Dacă nu vaccinăm copiii, viitorul e periculos

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Victor Olszavsky, atrage atenția asupra faptului că recomandarea OMS este să atingem o acoperire vaccinală a populației de 95 la sută

Violeta Fotache

Scandalul legat de vaccinarea obligatorie este departe de a se stinge. De o parte a baricadei se află cei împotriva imunizării – de regulă părinți care au trecut prin situații grave cu proprii copii vaccinați, precum și avocații lor care i-au reprezentat prin instanțe. De cealaltă parte a baricadei se află nu doar părinții care sunt de acord cu vaccinarea, dar și marea majoritate a specialiștilor în imunizare, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Săptămâna imunizării
Chiar ministrul Sănătății a ieșit la rampă și a anunțat că pregătește o lege prin care să impună ca obligatorie vaccinarea, întrucât în România acoperirea vaccinală a populației a coborât periculos sub limita de siguranță a sănătății publice, limită stabilită de OMS la 95 la sută. „Strategia Organizației Mondiale a Sănătății, pentru perioada 2015-2020, a fost adoptată în septembrie 2014. Atunci toate cele 52 de state membre OMS au adoptat obiectivele majore de atins, pentru ca sănătatea populației de pe glob să nu fie pusă în pericol”, a declarat pentru Doctorul zilei reprezentantul OMS Victor Olszavsky.
6 obiective majore
Cel mai important obiectiv al strategiei este menținerea la peste 95% a acoperirii vaccinale a populației, conform sursei citate. „Un alt obiectiv este menținerea zonelor libere de poliomielită. Știți că în Pakistan, Afganistan, Nigeria sunt războaie civile, zone de conflict, și acolo mai exista virusul. Dacă reușim putem considera eradicată poliomielita, așa cum am reușit cu variola în urmă cu 25-35 ani”, ne-a declarat reprezentantul OMS.
„Următorul obiectiv este eliminarea rujelei și a rubeolei – care trebuia eliminată din UE în 2015. Din păcate nu am reușit din cauza tendinței de scădere care există nu numai în România, ci în mai multe state europene și am avut epidemii. Or, spre exemplu, pe continentul american virusul a fost eliminat încă din 2002, iar cetățenii de acolo se confruntă acum cu al doilea val adus de virusul importat din Europa. Un alt obiectiv major este sustenabilitatea financiară a aprovizionării cu vaccin”.

Cele 8 „vaccinuri de aur”
Conform reprezentantului OMS, cele 8 „vaccinuri de aur”, fără de care ne pasc epidemiile, sunt pentru: difterie, tetanos, pertusis, polio, rujeolă, oreion, rubeolă și hepatita B. „Dacă ți-ai stabilit o anumită schemă în baza criteriilor științifice atunci cu ea trebuie să te duci mai departe. E logic nu poți să ai o cohortă de copii vaccinați de ceva și când să-i dai ultima doză tu nu mai ai. Unele vaccinări se fac cu trei-patru doze, în timp. Puține sunt cu o singură doză/injecție , cum e vaccinul BCG care e adevărat că nu durează toată viața dar acoperă perioada de primele 6 luni- un an când copilul nu are anticorpi, el primind imuno-globulină prin laptele matern”, spune reprezentatul OMS.

Reprezentantul OMS: „Epidemiile pot reizbucni”

Menținerea acoperirii vaccinale la peste 95% este un obiectiv principal deoarece sub această limită pot apărea epidemii și nici nu poți atinge următoarele obiective, ne-a spus reprezentantul OMS, Victor Olszavsky.
Controlul hepatitei B
„Controlul hepatitei B – înseamnă o reducere a incidenței hepatitei B care se poate face prin vaccinarea tuturor, dar în primul rând a copiilor pentru că e important să pornești cu generații gata vaccinate. Apoi este important ca personalul medical să fie vaccinat. Multe state au obligativitatea vaccinării personalului medical. OMS nu poate să dispună, face doar recomandări, dar ce face fiecare stat pentru a atinge obiectivele asumate depinde de la țară la țară”, afirmă sursa citată.
Anglia sancționează medicii de familie
„În Europa, unele au introdus vaccinarea obligatorie. În timp ce în Franța și în state precum Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia etc, părinții care refuză vaccinarea copiilor sunt pedepsiți, în Anglia părinții care refuză nu sunt pedepsiți, dar sunt sancționați medicii de familie. Legea nu-i obligă, dar sunt stimulente la nivelul medicilor de familie ca să-i aducă la vaccinare. Medicul de familie riscă anumite sancțiuni, cum ar fi tăieri de la plată, dar dacă au semnătura părinților prin care aceștia își asumă refuzul vaccinării, atunci medicul nu primește nici o sancțiune.
Cum vă spuneam, și în celelalte state europene există o tendință de scădere a acoperirii vaccinale. Vă amintesc că în Bulgaria, în 2008-2009 a fost una dintre cele mai mari epidemii de rujeolă: 24 mii de cazuri, cu 24 de decese. În România – țară ce nu avea probleme cu vaccinarea, în mod tradițional -, acoperirea vaccinală a coborât sub media europeană. Ca recomandare, este nevoie de informare permanentă și corectă a populație asupra riscurilor nevaccinării. Din moment ce Institutul Național de Sănătate Publică anunță că de la an la an a crescut procentul de refuzuri cu 3-4 la sută, credem că e o problemă și de comunicare. Noi am recomandat Ministerului Sănătății în urmă cu un an -și chiar a făcut un plan de comunicare pe o perioadă mai lungă, numai ca are nevoie de finanțarea unei broșuri pentru publicul larg,

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

10 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

10 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

11 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

11 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

12 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

12 ore ago

Citeste si: