Categories: Stil de viaţă

Complexul Cenușăreasa sau femeia care se teme de independență. Vrea să fie salvată prin căsătorie

Cenușăreasa nu este doar un personaj dintr-o poveste de pe vremea copilăriei noastre. Este un complex, o problemă destul de des întâlnită în zilele noastre. Multe tinere suferă de acest complex, unele chiar neștiind nimic despre existența lui și implicit nu merg la psihoterapie pentru a se vindeca și a deveni libere, fericite, dar mai ales independente.

Specialiștii susțin că acest complex înseamnă și trădează nesiguranță financiară, profesională, de sine în fond a unei femei. Inclusiv dorința de a se îndrăgosti iute și de a fi salvată prin căsătorie, trădează acest complex al Cenușăresei.

Deși oficial nu este recunoscut, psihologii din întreaga lume știu despre el și chiar tratează femei care sunt afectate de acesta. Pentru primata dată în anul 1981 în cartea Complexul Cenușăresei, autoarea Collette Downing a vorbit despre acest subiect.

Aceste femei au teamă, frică de independență, de răspunderi, de tot ceea ce înseamnă obligațiile vieții de adult. Ele nu au încredere în ele și au dorința ca altcineva să le rezolve toate problemele. În plus, aceste femei sunt conștiente de așteptările pe care societatea le are de la ele, însă viziunea lor asupra vieții este nerealistă și foarte departe de normalitate. În cazul lor există o discrepanță mare între ceea ce au și ceea ce își doresc de aceea marea majoritate se simt singure, triste, neîmplinite. Paradoxal este faptul că deși aceste femei vor să se schimbe, vor să fie puternice, mature, ancorate în realitate ele nu fac nimic în acest sens. Rămân doar la stadiul de vis, de dorință. Singura sa salvare și speranță vine de la un bărbat mult visat care să le schimbe în bine viața dar și percepția despre propria persoană.

De asemenea, în cuplu, astfel de femei se atașează la modul exagerat de bărbatul pe care ele îl iubesc. Practic, transferă iubirea în obsesie, sau în dependență totală de acest bărbat. Sunt femeie care nu au curajul de a-și asuma propria viață, de a-și exprima dorințele, visele. Trăiesc prin partener.

Psihologii spun că este un complex specific femeilor care deși au calități reale, nu le fructifică, ne ignoră total de teamă de a nu greși. Ele nu au încredere deloc în forțele proprii. Au înrădăcinată în subconștient ideea neputinței, care probabil există încă din copilăria lor. De cele mai multe ori, aceste femei se simt nefericite, singure și triste, chiar și atunci când au în jurul lor oameni care le iubesc sincer.

Dar cu multă răbdare, cu voință și cu ședințe de terapie, acest complex poate să dispară și femeia care este afectată de el să înceapă să-și trăiască frumos și mai ales sănătos viața.

Recent Posts

În ce condiții pensionarii pot cumpăra medicamente cu CARDUL de ALIMENTE?

În România, peste 2.700.000 milioane de persoane, cu precădere pensionari, primesc un ajutor din partea…

16 minute ago

Meteorologii au dat ALERTA: Fenomen PERICULOS deasupra României!

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

37 de minute ago

Tratament revoluţionar pentru reducerea atacurilor severe de astm

Un medicament experimental și-a atins obiectivul principal de a reduce atacurile de astm în două…

57 de minute ago

INTERZIS la tatuaje pentru anumite persoane! Ce decizie a luat Ministerului Sănătăţii?

Saloanele specializate nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor sub…

o oră ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată 21 mai – 17 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, acoperind perioada…

2 ore ago

Top 7 ierburi și condimente pentru sănătatea creierului: reduc riscul de declin cognitiv și stimulează memoria

Știm cu toții că dieta joacă un rol esențial în ceea ce privește sănătatea fizică,…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar