Categories: Expertul zilei

Cum ne influentează somnul capacitatea de a merge? Ce alte aspecte ale sănătății afectează?

Din cuprinsul articolului

Dacă ești lipsit de somn – și cine nu este în zilele noastre? – probabil că ești familiarizat cu impactul asupra corpului și asupra psihicului tău. Sunteți afectat de somnolență și căscat, puteți suferi dureri de cap și vă puteți simți cu ușurință anxios, iritabil sau deprimat.

Acum puteți adăuga o plimbare instabilă la acea listă. Un nou studiu aruncă o lumină asupra asocierii dintre lipsa de închidere a ochilor și mersul tău – afectându-ți astfel capacitatea de a merge intenționat, de a evita obstacolele și de a-ți păstra echilibrul.

Sommnul ideal are opt ore pe noapte

”Rezultatele arată că mersul nu este un proces automat și că poate fi afectat de privarea de somn”, a declarat autorul studiului Hermano Krebs, profesor adjunct de neurologie la Universitatea de Medicină din Maryland, într-un comunicat potrivit ActionNewSnow.

”În mod ideal, toată lumea ar trebui să doarmă opt ore pe noapte”, a spus Krebs, care este și cercetător principal în departamentul de inginerie mecanică al Institutului de Tehnologie din Massachusetts. ”Dar dacă nu putem, atunci ar trebui să compensăm cât mai mult și cât mai regulat posibil”, a mai spus el.

Oamenii de știință obișnuiau să creadă că mersul pe jos este un proces complet automat, îndreptându-ne în direcția în care dorim, iar corpul preia automat controlul cu puțină asistență cognitivă.

Cercetările au arătat acum că nu este cazul. Creierul nostru reacționează la indiciile vizuale sau auditive din calea noastră, ajustându-ne mersul pentru a încetini sau accelera, după cum este necesar. În cazul muzicii, de exemplu, ne putem ajusta pasul pentru a păstra ritmul fără să ne dăm seama.

”Conceptul de mers privit doar ca un proces automat nu este o poveste completă. Există multă influență care vine din creier”, a spus Krebs.

Pentru o putere optimă a creierului, adulții trebuie să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, în timp ce copiii de vârstă școlară au nevoie de nouă până la 12 ore, iar adolescenții au nevoie de opt până la 10 ore în fiecare noapte, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Noul studiu, publicat în Scientific Reports, s-a concentrat pe studenții de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, care suferă cronic de lipsă de somn. Elevii au purtat trackere de somn timp de 14 zile pentru a-și înregistra perioadele de somn și de veghe. În medie, studenții dormeau aproximativ șase ore pe noapte.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

5 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

6 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

7 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

7 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

8 ore ago

Citeste si: