Cum poți preveni durerile de dinți de sărbători din cauza frigului

Frigul specific iernii ne poate cauza neplăceri inclusiv la nivelul danturii. Cum ultimul lucru pe care ni-l dorim de sărbători este să avem dureri care ne strică vacanța, este util să aflăm de ce aparatât de des aceste neplăceri în anotimpul rece și cum le putem preveni. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune ce impact are, mai exact, frigul la nivelul danturii și ce obiceiuri de zi cu zi putem aborda pentru a sta departe de complicații.

”Frigul este resimțit în mod neplăcut de noi toți, iar durerea de dinți la contactil cu aerul rece, în mod particular, ne poate strica bucuria de a petrecere sărbătorile în tihnă. De ce se întâmplă acest lucru?

Un prim motiv ar fi faptul că, în prezența aerului rece, anumite straturi interne ale dintelui, mai precis ale dentinei, vor manifesta o reacție de contracție. Viteza cu care acest proces se desfășoarăeste diferită de viteza cu care se contractă smalțul dentar (stratul exterior al dintelui), iar senzația de disconfort, sensibilitate la rece, apare exact din cauza acestui decalaj.

Un alt motiv al sensibilității la rece poate fi tocirea smaltului dențar, care funcționează ca o armură la nivelul dintelui, protejându-l, și care se poate toci în trei situații.

– Bruxismul – scrâșnitul din dinți care tocește suprafețele dentare pe care mușcăm, acestea devenind astfel din ce în ce mai sensibile.

– Din cauza periajului agresiv, se uzează smalțul de la nivelul fețelor vestibulare ale dinților (cele care sunt la vedere)

– Carența tipică (fiziologică) de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea dentară. În timpul iernii, când nu avem soare, cantitatea de vitamina D din organism este redusăcantitativ, lăsând dinții vulnerabili”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor (MG Dental).

Ce putem face să nu ne sensibilizăm dinții

”Sunt câteva obiceiuri pe care le putem aborda pentru a limita expunerea la factorii externi care provoacă dureri dentare.

– Evităm să respirăm pe gură. Tot timpul pe nas. Oricum,repirația orală are, de regulă, impact negativ la nivel dentar, nu doar iarna, pentru că scade fluxul salivar.

– Ne schimbăm periodic pasta și periuța de dinți.

– Nu folosim perii aspre și nu aplicăm forță când ne spălăm pe dinți

– Dacă folosim periuțe electrice, le alegem pe cele cu senzor de presiune, astfel încât să ne atenționeze dacă aplicăm presiune prea mare

– Nu folosim paste de albire, bicarbonat, zeamă de lămâie sau substanțe cu efect abraziv

– Cel mai important este să vorbim cu medicul stomatolog, să ne consulte și să ne ofere cea mai bună soluție. Așa cum le spun pacienților mei, orice problemă se rezolvă mai simplu și mai puțin costisitor dacă o adresăm din timp. Consultul periodic, igiena bună acasă, detartrajul în cabinetul stomatologic și consultul la nevoie reprezintă pașii de bază pentru a avea dinți sănătoși și să fim feriți de dureri și complicații”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor (MG Dental).

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

2 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

3 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

3 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

4 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

4 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra