărbați.

Cardiolog: Trebuie redus consumul de espresso

Cardiologul Michelle Routhenstein a declarat pentru Verywell că trebuie redus consumul de espresso.

„Una din concluziile studiului este aceea că trebuie redus consumului de espresso măcar până la două cești pe zi pentru a ajuta la scăderea nivelului colesterolului.”, afirmă cardiologul.

Potrivit lui medicului Routhenstein, „pot exista de până la 30 de ori mai mulți compuși care joacă un rol în creșterea colesterolului atunci când boabele de cafea sunt nefiltrate, comparativ cu o infuzie filtrată.

Cofeina este un stimulent și poate crește tensiunea arterială, ducând la palpitații, mai ales la fibrilația atrială”, spune medicul.

Risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă

Chiar dacă rezultatele studiului sunt alarmante, nu trebuie să renunțăm definitiv la cafea pentru a avea un nivel sănătos al colesterolului. Cantitatea recomandată de cafea poate varia în funcție de istoricul medical individual.

Un  consumul zilnic de una până la cinci căni de cafea măcinată a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă sau accident vascular cerebral. Consumul de două până la trei căni al oricărui tip de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.

Nivelul optim de colesterol HDL

Rezultatele analizelor de laborator menționează valorile colesterolului pacientului. Dar și valorile normale ale substanței. Nivelul optim de colesterol HDL depinde în funcție de sex: pentru bărbați este de peste 45 mg/dl; pentru femei este de peste 55 mg/dl.

dieta alcalina

Dieta poate ajuta la protejarea inimii

Routhenstein a menționat că și dieta poate ajuta la protejarea inimii și la scăderea nivelului colesterolului.

Aceasta poate include limitarea aportului de sodiu și grăsimi saturate, precum și introducerea în alimentație a mai multor fibre solubile.

Exercițiile fizice și un somn de calitate sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea sănătății inimii.

Recent Posts

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

25 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra