Categories: Expertul zilei

Cum afectează menopauza viaţa femeilor. Medic: Există anumite simptome foarte supărătoare despre care femeile nu vorbesc

Conform statisticilor, în România, speranța de viață a femeilor este de 78 de ani. Aceasta înseamnă că aproximativ jumătate din viața de adult a femeii se petrece în perioade de peri și la menopauză.

Astfel, este vorba despre aproximativ 4,5 milioane de românce, care au peste 45 de ani, iar numărul acestora este în continuă creștere.

Cum afectează menopauza viaţa femeilor?

Medicul endocrinolog Diana Loreta Păun a explicat că menopauza este o perioadă fiziologică din viaţa femeilor şi a subliniat că odată cu aceasta apar şi unele simptome pe care femeile le resimt.

”Menopauza este o perioadă fiziologică din viaţa femeii în care practic etapa ovariană se sistează. Mă refer în egală măsură la posibilitatea femeii de a concepe şi la secreţia hormonilor fminini care pe parcursul vieţii fertile, menţin feminitatea.

M-am întrebat de multe ori de ce femeilor li se sistează posibilitatea de a concepe la 50 – 52-54 de ani, iar bărbaţii au această posibilitate mult timp, după ce femeile intră la menopauză. Răspunsul este că la momentul la care o femeie ar putea să aibă ultima sarcină, ea mai are nevoie de cel puţin încă 18 – 20 de ani, 20 şi ceva de ani, pentru a-şi creşte puiul.

Ca să ajungi la majorat  şi să fii pe picioarele tale ai nevoie de cel puţin 18 ani. Ceea ce înseamnă că natura a făcut astfel încât după vârsta menopauzei, femeia să nu mai aibă această posibilitate”, a declarat medicul endocrinolog.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome supărătoare

Dr. Diana Loreta Păun a enumerat şi simptome care apar deodată cu menopauza, potrivit news.ro. ”Din păcate, secreţia de hormoni nu mai continuă, ceea ce are consecinţe asupra sănătăţii femeii. Există anumite simptome foarte supărătoare despre care femeile nu vorbesc, dar pe care le resimt.

Cele mai cunoscute sunt aşa-numitele valuri de căldură sau bufeuri, care apar dintr-o dată în situaţii câteodată jenante, în public. Dar nu sunt singurele simptome supărătoare, apar modificări de troficitate ale pielii, ale tractului genital, ale sânilor, părului, unghiilor şi aşa mai departe.

Există şi complicaţii pe termen lung mai importante. Mă refer la osteoporoză care este o problemă de sănătate publică, la complicaţiile cardiovasculare care  se agravează după vârsta menopauzei şi de asemenea la problemele psihice pentru că există acest risc la femei ca şi la bărbaţi”, a mai precizat Păun.

Medicul a recomandat o alimentaţoe sănătoasă, dar a spus că există pe piaţă suplimente alimentare pe bază de plante care mimează secreţia hormonilor, dar că acestea trebuie luate după un consult medical.

Beneficiile estrogenilor naturali

Fitoestrogenii sunt substanțe asemănătoare hormonilor estrogeni și se găsesc în plante. Există peste 300 specii care conțin fitoestrogeni, iar aceștia fac parte din 5 clase importante,dintre care, izoflavonele sunt regăsite în cele mai multe specii.

Plantele cel mai des folosite pentru fitoestrogeni sunt: salvia, boabele de soia, semințele de in, cerealele, lucerna, trifoiul, semințele de mărar, rădăcina de lemn dulce.

– reducerea riscului cancerului de sân, în comparație cu administrarea estrogenilor de sinteză

– promovarea unei bune funcționări a sistemului cardiovascular

– beneficii asupra acneei

– ameliorarea metabolismului glucidic în cazul extractelor din soia

În ce priveşte combaterea osteoporozei cu un preparat pe bază de extract de soia, tratamentul va fi pe termen lung, cu recomandarea de a se efectua anual osteodensitometriei, îndeosebi după vârsta de 60 ani.

Recent Posts

7 schimbări de prevenire a cancerului pe care trebuie să le faci în dieta ta chiar acum

Da, da, știm la ce vă gândiți: totul provoacă cancer în zilele noastre. Din păcate,…

25 de minute ago

Fructele recomandate pentru sănătatea oaselor

Cu toții am auzit „ești ceea ce mănânci”. Tipul de mâncare pe care îl înghiți …

55 de minute ago

Biserica din România, făcătoare de minuni, unică în lume. Ușile sale se deschid singure, la miezul nopții, o dată pe an

Într-o călătorie specială în Carei, există un loc fabulos, cu o poveste uimitoare: biserica din…

o oră ago

Secretul din aplicația WhatsApp de care puțini utilizatori au habar. Trucul prin care poți afla locația unei persoane, fără ca ea să știe. Este foarte simplu!

Una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume se actualizează continuu pentru…

2 ore ago

14 semne că ai putea suferi un atac de panică. Multe persoane confundă atacul de panică cu un atac de cord

Atacurile de panică declanșează un răspuns de tip "luptă sau fugi" care poate duce la…

2 ore ago

Veste uriașă pentru toți pensionarii din partea Casei de Pensii! Cererile se pot depune doar în luna mai

Casa de Pensii a lansat un anunț important pentru seniorii țării: documentele necesare pentru a…

3 ore ago

Citeste si: