Cum îi educăm pe copii pentru a avea o dentiție sănătoasă

Este necesar să luăm anumite măsuri de educație a copiilor, în funcție de vârsta acestora. Despre cum trebuie învățați copiii și, de ce nu și părinții, ne-a vorbit profesor universitar doctor Rodica Luca, de la UMF „Carol Davila”, din București

Carmen Anghel

A te spăla pe dinţi este un obicei care se învaţă, în general, în familie. Părinţii sunt un foarte bun exemplu pentru cei mici. Dar până să ajungem să putem învăţa copilul să se spele pe dinţi, luându-l lângă noi în baie şi arătându-i mişcările pe care trebuie să le facă, primul pas aparţine tot părinţilor. Specialistul ne recomandă ca prima vizită la stomatolog să se facă încă de la apariția primului dinte. De aici încolo sunt mai multe etape pe care părin- ţii şi copiii trebuie să le respecte pentru a nu face vizite nedorite la cabinetul dentistului.

Vizita la stomatolog

Celor mici le este teamă de medicul stomatolog. De fapt, de toată aparatura aceea, de toate instrumentele care, câteodată, par ameninţătoare, chiar şi numai dacă „bâzâie”. Uneori pierdem mult timp încercând să convingem copilul să deschidă gura pentru a putea fi consultat. Există cazuri când cel mic nu poate fi convins decât foarte greu, cu tot felul de trucuri. Ce metode utilizăm ca să convingem copiii că este spre binele lor? „Rolul aparținătorului este salutar, adică rolul familiei. Trebuie folosit un limbaj adecvat puterii de înțelegere a copilului. Trebuie evitate expresii ca: «nu o să te doară» (aceasta deja trezește suspiciunea că o să doară!), «nu o să-ți facă nimic» (va fi un neadevăr, deoarece copilul va fi așezat pe scaunul stomatologic și i se va cere să deschidă gura). Sau ar trebui să dispară amenințarea (folosită încă): «Dacă nu ești cuminte o să ți se facă injecție!» (când va fi nevoie de o injecție în gingie, de exemplu, o anestezie, copilul o va respinge din start!)”, ne avertizează medicul.

Curățarea și întreținerea dinților

Un alt moment imortant esteacela în care începem să curățăm dinții copilului. De când începem? Răspunsul specialistului este foarte clar: odată cu apariția primului dinte. Asta se întâmplă în jurul vârstei de 6 luni. În general, după fiecare masă, dar obligatoriu după ultima masă, înainte de culcare. „La început este suficientă curățarea dintelui/dinților după fiecare masă cu o bucățică de tifon înfășurată pe degetul părintelui. Ulterior se poate folosi o periuță moale, de dimensiune mică, potrivită cu gura copilului. Abia după ce copilul va învăţa să ţină periuţa şi va copia mişcările de la părinţi îl vom lăsa să îşi cureţe, oarecum, singur din- ţii, acţiune care, apoi, va fi completată de părinte. Chiar dacă copilul nu va putea efectua periajul corect, este important ca, într-o primă fază, el să se deprindă cu obiceiul de a-și peria dinții”, ne sfătuiește dr. Rodica Luca. În general, este bine ca, până la vârsta de 2 ani, cantitatea de pastă care se aplică pe periuță să fie sub forma unei „dâre”, apoi cantitatea să fie cât dimensiunea unui bob de mazăre. Se recomandă pastele de dinți care conțin fluor, dar trebuie respectată cantitatea menționată anterior. Există paste de dinți cu menţiunea „pentru copii” („for kids”). În ceea ce privește utilizarea aței dentare, aceasta va putea intra în „arsenalul” de curățare la vârste mai mari, când suntem convinși de suficienta îndemânare a copilului pentru a folosi în mod corect ața dentară.

Alimentația

Alimentația poate influența dentiția copiilor. De aceea, trebuie să fim atenți ce le dăm voie să mănânce sau, chiar dacă nu îi putem refuza mereu, să acționăm imediat. „O alimentație care să cuprindă toate principiile alimentare ajută inclusiv la formarea și menținerea unei dentiții sănătoase. În mod special, atenție la alimentele dulci (glucide), la consistența lor, la momentul când sunt administrate, la numărul de gustări «îndulcite». Se știe că ele nu trebuie consumate între mese, iar resturile alimentare nu trebuie să stagneze pe dinți. Resturile alimentare trebuie îndepărtate prin clătiri orale și prin periaj”, ne spune medicul stomatolog.

Metode de prevenire

Cum prevenim cariile sau chiar probleme mai serioase ale sănătății dentare a copiilor? Sunt câteva idei de bază care trebuie respectate:

■ periajul dentar corect în fiecare zi – ideal ar fi după fiecare masă, dar cel puțin (de) dimineață și seara, înainte de culcare;

■ evitarea nenumăratelor gustări între mesele principale;

■ controlul periodic, regulat, la medicul stomatolog;

■ medicul va decide care sunt metodele locale de prevenire, indicate copilului respectiv.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

4 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

5 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

5 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

6 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

6 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra