Cum îţi dai seama că ai probleme cu tiroida? Un semn de boală care poate fi observat extrem de uşor

Tiroida este o glandă de dimensiune mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului și care face parte din sistemul endocrin, responsabil de coordonarea multor activități ale organismului. În cazul glandei tiroide, este vorba despre producerea de hormoni care reglează metabolismul.

Însă, atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului.

Nediagnosticate, bolile tiroidei nu doar că afectează psihicul bolnavilor, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare. Există o serie de semne şi simptome care pot orienta pacientul că are o problemă cu tiroida şi trebuie să meargă la un consult de specialitate.

Un astfel de indiciu îl reprezintă oboseala continuă, la fel ca şi irascibilitatea sau episoadele de depresie. Astfel, oboseala cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei) ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Medicii atrag atenţia că sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge – atrag atenţia specialiştii, care susţin că medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice, pentru depistarea precoce a bolilor tiroidei şi evitarea apariţiei complicaţiilor.

De cele mai multe ori însă, pacienţii cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic. Oboseala este, deci, un simptom foarte frecvent întâlnit al hipotiroidismului (când glanda tiroidă este subactivă), având loc drept rezultat al scăderii producției de hormoni tiroidieni.

Aşadar, simptomul clasic de hipotiroidism este epuizarea totală, care se manifestă prin dorinţa de a dormi toată ziua, chiar şi după un somn odihnitor în timpul nopţii. Explicaţia medicilor este simplă: dacă nivelurile hormonilor tiroidieni sunt scăzute, la fel este şi nivelul energiei.

Alte semne şi simptome includ fluctuații ale greutății, constipația sau, la femei, ciclul menstrual neregulat și scăderea libidoului.

Diagnosticarea dereglărilor glandei tiroide

De obicei, prima etapă în procesul de screening pentru afecțiuni tiroidiene o reprezintă testarea nivelului de hormon de stimulare tiroidiană, adică a TSH-ului, potrivit smartmedic.ro. Testele de sânge pot să arate un nivel crescut al TSH-ului, precum și niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni (T3 sau T4), care sunt semne ale hipotiroidismului.

În schimb, dacă nivelul TSH-ului este scăzut, iar cel al hormonului T4 este ridicat, poate fi vorba despre hipetiroidism. În acest caz, chiar examinarea fizică poate identifica o tiroidă mărită, ochi bulbucați, semne ale unui metabolism intens, puls mărit și tensiune arterială crescută.

Alte investigații specifice includ testarea nivelului de anticorpi din sânge sau ecografie tiroidiană, pentru diagnosticarea gușei, respectiv a nodulilor tiroidieni – în cazul nodulilor, poate fi nevoie și de o probă de biopsie pentru a stabili dacă aceștia sunt maligni sau benigni.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

39 de minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

o oră ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică