Categories: Ştiri sănătate

Cum știi că ai sau ai avut o hepatită ascunsă?

Termenul de “hepatita ascunsa” nu este un termen medical, dar este destul de folosit si sperie unii bolnavi. Acest termen poate semnifica existenta unei hepatite descoperita doar prin analize de laborator, fara ca pacientul sa aiba vreun simptom, practic este o hepatita fara simptome, hepatita simptomatica.

”Asa cum am mentionat deja hepatita nu are simptome, adica este o hepatita fara icter, hepatita anicterica, icterul fiind considerat un simptom care ii da posibilitatea pacientul sa descopera ca are o probleme cu ficatul. Pentru ca nu are simptome pacientul nu merge la medic, si nu face analize, care ar fi descoperit in majoritatea cazurilor ca exista probleme cu ficatul,” a explicat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog-hepatolog.

Cum afli ca ai sau ai avut o hepatita ascunsa?

De obicei omul afla ca a avut o hepatita ascunsa atunci cand merge la medic si acesta gaseste unele modificari

Cele mai frecvente modificari gasite la examionarea medicala – care reflecta consecintele unei hepatite ascunse sunt, potrivit medicului hepatolog, urmatoarele:

  • Descoperirea la examinarea medicala a unor modificari ale ochilor (icter) sau palmelor si pielii (pete de la ficat)
  • Ficat mai mare decat in mod normal descoperit de medic la palpare
  • Descoperirea la ecografie a unor modificari hepatice sau splenice (modificarea marimii sau structurii sau a vaselor si cailor biliare)
  • Descoperirea la un control efectuat intamplator a unor modificari ale analizelor hepatice (AST ALT GGT, fosfataza alcalina)
  • Descoperirea unor modificari la punctia biopsie hepatica sau fibroscan
  • Descoperirea unor markeri virali de hepatita – structuri (proteine) ale virusului care raman mult timp in sange (antigene virale), sau de proteine produse de organism in lupta lui impotriva virusului (anticorpii anti… unele proteine virale).
  • Pe baza acestor modificari deseori hepatita ascunsa este diagnosticata in stadiul de hepatita cronica mai mult sau mai putin avansata sau chiar de ciroza hepatica.

Aceste situatii la gasesc frecvent la cabinet, si pacientii sunt complet nedumerit cand le spun ca au avut ceva la ficat in urma cu mai mult timp si acum se descopera consecintele neplacute

Care sunt cauzele hepatitei ascunse?

Cele mai frecvente cauze de hepatita ascunsa care pot da sechele hepatice in timp sunt:

  • Infectie cu virusul hepatitei B deseori inaparenta sau cunoscuta dar careia bolnavul nu ii da importanta
  • Infectie cu virus C sau D
  • Intoxicatii diferite (alcool, toxice profesionale, droguri, medicamente, ciuperci, etc)
  • Alte boli care pot afecta si ficatul (icterul mecanic, infectii, probleme autoimune, etc)

Hepatita ascunsa poate sa dea totusi simptome minore , dar care sunt neglijate de bolnav in vartejul muncii si vieti de zi cu zi, sau sunt confundate de bolnav cu cu altceva:

  • probleme gastro-intestinale obisnuite, trecatoare (greata, diaree, lipsa poftei de mancare pentru o scurta perioada, eventual o scurta perioada de icter minor) considerate ca fiind enterocolita
  • stare subfebrila trecatoare considerata viroza respiratorie
  • oboseala cronica pusa pe seama muncii sau suprasolicitarii
    eruptiile de pe piele sunt considerate ca fiind cauzate de substantele cu care lucram in mod obisnuit sau alergice sau boli de piele minore.

Hepatita ascunsa poate evolua catre ciroza hepatica

Hepatita ascunsa ramasa nediagnosticata si netratata datorita lipsei simptomelor-poate evolua catre ciroza hepatica. In afara de evolutia catre ciroza, care este posibila, alte tipuri de evolutie a hepatite ascunse sunt urmatoarele:

  • Hepatita ascunsa poate sa nu aiba nici o urmare simptomatica sau functionala (adica practic nu da nici un fel de problema), iar daca este postvirala in organisme persista doar markerii de imunitate impotriva virusului B sau C dar fara AgHBs sau ADN sau ARN viral (adica cu viremie nedetectabila), deci practic sa se vindece singura prin resursele proprii ale organismului; indiferent de cauza, vindecarea pote fi completa ad integrum), sau cu sechele (ficatul nu mai functioneaza la capacitate maxima)
  • Hepatita ascunsa poate sa stea o perioada mai lunga sau mai scurta in stadiul de purtator inactiv de virus hepatitic , cu evolutia obisnuita acestei forme de infectie
  • In hepatita ascunsa virusul poate persista in organism sub forma oculta.
  • Hepatita ascunsa se poate croniciza – hepatita cronica, care la randu lei poate evolua catre ciroza hepatica
    in oricare din stadiu sau situatii, poate sa apara cancerul de ficat indus de virus.

ATENTIONARE

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

  • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
  • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar
  • modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
  • absenta AgHBs
  • transaminaze normale

Recent Posts

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

6 minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

36 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

o oră ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică