Categories: Știrile zilei

Dacă locuiești la bloc, te poți trezi cu o amendă de 12.000 de lei! Ce nu trebuie să faci, sub nicio formă potrivit noii Legi

Un nou proiect de lege prevede amenzi usturătoare pentru cei care locuiesc la bloc și care încalcă o serie de acțiuni privind limita decenței.

În cadrul Legii 61/1991 sunt prevăzute faptele pentru care locatarii pot fi sancționați, dacă vor încălca normele de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Printre acestea se numără „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. Iar un asemenea comportament ar putea atrage, categoric, sancțiuni pe măsură.

Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc

În acest sens, o amendă se situează între 6.000 și 12.000 de lei (în cazul celor care recidivează), dacă locatarii ascultă muzică la maximum, țip, vorbesc mult prea tare. Totodată, sunt aplicate amenzi de până la 10.000 de lei și în cazul celor care utilizează aparate care produc zgomot foarte puternic.

De asemenea, cei care nu vor respecta programul de liniște pe parcurul prânzului sau nopții vor fi amendați. Amenda poate să ajungă și la 2.000 de lei. În cazul celor care recidivează, pot primi o amendă de până la 6.000 de lei. Legea arată că există posibilitatea ca locatarul „petrecăreț”, care nu respectă orele de liniște și recidivează, poate fi pus în situația de presta activități în folosul comunității (100 – 150 de ore).

De asemenea, vor primi amenzi duble comercianții care nu respectă decizia autorităților de suspendare a activității, ca urmare a încălcării interdicțiilor de vânzare a alcoolului în anumite zile, la anumite evenimente sau minorilor.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Amenzi duble vor primi și firmele sancționate pentru închirierea spațiilor de proxenetism și care nu au respectat decizia de suspendare.

În comisiile de specialitate, senatorii au decis să dubleze însă doar amenzile pentru tulburarea liniștii publice prin petreceri și nerespectarea orarului de liniște, pentru recidiva acestor contravenții, cât și amenzile pentru anumiți comercianți.

Amenzile pentru deranjarea vecinilor sau locuitorilor prin petreceri, muzică și zgomot au fost majorate ultima dată în ianuarie 2020.

Raportul cu noile niveluri de amenzi urmează să fie votat în plenul Senatului și, ulterior, proiectul va merge în Camera Deputaților pentru vot final.

Ore de liniște la bloc

Cât despre orele de liniște, informațiile se regăsesc chiar și pe site-ul oficial al Poliției Române. În acest sens, vă redăm informațiile care apar pe site, la secțiunea care prezintă cele mai frecvente întrebări. Orele de liniște sunt: 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00.

„Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social”, se arată pe site-ul Poliției Române.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

6 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

7 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

8 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

8 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

9 ore ago

Citeste si: