Cum scăpăm de laringită? Iată cele mai bune remedii naturale

Vara nu înseamnă că nu putem rămâne fără voce. Mai mult, chiar dacă afară este cald o mulțime de persoane fie sunt răcite, fie au laringită sau alte afecțiuni din sfera ORL.

Fie ai mâncat prea repede sau prea multă înghețată, efectul poate să fie același: ai rămas fără voce. Dacă te doare în gât și nu ai poți să vorbești este foarte posibil să ai laringită. Mergi la medic pentru un consult de specialitate! Dar, poți să folosești și remediile naturale care uneori chiar pot înlătura disconfortul produs de boală.

Medicii ORL-iști susțin că laringita este produsă de inflamația, iritarea sau chiar de folosirea în exces a corzilor vocale care aparțin laringelui. Aceasta își face simțită prezența în urma unei infecții respiratorii, însă este posibil să fie și o urmare a sinuzitei sau a anumitor alergii. Și expunerea la praf, fum de țigară sau alte substanţe nocive pot provoca iritarea laringelui. Concret, principalii  factori favorizanți în apariția laringitei sunt: variațiile bruște de temperatură, inhalarea de aer poluat, consumul de alcool, fumatul, refluxul gastroesofagian.  Cauzele care declanșează laringita sunt fie de natură infecțioasă – virusuri, bacterii -, fie alergică.

Laringita este o afecțiune cu un debut brusc și se manifestă prin răgușeală, jenă la înghițire și dureri de gât. Uneori este însoțită de tuse, febră și o stare generală de oboseală.

Diagnosticul este pus numai de medicul specialist ORL-ist pe baza tabloului clinic. Uneori, medicul recomandă și efectuarea endoscopiei laringiene – o investigație simplă cu ajutorul căreia se vede laringele.

Primul pas spre vindecare: repausul vocal!

Indiferent de cauza care a provocat laringita, repausul vocal este esenţial pentru vindecare. Tratamentul va fi prescris de medicul specialist și poate consta în antiinflamatoare. Dacă ești fumător este bine să renunți la acest viciu cel puțin în perioada bolii. Deși de cele mai multe ori laringita se vindecă în câteva zile, sunt totuși cazuri care se pot complica. Astfel, dacă infecția nu este tratată la timp și mai ales corect, boala poate evolua laringo-traheo-bronşită, otită, sinuzită, bronhopneumonie. De aceea este indicat să te prezinți la medic pentru stabilirea unui tratament corespunzător care va duce la vindecarea sigură a laringitei.

Pentru ameliorarea simptomelor există și remedii naturiste care îți pot fi de ajutor:

  • Folosește propolis şi mestecă fagure de miere. Acestea pot avea efecte benefice asupra laringelui.
  • Gargara cu ceai de arnică sau cea cu apă cu sare te pot ajuta.
  • Amestecă o linguriță de miere cu suc de lămâie apoi bea amestecul.
  • Dimineața poți face inhalaţii cu abur de muşeţel, anason, mentă sau rozmarin, lavandă sau uleiuri eterice de mentă, brad, lavandă. Pune câteva picături în apă fierbinte și fă inhalații.
  • Bea cât mai multe ceaiuri. Recomandate sunt cele de arnică, lumânărică, fenicul, pătlagină, nalbă, cimbru.
  • Sucul de morcovi, pătrunjel și țelină au efect benefic în cazul de afonie sau pierderea vocii.
  • Siropul de pătlagină dar și infuzia îți pot fi de ajutor. Acestea au proprietăţi emoliente şi calmează simptomele laringitei.

Ai grijă la ceea ce mănânci pentru a nu-ți irita gâtul   

În perioada în care ești bolnav trebuie să ai grijă ce mănânci. Astfel, medicii recomandă ca alimentația să fie ușoară, compusă din supe, pireuri şi sucuri de fructe şi legume proaspete. Ai grijă ca mâncarea să aibă o temperatură potrivită, deoarece alimentele prea fierbinţi sau prea reci pot inflama și mai mult laringele. Alcoolul și băuturile carbogazoase produc iritații la nivelul faringelului de aceea trebuie să le eviți în perioada de boală.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

23 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

53 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică