Categories: Expertul zilei

Culoarea pielii poate ascunde probleme de sănătate. Află cum le poți identifica!

Culoarea pielii poate ascunde probleme de sănătate. Pielea, care este cel mai mare organ, atat ca greutate, cat si ca suprafata, protejeaza de bacteriile invazive, regleaza temperatura corpului si aduna informatii de la diversi stimuli, cum ar fi atingerile, caldura, frigul. In plus, in cazul anumitor boli interne, pielea poate indica primele semne de imbolnavire.

Cateva dintre semnalele de alarma pe care ti le poate da pielea, pentru a te putea ingriji mai mult de sanatatea ta sau de cea a unor persoane dragi.

Probleme la nivel endocrinologic

Dacă până acum nu ai avut în vedere sănătatea sistemului tău endocrin sau nu ai foarte multe cunoștințe despre acest subiect, află că acesta joacă un rol important în desfășurarea unor funcții de bază ale organismului, precum sunt digestia sau reproducerea. Glandele endocrine, alături de sistemul imunitar și cel nervos, conlucrează pentru a menține sănătatea ta generală.

”In unele afectiuni endocrine pielea poate sa isi schimbe consistenta , gradul de hidratare, stratul lipidic sau sa isi schimbe culoarea. In afectiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni “grasa”, la fel si parul, in afectiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscata si pergamentoasa, rece, sau umeda si calda, in afectiuni ale suprarenalelor si hipofizei poate sa isi schimbe culoarea sau consistenta, etc”, explica dermatologul Anca Zbranca.

Importanța sistemul endocrin vine tocmai din numeroasele glande care îl compun – hipotalamus, hipofiza, tiroida, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineală și glandele reproducătoare – și care secretă hormoni direct în fluxul sanguin, care la rândul lor circulă în majoritatea părților corpului.

Pielea uscată poate ascunde alergii cosmetice

Daca pielea devine uscata si apare senzatia de mancarime, poate fi o simpla alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folositi sau poate indica lipsa fierului din organism, afectiuni ale tiroidei sau anemie. In cazul in care aveti o iritatie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn ca sunteti prea stresat.

Pielea gălbuie cu palme si talpi portocalii

Aceste aspecte pot fi rezultatul unei glande tiroide subactive (hipotiroidism), care cauzeaza cresterea nivelului de beta-caroten din sange. Beta-carotenul este un antioxidant care se gaseste in fructe si legume si care este procesat de tiroida, dar daca apare o problema in functionarea acesteia, vitaminele nu mai sunt metabolizate atat de repede, astfel ca beta-carotenul se acumuleaza.

Pielea se poate colora insa in nuante de galben si portocaliu si daca mananci prea multi morcovi, cartofi dulci, dovleci (in placinte, spre exemplu).

Dar daca este vorba de hipotiroidism, apar si alte indicii, cum ar fi piele mai uscata si rece, iar uneori mai mult fara culoare decat galbuie. Senzatiile de oboseala, slabiciune sau durere sunt principalele simptome ale hipotiroidismului, insotite de o crestere in greutate fara explicatie. Femeile care au peste 50 de ani sunt mai expuse acestei afectiuni. Iar daca ai simptomele descrise este indicat sa mergi la un doctor.

Paloarea sau paliditatea pielii

Paloarea sau paliditatea reprezinta o culoare mai deschisa decit cea normala a pielii, cauzata de reducerea cantitatii de singe din arterele pielii. Poate apare pe pielea de pe fata, corp, pe unghii sau pe membranele mucoase.

Mucoasele captusesc diferite parti ale corpului precum ochii, nasul si gura. Paliditatea poate apare in intreg corpul sau doar unele parti cum sunt fata si buzele. Paliditatea poate apare si in pete.

Paliditatea poate fi cauzata de o varietate de boli, tulburari si conditii variind ca severitate de la cele temporare, relativ benigne pina la cele severe sau chiar amenintatoare de viata. In functie de cauza, paliditatea se poate mentine citeva secunde pina la saptamini si luni sau mai mult.

Paloarea brusca, care dispare in citeva minute, de exemplu cind o persoana este descrisa ca „alba ca varul” se poate datora unui stres emotional, hipoglicemiei sau unei sincope vagale, care conduce la lesin.

Inrosirea pielii – afectiuni posibile: lupus, boli de inima, menopauza

Roseata pielii poate fi semn de lupus eritomatos, afectiune care provoaca o iritatie in forma de fluture pe obraji si nas. “Cei care sufera de boli cardiovasculare se confrunta cu roseata pielii. Efectul este mai evident pe fata, deoarece pielea este mai subtire si vasele de sange sunt mai apropiate”, explica dr.Oana Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.

 

 

Recent Posts

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

21 de minute ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

51 de minute ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

o oră ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

2 ore ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

2 ore ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

3 ore ago

Citeste si: