Cum alimentele ultraprocesate pot crește riscul de declin cognitiv

Noile cercetări indică faptul că un consum regulat de alimente ultraprocesate, cum ar fi hot-dogs și pizza congelată, poate crește riscul de declin cognitiv.

Într-un studiu publicat  în revista JAMA Neurology, cercetătorii au analizat peste 10.000 de indivizi pe o perioadă medie de 8 ani.

Ei au ajuns la concluzia că persoanele al căror aport zilnic de calorii este de cel puțin 20% din alimente ultra-procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a funcțiilor executive și o rată cu 28% mai rapidă a tulburărilor cognitive generale.

Cercetătorii au observat că, dacă calitatea generală a dietei unei persoane a fost ridicată, efectul alimentelor ultraprocesate a fost mai mic.

„În timp ce acesta este un studiu de asociere, care nu este conceput pentru a dovedi cauza și efectul, există o serie de elemente care întăresc propunerea că o anumită accelerare a decăderii cognitive poate fi atribuită alimentelor ultra-procesate”, dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și stil de viață și nutriție, a declarat pentru CNN.

„Mărimea eșantionului este substanțială, iar urmărirea extinsă. Deși nu există dovezi, acest lucru este suficient de robust încât ar trebui să concluzionăm că alimentele ultraprocesate sunt probabil dăunătoare pentru creierul nostru”, a adăugat el.

Alte studii au descoperit efecte similare de la alimentele ultraprocesate

Noile descoperiri sunt în concordanță cu un alt studiu publicat în iulie în Jurnalul European de Nutriție, care sugerează, de asemenea, că un consum de alimente ultraprocesate poate avea un impact negativ asupra performanței cognitive la adulții în vârstă.

Cercetătorii din Australia care au efectuat studiul au declarat pentru Healthline că au definit alimentele ultraprocesate ca fiind cele care sunt supuse „mai multor procese industriale care nu pot fi reproduse acasă”.

Ei au observat că aceste produse conțin puțin sau deloc alimente întregi și includ de obicei arome, coloranți, emulgatori și alți aditivi cosmetici.

Exemplele includ gustări ambalate, ciocolată, cereale pentru micul dejun și mâncăruri pre-preparate, cum ar fi plăcinte, paste și pizza.

Acest lucru se opune alimentelor procesate pe care cercetătorii le-au definit ca fiind alimente care au adăugat în mod obișnuit zahăr, ulei sau sare. Prelucrarea este utilizată pentru a crește durabilitatea sau a îmbunătăți „calitățile senzoriale” ale alimentelor. Exemplele includ conserve de legume, fructe, leguminoase și carne sărată, curată sau afumată.

Un alt studiu publicat în revista Neurology a mai raportat că persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate, cum ar fi sucurile, chipsurile și prăjiturile pot avea un risc mai mare de a dezvolta demență.

„Cercetările indică faptul că dietele care urmează un stil de dietă mediteraneană, recunoscute prin proporția mare de alimente cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, sunt asociate cu un risc redus de declin cognitiv și demență asociat cu vârsta”, a spus Barbara Cardoso, autorul principal al studiului și lector principal în nutriție, dietetică și alimente la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.

„Alimentele consumate ca parte a acestor diete includ pește, nuci, ulei de măsline și legume”, a spus ea.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

7 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

8 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra