Categories: Stil de viaţă

Cum e posibil să primești pensie de 17.000 de lei fără nicio zi de muncă

Pensie de 17.000 de lei fără nicio zi de muncă, pare imposibil dar e adevărat, cel puțin în cazul unora. În România, există un grup de pensionari privilegiați, cunoscuți sub numele de pensionari speciali, care beneficiază de un sistem de pensii compus din două componente distincte.

Prima componentă este cea a contribuției, care se bazează pe sumele plătite în fondul de pensii în timpul activității profesionale. Acești pensionari primesc o anumită sumă de bani la pensie în funcție de suma cu care au contribuit în trecut.

Pe lângă această sumă, aceștia beneficiază și de o sumă de bani din bugetul de stat, la care nu au contribuit în timpul activității lor profesionale. De obicei, partea din pensie provenită de la stat (necontributivă) este mult mai mare decât cea provenită din contribuțiile lor anterioare.

Pensie de 17.000 de lei fără nicio zi de muncă

Un exemplu, citat de newsweek.ro este cel al celei mai mari pensii speciale din magistratură, care a ajuns în luna aprilie la suma de 24.151 de lei. Din această sumă, doar 6.700 de lei reprezintă contribuția plătită în timpul activității profesionale. Restul de peste 17.000 de lei reprezintă partea necontributivă, adică suma pentru care pensionarul respectiv nu a contribuit și nu a muncit.

Aceste pensii sunt posibile conform Legii 303 din 2002, care reglementează statutul judecătorilor și procurorilor. Interesant este că pensia menționată anterior a crescut într-o singură lună de la 23.700 de lei la 24.150 de lei, cu aproape 500 de lei.

Câți magistrați beneficiază de pensii speciale?

În luna aprilie 2024, numărul total al beneficiarilor de pensii de serviciu a fost de 11.471 de persoane, înregistrând o scădere cu 200 de persoane față de luna precedentă.

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), din cei 11.471 de beneficiari, 5.621 sunt magistrați, fiind beneficiari ai Legii 303/2002 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

În ceea ce privește alți beneficiari de pensii speciale, membrii Corpului Diplomatic au beneficiat de o pensie medie de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei au fost suportați de bugetul de stat. În același timp, 849 de foști parlamentari au beneficiat de o pensie medie de 5.727 de lei, din care 3.240 de lei au fost acoperiți de la bugetul de stat.

Recent Posts

Ce NU ai voie să faci de Sfinții Constantin și Elena. Se spune că vei fi urmărit de necazuri tot anul

Pe 21 mai, românii sărbătoresc o zi mare: Sfinții Constantin și Elena. Conform spuselor populare,…

22 de minute ago

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta Funcționarea…

51 de minute ago

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea ignorate

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea…

o oră ago

Remedii încercate pentru combaterea retenția de apă

Remedii încercate pentru retenția de apă. Retenția de apa sau edemul apare atunci poate fi…

2 ore ago

Descoperire fără precedent: Dovezi găsite în zidurile Ierusalimului care rescriu istoria biblică

În urma unei munci intense pe teren efectuate de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, cercetătorii au…

2 ore ago

Mormântul legat cu lanțuri din Cimitirul Bellu: „Trupul era păstrat într-o casetă din cristal”

Fără îndoială, cel mai misterios cavou din cimitirul Bellu este cel pe care vizitatorii îl…

3 ore ago

Citeste si: