Categories: Stil de viaţă

Comoditate pentru sănătate. Când mai binele ajunge să strice binele pe care îl aveam

Comoditate se cheamă atunci când nu mâncăm suficient de multe legume pentru că ne este greu/lene să le cumpărăm/spălăm/curățăm/gătim.  Când nu mâncăm suficient de des pește pentru că ne este greu/lene să alegem oasele, iar gustul/mirosul nu ne satisface la fel ca șnițelul cu cartofi prăjiți.

Nici ciorbe nu consumăm prea des, tot din cauza comodității: prea mult timp de preparat, prea dificil de transportat și nu se pot mânca în pat??unde mai pui că și rimează!!

Comoditatea noastră (ca să nu-i zicem lene?) nu lasă indiferentă nici lumea medicală, nici industria alimentară, spune doctor Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.

Într-o societate care are nevoie de cetățeni sănătoși care să fie și buni consumatori, soluțiile nu întârzie să apară.

Așa că ce nu avem noi chef sau timp să facem, se poate cumpăra? produse semipreparate, ambalate, spălate, porționate, gata bune cât să fie mestecate…și nici mestecatul nu mai e obligatoriu, având în vedere cât de moi, pasate, rafinate sau centrufugate au devenit toate produsele. 

Până aici totul pare bine și frumos, progresul omenirii se vede și în farfurie. Mai trist este când acest „mai bine”- de fapt „mai comod”- ajunge să strice „binele” pe care îl aveam. Pentru că preambalat, procesat, industrializat și ușor de mâncat nu înseamnă și sănătos neapărat? Să luăm de exemplu peștele/carnea: bucățile ambalate în caserole, gata pregătite pentru a fi puse la cuptor/pe grătar, nu sunt doar filetate/tranșate, dar sunt și injectate cu un amestec de zeamă de lămâie/amidon și mirodenii, care au rolul să frăgezească carnea, să o facă mai gustoasă și mai ușor/rapid de gătit.

Nici preparatele congelate nu sunt la fel de simple ca cele pe care le făcea bunica, de la cartofi prăjiți la șnițel, chiftele sau pilaf cu legume, toate conțin ingrediente menite să asigure consistență, culoare, gust- în final rețeta ține mai mult de chimie decât de bucătărie? 


Și asta nu e tot. Când comoditatea ni se urcă la cap și devine răzgâială, ne trezim că vrem struguri și pepeni fără sâmburi, mandarine care se curăță ușor, cireșe cât oul de porumbel și ouă cu gălbenuș portocaliu tot timpul anului. Adică noi suntem aceia care facem mofturi, altfel revoltați fiind că mâncarea nu mai e ce era odinioară?

Până când supermarket-urile vor da faliment ca urmare a faptului că ne-am întors cu toții la cratiță, eu zic că merită să mai renunțăm un pic la comoditate.

Dacă vreți sănătate, mizați pe simplitate- consumați orice produs cât mai puțin procesat/transformat/ameliorat, cât mai aproape de forma în care l-a făcut Natura. Nu-i lăsați pe alții să gătească/pregătească mâncarea în locul vostru, culmea e că nimeni nu o poate face mai bine ca voi!?

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

11 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

12 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

12 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

13 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

13 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

14 ore ago

Citeste si: