Categories: Ştiri sănătate

Cum avem grijă de sănătatea pielii? Medic dermatolog desființează toate miturile pe care le știam până acum

O rutină bună de îngrijire a pielii este la fel de bună ca și produsele pe care le utilizați. În timp ce produsele de bună calitate vă pot ajuta pielea să arate mai bine acum, precum și în viitor, produsele de calitate slabă pot fi ineficiente și chiar pot provoca rău. În acest articol, dermatologul Olga Simionescu explică mai multe despre importanța îngrijirii pielii și a produselor faciale de calitate, dar și cele mai frecvente mituri legate de îngrijirea pielii.

De ce este importantă o bună îngrijire a pielii?

O bună îngrijire a pielii este importantă din următoarele motive:

  • Îți ajută pielea să rămână în stare bună: eliminați celulele pielii pe tot parcursul zilei, așa că este important să vă mențineți pielea strălucitoare și în stare bună. O rutină eficientă poate ajuta la prevenirea acneei, la tratarea ridurilor și la menținerea pielii dumneavoastră să arate cât mai bine.
  • Pielea ta va arăta mai tânără: pe măsură ce îmbătrânești, celulele pielii tale se transformă mai lent, o fac să arate mai tern și mai puțin strălucitoare. Utilizarea unei linii de îngrijire a pielii de calitate poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, astfel încât corpul dumneavoastră să le înlocuiască cu celule mai noi, mai tinere.
  • Prevenirea este mai ușoară decât corectarea: prevenirea problemelor pielii este mai ușoară – și mai puțin costisitoare – decât încercarea de a le remedia în viitor.
  • Încrederea în sine va primi un impuls: când pielea ta arată mai bine, te vei simți mai bine cu tine și vei avea mai multă încredere în tine.

Dermatologul Olga Simionescu a explicat la Antena3 cele mai frecvente mituri despre sănătatea pielii

Mit: Dacă bem multă apă avem şi un ten curat sau hidratat

Explicaţie: Este un mit care are jumătate de adevăr. Pielea poate fi uscată din două motive. Este deshidratată sau este uscată din altă cauză. Un atopic nu este deshidratat. Are o boală genetică. Un deficit genetic de filagrină. Are o dermatită atopică şi pielea lui este uscată. Deci, la persoane deshidratate aportul de apă este minunat, dar celorlalte le trebuie un aport de emoliente.

Mit: Am ajuns acasă târziu, nu mă mai demachiez pentru că mai sunt doar câteva ore până mă trezesc

Explicaţie: Este grav. Nu există seară în care o persoană machiată să nu se demachieze. În afară de perturbarea pe care o prezintă fardul la nivelul pielii ca acţiune îndelungată, acesta astupă porii şi creează tot felul de interacţiuni dintre particulele externe şi germenii la nivel local. Apar fel şi fel de probleme.

Mit: Cremele antirid nu se folosesc numai după 40 de ani

Explicaţie: Este adevărat că tegumentul trebuie îngrijit în funcţie de vârstă, pentru că celulele sunt diferite, raportul dintre colagen şi elastină este diferit, dar trebuie folosite produse de prevenţie şi sub 40 de ani.

Mit: Săpunurile antibacteriene sunt cele mai bune

Explicaţie: Ele usucă şi interacţionează cu microbiomul cutanat. Avem miliarde de germeni pe suprafaţa tegumentului, pentru că pielea este o barieră, iar aceste săpunuri o usucă.

Mit: Şerveţelele umede sunt cele mai bune pentru demachiere

Explicaţie: Nu sunt cele mai bune, pentru că ele sunt îmbibate cu tot felul de substanţe care pot fi dăunătoare. Este mai mult marketing. O demachiere corectă se face cu un produs demachiant care poate fi demachiant, o apă micelară sau lapte demachiant. După apa micelară, trebuie să-ţi dai cu apă.

Mit: Tonicul şi scrub-urile trebuie folosite în fiecare zi sau foarte des

Explicaţie: Exclus! Odată pe săptămână scrub-ul, iar tonicul din când în când. Folosirea lor în exces este dăunătoare.

Mit: Crema de zi o putem folosi şi noaptea

Explicaţie: Nu! Când eşti tânăr pielea îţi permite, dar în principiu este greşit. Crema de noapte este grasă şi are cu totul şi cu totul alţi compuşi, care trebuie să acţioneze atunci când omul doarme. Crema de zi nu poate fi atât de grasă pentru că nu ar sta make-up-ul. Pe de altă parte, crema de zi conţine şi SPF.

Mit: O piele bronzată foarte mult este o piele sănătoasă

Explicaţie: Este un mit. Este fals. Bronzarea nu e altceva decât o pigmentare dobândită. Nu are niciun fel de legătură cu sănătatea pielii. Mai mult decât atât, tegumentul deschis la culoare, dacă este expus la ultraviolete este supus unei agresiuni care poate fi şi criminală.

Mit: Melasma se vindecă dacă nu stăm la soare

Explicaţie: Evitarea soarelui în melasmă este un deziderat, dar nu un tratament. Tratamentul se face cu agenţi depigmentanţi şi, eventual, cu laser terapie.

Mit: Produsele de bucătărie sunt bune pentru ten

Explicaţie: Unele produse naturale sunt bune, dar nu toate. Şi otrava este naturală, la fel şi arsenicul şi vitriolul, dar nu punem pe faţă. Există măştile cu gălbenuş de ou şi mălai, care sunt foarte bune. La fel şi cele cu castraveţi care sunt bune pentru cearcăne. Nu aş merge mai mult de atât. Şi scrub-ul de cafea este bun.

Mit: Produsele care au review-uri foarte bune sunt şi cele mai bune

Explicaţie: Fals! Pentru că aici vorbim despre marketing. Sau că produsele cele mai scumpe sunt cele mai bune, la fel de fals. Unele, da, desigur, dacă sunt de la companii extraodinare, dar dacă nu ai o abordare corectă a tipului de piele în concordanţă cu ceea ce trebuie să aplici pe faţă şi acolo se poate produce un dezastru.

 

Recent Posts

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

24 de minute ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

54 de minute ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

o oră ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

2 ore ago

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

11 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

12 ore ago

Citeste si: