Categories: Ştiri sănătate

Cum interpretezi singur rezultatele analizelor medicale

Ce este un test de laborator? Un test de laborator este o procedură prin care un medic sau un profesionist din domeniul sănătății prelevează o probă de sânge, urină sau alt lichid sau țesut din corpul dumneavoastră pentru a obține informații despre starea dumneavoastră de sănătate.

Unele teste de laborator sunt utilizate pentru a diagnostica, detecta sau monitoriza o anumită boală sau afecțiune. Alte teste oferă informații mai generale despre organele, sistemele și aparatele corpului.

Testele de laborator joacă un rol important în îngrijirea dumneavoastră medicală, dar nu oferă o imagine completă a stării dumneavoastră de sănătate. Medicul dumneavoastră va include probabil o examinare fizică, istoricul dumneavoastră medical și alte teste și proceduri pentru a lua decizii de diagnostic și tratament.

De ce am nevoie de un test de laborator?

Analizele medicale sunt utilizate în multe moduri diferite. Medicul dumneavoastră sau asistentul medical poate solicita unul sau mai multe dintre aceste teste pentru:

  • Diagnosticarea sau excluderea unei anumite boli sau afecțiuni.
  • Testul HPV este un exemplu de acest tip de test. Acesta poate arăta dacă aveți sau nu o infecție cu HPV (virusul papiloma uman).
  • Depistarea unei boli. Un test de depistare poate arăta dacă aveți un risc crescut pentru o anumită boală. De asemenea, poate afla dacă aveți o boală, chiar dacă nu prezentați niciun simptom.
  • Testul Papanicolau este un tip de test de depistare a cancerului de col uterin.
  • Urmăriți o boală sau un tratament. Dacă ați fost deja diagnosticat cu o boală, testele de laborator pot arăta dacă aceasta se ameliorează sau se agravează. De asemenea, acestea pot arăta dacă tratamentul funcționează.
  • Un test de glicemie este un tip de test utilizat pentru a monitoriza diabetul și tratamentul acestuia. Uneori este folosit și pentru a diagnostica boala.
  • Verificarea stării generale de sănătate. Testele de laborator sunt adesea incluse în cadrul unui control medical de rutină. Medicul dumneavoastră poate solicita teste ale diferitelor organe, dispozitive și sisteme corporale pentru a vedea dacă starea dumneavoastră de sănătate s-a schimbat în timp. Testele pot detecta problemele de sănătate înainte de apariția simptomelor.
  • O hemogramă completă este un tip de test de rutină care măsoară diferite substanțe din sângele dumneavoastră. Acesta îi poate oferi medicului dumneavoastră informații importante despre starea dumneavoastră generală de sănătate și despre riscul de a suferi de anumite boli.

Ce înseamnă rezultatele mele?

Rezultatele de laborator sunt adesea afișate cu o serie de numere cunoscute sub numele de interval de referință sau „valori normale”. S-ar putea să vedeți ceva de genul: „normal: 77-99 mg/dl” (miligrame pe decilitru). Intervalul de referință se bazează pe rezultatele normale obținute de la un grup mare de persoane sănătoase și arată ca un rezultat normal tipic, scrie MedlinePlus.

Dar nu toți oamenii sunt „tipici”. Uneori, o persoană sănătoasă are rezultate în afara intervalului de referință, în timp ce o persoană cu probleme de sănătate poate avea rezultate în intervalul normal.

Dacă rezultatele dvs. sunt în afara intervalului de referință sau dacă aveți simptome în ciuda unui rezultat normal, probabil că aveți nevoie de mai multe teste.

Rezultatele analizelor de laborator pot include, de asemenea, unul dintre acești termeni:

  • Negativ sau normal, înseamnă că nu a fost detectată boala sau substanța pe care o caută testul.
  • Pozitiv sau anormal, ceea ce înseamnă că boala sau substanța a fost detectată.
  • Neconcludent sau incert, aceasta înseamnă că rezultatele nu au furnizat suficiente informații pentru a diagnostica sau exclude o boală. Dacă rezultatul nu este concludent, probabil că veți face mai multe teste.

Potrivit sursei, rezultatele testelor care măsoară funcționarea organelor, a dispozitivelor sau a sistemelor corporale sunt de obicei însoțite de intervale de referință, în timp ce testele de diagnosticare sau de excludere a unei boli utilizează de obicei termenii de mai sus.

Ce sunt rezultatele fals pozitive sau fals negative?

Un fals pozitiv înseamnă că un test indică faptul că aveți o boală sau o afecțiune, dar nu aveți.

Un rezultat fals negativ înseamnă că un test indică faptul că nu aveți o boală sau o afecțiune, dar aveți.

Aceste rezultate incorecte nu apar des, dar sunt mai probabile în cazul anumitor tipuri de teste sau dacă testele nu sunt efectuate corect. Deși rezultatele fals negative și fals pozitive sunt rare, medicul dumneavoastră va trebui probabil să efectueze mai multe teste pentru a obține un diagnostic corect.

Recent Posts

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

28 de minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

58 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

o oră ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

3 ore ago

Citeste si: