Cum faci diferența între bătăile inimii normale și anormale

Ritm cardiac normal. Fie că este vorba de stres sau de un antrenament cardio intens, majoritatea dintre noi am simțit cum inima ne bate mai repede din când în când. O creștere a ritmului cardiac poate fi perfect normală, având în vedere circumstanțele exterioare. Cu toate acestea, există momente când simți că inima bate cu putere și te întrebi „ce rată a bătăilor inimii este periculoasă?”

Ritmul cardiac se referă la numărul de contracții ale inimii pe minut, ceea ce reprezintă frecvența cu care inima bate pentru a îndeplini funcția esențială de a pompa sânge. Acest proces este vital pentru a asigura distribuția eficientă a sângelui îmbogățit cu oxigen și nutrienți către diferitele părți ale corpului.

După cum explică Dr. Puja Mehta, director de Cercetare Cardiovasculară Translațională pentru Femei în SUA, înțelegerea ritmului cardiac este esențială pentru a evalua eficiența cu care inima își îndeplinește rolul crucial în menținerea sănătății și bunăstării generale.

Modul în care definim dacă o rată a inimii este normală sau periculoasă depinde în mare măsură de propriile noastre bătăi medii pe minut.

Ce înseamnă ritm cardiac normal

Un ritm cardiac normal pentru adulți variază între 60-100 bătăi pe minut (bpm), spune dr. Brett Victor, cardiolog la Consultanții de Cardiologie din Philadelphia. Cu toate acestea, adesea ratele mai scăzute ale ritmului cardiac pot fi complet normale, iar un sportiv de performanță poate avea ritmul cardiac 50 sau chiar la 40 fără niciun motiv de îngrijorare, notează el.

Ritmul cardiac normal variază în funcție de vârsta unei persoane, forma fizică, nvelul de activitate, temperatura, cofeina, stresul și alți factori de risc (cum ar fi tensiunea arterială, diabetul cronic, obezitatea etc), spune Dr. Mehta.

„Este bine să avem variabilitate în ritmul cardiac în funcție de ceea ce facem. Când dormim, este normal ca pulsul să fie mai scăzut”, spune ea. Similar, uneori pulsul crescut (în special în contextul exercițiilor fizice, stresului, bolii) este așteptat și normal, notează Dr. Victor.

Copiii au în general pulsul mai crescut – în cazul nou-născuților poate varia de la 70-190 bpm și aceste medii scad pe măsură ce se apropie de vârsta școlară la 70-110 bpm și scad și mai mult în viața adultă, explică Dr. Mehta.

Ce înseamnă ritm cardiac periculos

Când detectăm un ritm cardiac de peste 90 bpm în repaus, acest lucru poate indica o problemă de sănătate, cum ar fi anemia, deshidratarea sau chiar boala tiroidiană, spune dr. Ronald Freudenberger, M.D., medic la Institutul Inimii și Vascular Lehigh Valley, SUA.

„Persoanele care au tulburări de ritm cardiac pot avea, de asemenea, un puls crescut – cea mai comună fiind fibrilația atrială„, notează el. Cu excepția cazului în care este vorba de un sportiv de performanță sau se întâmplă în timpul somnului, u ritm cardiac susținut mai mică de 45 sau mai mare de 110 poate indica o problemă de ritm cardiac care merită investigată, adaugă dr. Victor.

Ce se întâmplă dacă ritmul cardiac este prea crescut

Un puls în repaus mai mare de 100 bpm la adulți ar trebui discutat cu medicul pentru a găsi cauza, spune dr. Mehta. Tahicardia apare atunci când ritmul cardiac este mai mare decât normalul, explică ea. „Netratată, pentru o perioadă mare d timp, poate pune o presiune excesivă pe mușchiul inimii prin suprasolicitare și poate cauza mărirea anormală a inimii și slăbirea acesteia”, notează ea.

Ce se întâmplă dacă ritmul cardiac este prea scăzut?

Bradicardia apare atunci când ritmul cardiac este prea scăzut, ceea ce poate cauza slăbiciune, amețieală, respirație scurtată și oboseală.

Dacă ritmul cardiac este lent și te simți amețit și că ești pe cale să leșini, este important să mergi la doctor imediat, spune dr. Paul Wang, director al Serviciului de Aritmie Cardiacă Stanford și voluntar American Heart Association Go Red for Women. „O rată a inimii mai mică de 40 bpm poate fi periculoasă și poate necesita un stimulator cardiac”, spune el.

Cum să stabilizezi ritmul cardiac pe cont propriu

Dacă te simți anxios și observi că inima bate mai repede decât de obicei, încearcă să respiri adânc și să te concentrezi asupra relaxării, spune dr. Victor. „Dacă ritmul cardiac este ridicat și nu există nicio explicație evidentă (cum ar fi exercițiul fizic sau stresul), ar trebui să te adresezi unui medic”, adaugă el. „Este posibil să fie necesare investigații suplimentare pentru a determina cauza.” Dacă ritmul cardiac este prea scăzut și te simți slăbit sau amețit, este important să soliciți ajutor medical imediat, notează dr. Wang.

Recent Posts

Previziunea lui Carmen Harra pentru Florin Piersic: El este codificat cu cifra 11

Carmen Harra și-a exprimat în mod public sprijinul pentru Florin Piersic. Deși marele actor este…

20 de minute ago

Andrei Caramitru: „Dacă tu iei mai puțin de 1.500 de euro net, e doar eșecul tău”

Un renumit economist român a declanșat furia opiniei publice imediat după ce a susținut că…

50 de minute ago

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

o oră ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

2 ore ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

2 ore ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

2 ore ago

Citeste si: