Categories: Stil de viaţă

Cozonac fraged fără drojdie. Rețeta pas cu pas

Cozonac fraged fără drojdie. Lipsa drojdiei din magazine ne face să devenim din ce în ce mai inventivi. Nu vă faceți griji, puteți pregăti cozonaci și fără drojdie, la fel de gustoși și fragezi ca cei tradiționali. 

Ingrediente cozonac fraged fără drojdie:

-250 gr de făină;

-1 ou;

-150 gr de zahăr;

-100 gr de unt de cel puțin 82%;

-150 ml de lapte cald (30-40 grade);

-2 linguri de smântână fermentată;

-100 gr de fructe uscate sau după gust;

-2 linguri de amidon de porumb;

-1 linguriță de praf de copt;

-un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu;

-1 praf de sare;

-1-2 lingurițe de zahăr vanilat (vanilie sau extract de vanilie).

Pentru glazură:

-1 albuș;

-100-150 gr de zahăr pudră;

-zeama de la ½ de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Spălați stafidele în apă rece, apoi le înmuiați pentru 15-20 de minute în apă fierbinte.

2.În vasul cu făină cernută, adăugați amidonul (face aluatul mai delicat), praful de copt, zahărul vanilat, sarea și bicarbonatul. Amestecați bine cu telul.

3.Bateți oul cu zahăr la viteză mică, apoi creșteți treptat viteza, cât să obțineți o compoziție pufoasă și albicioasă.

4.Turnați laptele cald, adăugați smântâna și amestecați din nou cu mixerul.

5.Topiți untul, iar după ce se răcorește, îl adăugați în vas și amestecați cu telul.

Sfat. Este foarte important să folosiți unt de calitate, de asta depinde cât de gustos va fi cozonacul.

6.Încorporați ingredientele uscate, în porții mici, și amestecați foarte bine cu telul.

7.Adăugați stafidele (sau alte fructe uscate) și amestecați. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 5-10 minute.

Sfat. Deși aluatul seamănă cu cel pentru brioșe, totuși cozonacul are alt gust.

8.Umpleți 2/3 din forma pentru cozonac cu aluat. Dacă folosiți forme metalice, nu de hârtie, atunci le ungeți cu unt sau ulei.

9.Coaceți cozonacul timp de 50-60 de minute la cuptorul preîncălzit până la 180°С, în funcție de mărimea formei și de cuptor. Faceți testul scobitorii.

10.Pregătiți glazura. Bateți albușul, până se formează spuma. Folosiți mixerul și măriți treptat viteza.

11.Apoi adăugați treptat puțin zahăr pudră și amestecați la viteză medie.

12.Adăugați zeama de lămâie (sau sare de lămâie).

13.Continuați să adăugați treptat zahăr pudră, până obțineți glazura de densitatea dorită. Cu această cantitate de glazură puteți decora 3-4 cozonaci medii.

14.După ce cozonacul se va răci, îndepărtați forma de hârtie și decorați-l: îl înmuiați în glazură, apoi formați diverse desene cu spatula și îl presărați cu ornamente.

Sursa: retete-usoare.info. 

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

8 minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

38 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică