Categories: Ştiri sănătate

Cum să-ți crești imunitatea în mod natural

Creșterea imunității rapid. Anumite modifică ale stilului de viață și includerea unor alimente și suplimente în dietă, vă pot ajuta să vă întăriți sistemul imunitar.

Cu toate acestea, e important de precizat că trebuie să respectăm regulile de distanțare și să purtăm mască de protecție, acestea fiind singurele modalități dovedite care previn infecția cu noul coronavirus. În cazul îmbolnăvirii cu Covid-19, urmați cu strictețe indicațiile medicului.

Creșterea imunității rapid. Dormi suficient

Somnul și imunitatea sunt strâns legate. De fapt, un somn inadecvat sau de calitate slabă este asociat cu o  predipoziție mai mare la îmbolnăvire.

Într-un studiu efectuat pe 164 de adulți sănătoși, cei care dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte aveau mai multe șanse să răcească decât cei care dormeau 6 ore sau mai mult în fiecare noapte.

O odihnă adecvată vă poate întări imunitatea naturală. De asemenea, puteți dormi mai mult când sunteți bolnav pentru a permite sistemului imunitar să lupte mai bine împotriva bolii.

Adulții ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore în fiecare noapte, în timp ce adolescenții au nevoie de 8-10 ore și copiii mai mici și sugarii până la 14 ore.

Creșterea imunității rapid. Consumă mai multe legume și fructe

Fructele, legumele, nucile, semințele și leguminoasele, sunt bogate în substanțe nutritive și antioxidanți, care vă pot oferi un avantaj în lupta împotriva agenților patogeni nocivi.

Antioxidanții din aceste alimente ajută la scăderea inflamației prin combaterea radicalilor liberi, care pot provoca inflamații atunci când se acumulează în organism. Inflamația cronică este legată de numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, Alzheimer și anumite tipuri de cancer.

În plus, fibrele din vegetale hrănesc microbiomul intestinal sau comunitatea de bacterii sănătoase din intestin. Un microbiom echilibrat poate îmbunătăți imunitatea și poate împiedica agenții patogeni dăunători să pătrundă în organism, prin tractul digestiv.

Mai mult decât atât, fructele și legumele sunt bogate în substanțe nutritive, cum ar fi vitamina C, care poate reduce durata răcelii obișnuite.

Creșterea imunității rapid. Mănâncă mai multe grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase, precum cele găsite în uleiul de măsline și somon, pot crește răspunsul imun al organismului la agenții patogeni prin scăderea inflamației.

Deși, inflamația la nivel scăzut este un răspuns normal la stres sau leziuni, inflamația cronică poate suprima sistemul imunitar.

Uleiul de măsline, are efect antiinflamator și este asociat cu un risc scăzut de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. În plus, proprietățile sale antiinflamatorii pot ajuta corpul să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor.

Acizii grași omega-3, cum ar fi cei din semințe sau din pește, luptă și împotriva inflamației.

Consumă mai multe alimente fermentate

Alimentele fermentate sunt bogate în bacterii benefice numite probiotice, care populează tractul digestiv. Aceste alimente includ iaurt, varză murată, kimchi, chefir și natto.

Cercetările sugerează că bacteriile intestinale pot ajuta celulele imune să facă diferența între celulele normale, sănătoase și organismele invadatoare dăunătoare.

Într-un studiu de 3 luni efectuat pe 126 de copii, cei care au băut 70 ml de lapte fermentat zilnic au avut cu 20% mai puține boli infecțioase în copilărie, comparativ cu un grup de control.

Dacă nu consumați în mod regulat alimente fermentate, suplimentele probiotice sunt o bună opțiune. Într-un studiu de 28 de zile pe 152 de persoane infectate cu rinovirus, cei care au primit suplimente cu probiotice Bifidobacterium animalis au avut un răspuns imun mai puternic și niveluri mai scăzute ale virusului în mucusul nazal decât un grup de control.

Creșterea imunității rapid. Limitați zaharurile adăugate

Cercetările sugerează că zaharurile adăugate și carbohidrații rafinați pot contribui la supraponderalitate și obezitate.  Obezitatea poate crește, de asemenea, riscul de îmbolnăvire.

Potrivit unui studiu observațional efectuat pe aproximativ 1.000 de persoane, obezii cărora li s-a administrat vaccinul antigripal au avut de două ori mai multe șanse să facă gripă decât persoanele normoponderale vaccinate.

Scăderea consumului de zahăr poate reduce inflamația și poate ajuta la pierderea în greutate, scăzând astfel riscul apariției unor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Având în vedere că obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă vă pot slăbi sistemul imunitar, limitarea zaharurilor adăugate este o parte importantă a unei diete de stimulare a imunității.

Indica e să limitați aportul de zahăr la mai puțin de 5% din caloriile zilnice. Acest lucru este egal cu aproximativ 2 linguri (25 grame) de zahăr pentru cineva care urmează o dietă de 2.000 de calorii pe zi.

Practică exerciții moderate

Deși exercițiile intense prelungite vă pot suprima sistemul imunitar, exercițiile fizice moderate îi pot oferi un impuls. Studiile indică faptul că și o singură sesiune de exerciții fizice moderate poate spori eficacitatea vaccinurilor la persoanele cu sisteme imune compromise.

Mai mult, exercițiile fizice regulate și moderate pot reduce inflamația și pot ajuta celulele imune să se regenereze în mod regulat.

Exemple de exerciții fizice moderate includ mersul pe jos, mersul cu bicicleta constant, joggingul, înotul și drumețiile ușoare. Majoritatea oamenilor ar trebui să practice cel puțin 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână.

Hidratează-te

Hidratarea nu vă protejează neapărat de germeni și viruși, dar prevenirea deshidratării este importantă pentru sănătatea dumneavoastră generală. Deshidratarea poate provoca dureri de cap și vă poate împiedica performanțele fizice, concentrarea, starea de spirit, digestia și funcția inimii și a rinichilor. Aceste complicații pot crește susceptibilitatea la boli.

Pentru a preveni deshidratarea, ar trebui să beți zilnic suficiente lichide pentru ca urina să fie de culoare galben pal. Apa este cea mai recomandată deoarece nu conține calorii, aditivi și zahăr.

În timp ce ceaiul și sucul sunt, de asemenea, hidratante, cel mai bine este să limitați aportul de suc de fructe și ceai îndulcit din cauza conținutului ridicat de zahăr.

Ca orientare generală, ar trebui să beți când vă este sete și să vă opriți când nu mai aveți sete. Este posibil să aveți nevoie de mai multe lichide dacă faceți exerciții intense.

Este important să rețineți că adulții în vârstă încep să-și piardă dorința de a bea apă, deoarece corpul lor nu semnalează setea în mod adecvat. Adulții mai în vârstă trebuie să bea în mod regulat apă, chiar dacă nu le este sete.

Creșterea imunității rapid. Gestionează-ți nivelul de stres

Ameliorarea stresului și anxietății este cheia unei imunități de fier. Stresul pe termen lung promovează inflamația, precum și dezechilibrele funcției celulelor sistemului imunitar. Stresul psihologic prelungit poate suprima răspunsul imun.

Activitățile care vă pot ajuta să gestionați stresul includ meditația, exercițiile fizice, yoga și alte practici de atenție. Puteți apela, de asemenea, la ajutorul unui psiholog sau terapeut.

Folosește suplimentele cu înțelepciune

Este ușor să apelați la suplimente, mai ales dacă auziți despre capacitatea lor de a trata sau preveni COVID-19. Trebuie să știți că aceste afirmații sunt nefondate și neadevărate.

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH), nu există dovezi care să susțină utilizarea vreunui supliment pentru prevenirea sau tratarea COVID-19.

Cu toate acestea, unele studii indică faptul că următoarele suplimente pot întări răspunsul imun general al organismului:

  • Vitamina C. Conform unei analize efectuate la peste 11.000 de persoane, administrarea a 1.000-2.000 mg de vitamina C pe zi a redus durata răcelilor cu 8% la adulți și 14% la copii;
  • Vitamina D. Deficitul de vitamina D poate crește riscul de îmbolnăvire, astfel încât suplimentarea poate contracara acest efect. Cu toate acestea, administrarea de vitamina D atunci când aveți deja niveluri adecvate nu pare să ofere beneficii suplimentare;
  • Zinc. Într-o cercetare efectuată pe 575 de persoane cu răceală obișnuită, suplimentarea cu mai mult de 75 mg de zinc pe zi a redus durata răcelii cu 33%;
  • Soc. Un mic studiu a constatat că socul ar putea reduce simptomele infecțiilor respiratorii superioare virale, dar este nevoie de mai multe cercetări în acest sens;
  • Echinacea. Un studiu efectuat pe mai mult de 700 de persoane a constatat că cei care au luat echinaceea s-au recuperat după răceli puțin mai repede decât cei care au primit un placebo sau nu au primit tratament, dar diferența a fost nesemnificativă;
  • Usturoi. Un studiu de 12 săptămâni de înaltă calitate efectuat pe 146 de persoane a constatat că suplimentarea cu usturoi a redus incidența răcelii obișnuite cu aproximativ 30%. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică