Categories: Stil de viaţă

Cum şi cât de des să îţi speli părul ca să îl menţii sănătos

Şamponarea zilnică este dăunătoare pentru scalp, balsamul trebuie folosit chiar şi de cei cu păr care se îngraşă repede, iar medicii dermatologi recomandă evitarea produselor de tip „2 în 1”.

Firul de păr creşte cu aproximativ 0,4 mm pe zi, adică 1-2 cm pe lună. Întrucât „comunică” prin rădăcină cu sistemele circulator şi cel nervos, creşterea şi sănătatea lui este influenţată de dietă, hormoni, medicamente şi de produse destinate îngrijirii. Şampoanele curăţă părul şi scalpul, îndepărtează murdăria, sebumul, transpiraţia, celulele moarte şi produsele precum fixativul, gelul, spuma etc. Un şampon bun nu este neapărat acela care face spumă multă, ci acela care nu irită ochii, pielea şi mucoasele, nu încâlceşte părul şi se limpezeşte cu uşurinţă. Există şampoane pentru igienă (şampoane de bază): pentru păr normal (secreţie moderată de sebum, fir de păr gros), pentru păr gras, pentru păr uscat şi pentru păr deteriorat (care a fost tratat chimic sau a fost decolorat, vopsit, ondulat permanent sau degradat prin curăţire excesivă sau folosirea îndelungată a ondulatoarelor şi a plăcii).

De două ori pe săptămână

De asemenea, există şampoane pentru spălări frecvente, pentru copii (Ph apropiat de cel neutru) şi şampoane speciale (conţin agenţi activi care combat seboreea, mătreaţa sau uscarea pielii). Un astfel de produs poate fi folosit atâta timp cât este eficient. În momentul în care observaţi că părul începe să se usuce/ îngraşe, ori dacă apare mătreaţa, schimbaţi şamponul. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi înainte să vă udaţi părul pentru spălare este să-l pieptănaţi, pentru că astfel se poate curăţa mai uşor. „Şamponul se aplică întotdeauna în palmă, o cantitate nu foate mare, ne frecăm mâinile şi apoi aplicăm pe scalp, nu pe capetele firelor, altfel riscăm să uscăm şi să fragilizăm firele de păr. De regulă, este nevoie să ne spălăm de două ori: prima şamponare îndepărtează sebumul şi impurităţile, a doua tratează firul”, explică dr. Oana Clătici, medic dermato-venerolog. Se lasă şamponul câteva minute pe pielea capului şi se masează uşor scalpul, de la creştet spre ceafă, folosind buricele degetelor, nu unghiile. Nu opăriţi părul, crezând că astfel îl veţi degresa mai bine. Folosiţi apă călduţă, clătiţi bine, iar pentru strălucire, în cazul părului gras, clătirea se poate face în apă în care s-a turnat puţin oţet de mere. „Recomandat este să ne spălăm de două-trei ori pe săptămână pe cap, nu zilnic, cu un şampon adecvat. Spălarea zilnică poate stimula producţia de sebum şi astfel intraţi într-un cerc vicios: deşi vă spălaţi părul des, se îngraşă repede sau aveţi mătreaţă”, atenţionează medicul. Dacă aveţi părul foarte gras, este bine să mergeţi la un dermatolog, care, după ce exclude alte afecţiuni, recomandă un şampon special.

Fără schimbări radicale

Balsamurile nu sunt un moft. Ele completează efectele şamponului şi facilitează descurcarea părului. Se aplică pe părul ud, se lasă câteva minute şi se clăteşte. În general, nu există produs bun care să aibă două funcţii: şi şampon, şi balsam. De aceea, alegeţi-le separat. Uscaţi-vă părul natural, fără feohn sau placă, pentru că temperaturile ridicate distrug celulele din cuticula firului. Folosiţi un prosop gros, până se absoarbe apa, dar nu „zbiciţi” părul. „Nu exageraţi cu vopsirea lui, nu faceţi schimbări radicale de culoare şi nu vă faceţi permanent la scurt timp după ce v-aţi vopsit, pentru că părul sigur se va degrada. Alegeţi vopsele fără amoniac”, recomandă dermatologul Clătici.

Recent Posts

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

17 minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

47 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică