Cum se manifestă și de ce apare cel mai întâlnit cancer al bărbaților

Cel mai întâlnit cancer al bărbaților. In Europa, un barbat din zece va face cancer de prostata la un moment dat in viata, acesta fiind cea mai frecventa forma de cancer printre barbati. Aceasta probabilitate este mai scazuta in unele tari nordice si in zona Europei mediteraneene.

Experti din cadrul forului cel mai prestiogios al medicilor oncologi din Europa, European Society for Medical Oncology (ESMO), explica si pentru pacientii romani care sunt cauzele acestui tip de cancer si la ce semne ar trebui sa fie atent un barbat pentru a avea sanse ca boala sa fie descoperita rapid.

Un cancer cu evolutie blanda, fara manfestari in stadiile incipente

In fazele initiale, cancerul de prostata nu are simptome, iar la barbatii intre 55 si 69 de ani este detectat in mod obisnuit printr-un test de sange numit PSA (antigen prostatic specific). Cercetarile au sugerat ca screeningul cu testul PSA reduce rata de deces cauzata de cancerul de prostata, dar aceasta idee este controversata.

Cu toate ca acest tip de cancer se dezvolta realtiv usor, simptomele la diagnostic pot indica un stadiu avansat al bolii. Utilitatea acestei metode de screening a fost larg studiata, se stie ca scade usor rata deceselor, multi pacienti pot fi tratati in exces, ceea ce reduce calitatea vietii inutil.

Cel mai întâlnit cancer al bărbaților. Ce cauzeaza cancerul de prostata?

Cancerul de prostata apare de regula la barbatii in varsta. Nu trebuie confundat cu hiperplazia de prostata benigna care inseamna marirea prostatei din cauza cresterii numarului de celule, insa nu se raspandeste la alte parti ale corpului.

Nu este foarte clar de ce apare cancerul de prostata. Unii factori de risc au fost identificati. Un factor de risc creste probabilitatea de aparitie a cancerului, insa nu este necesar si nici suficient sa cauzeze cancer. Un factor de risc nu este o cauza in sine.
Unii barbati cu factori de risc nu vor face niciodata cancer de prostata iar unii fara factori de risc vor face boala.

Principalii factori de risc la cancerul de prostata sunt:
• Varsta. Riscul aparitiei cancerului de prostata este influentat de varsta. Dupa varsta de 50 de ani riscurile cresc exponential in fiecare an. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar imbatranirea celulelor si schimbarile in ADN-ul lor au fost scoase in evidenta.
• Etnia. In tarile dezvoltate, barbatii de culoare au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de prostata decat barbatii albi sau asiatici.
• Gene. Cercetari recente au aratat ca sunt gene mostenite care cresc riscul de a face cancer de prostata, insa, aparent, apar in putine cazuri. In acest moment, sunt dezvoltate studii pentru a se stabili daca aceste gene sunt utile pentru a stabili riscul de cancer de prostata.
• Cazuri de cancer de prostata in familie. S-a stabilit ca exista o predispozitie familiala pentru cancer de prostata, mai ales la barbati ai caror frati si tati au avut boala.
• Dieta. Este neclar daca dieta sau stilul de viata joaca un rol in dezvoltarea cancerului de prostata. Unele studii au aratat ca o dieta bogata in carne rosie si produse lactate creste usor riscul dezvoltarii cancerului de prostata. Pe de alta parte, unele studii sugereaza ca o dieta bogata in licopen din rosii si seleniu (un mineral care se gaseste in peste si alimente din mare, oua si cereale) scad usor riscul de cancer de prostata. Pentru a se dovedi efectele amintite, este nevoie de mai multe studii. Si obezitatea creste riscul de cancer de prostata.
• Stilul de viata. Fumatul poate creste riscul de cancer de prostata cei care sunt activi fizic avand un risc mai mic.
• Hormonii. Nivelul ridicat de testosteron implica un risc de cancer de prostata. De asemenea, unii hormoni legati de crestere au fost asociati cu cancerul.

Din nefericire, factorii care au cea mai mare influenta asupra cancerului de prostata cum ar fi varsta, etnia, genele si istoricul familial nu pot fi schimbati.

Cum se diagnosticheaza cancerul de prostata?

Cancerul de prostata se dezvolta incet iar simptomele apar numai cand boala este avansata. Unele simptome comune pot fi:
 urinari frecvente
 dificultati la inceputul urinarii
 trezirea in timpul noptii pentru urinare de multe ori
 senzatia ca trebuie sa urinezi urgent

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra