Categories: Știrile zilei

Cum arată noile certificate de naştere, căsătorie, divorţ şi deces. Se pot obține online

Din cuprinsul articolului

Cum arată noile certificate de naştere, căsătorie, divorţ şi deces. Ministerul de Interne a anunțat că patru dintre documentele de stare civilă – naștere, căsătorie, divorț și deces – vor fi disponibile și în format electronic, conform noilor formate puse în transparență decizională pe 22 ianuarie.

Eliberarea acestor documente va fi gestionată prin intermediul Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), conform precizărilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Implementarea acestui proiect are ca termen finalizarea la nivel național până la data de 24 septembrie 2024.

Mai ușor de obținut

Sistemul propus aduce beneficii semnificative, printre care reducerea timpului necesar pentru rezolvarea cererilor legate de înregistrarea actelor de stare civilă și eliberarea certificatelor aferente, cum ar fi cele pentru naștere, căsătorie, divorț și deces. Această modernizare este parte a eforturilor de digitalizare și eficientizare a serviciilor publice.

 

Într-un anunț făcut în noiembrie 2023, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a menționat că această evoluție este rezultatul primului proiect semnificativ în dezvoltarea serviciilor de e-guvernare, finalizat de colaborarea dintre Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Serviciul de Telecomunicații.

Proiectul SIIEASC a fost finalizat în acea perioadă, iar Ivan a subliniat că acest parteneriat între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Afacerilor Interne va simplifica viața cetățenilor români din țară și din diaspora.

Potrivit ministrului, peste 68 de milioane de acte de stare civilă emise în ultimii 100 de ani au fost transpuse în format digital prin intermediul acestui proiect. El a concluzionat că serviciile publice digitale reprezintă viitorul administrației din România și că pașii făcuți în direcția digitizării documentelor, optimizării fluxurilor de lucru și livrării de servicii publice electronice vor aduce administrația mai aproape de fiecare român.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

9 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

40 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică