De ce apar durerile de articulații când se schimbă vremea

Meteorosensibilitatea reprezinta amplificarea simptomatologiei unor boli la variatiile atmosferice, in sensul amplificarii expresiei clinice a bolii ce poate evolua dupa o prima etapa de adaptare spre situatii de decompensare agravante.

Meteodependenta este de trei ori mai frecventa la femei decit la barbati. Nu trebuie sa ne speriem insa si sa credem ca schimbarea vremii ne imbolnaveste. Ea doar accentueaza anumite suferinte latente, pe care le avem deja.

Durerile de cap, ametelile, starea de slabiciune, durerile de articulații, crizele reumatice, nervozitatea sau transpiratiile excesive sint cele mai frecvente simptome resimtite de persoanele meteodependente. Manifestarile difera de la o persoana la alta si cresc in intensitate o data cu virsta si bolile pe care le are fiecare bolnav.

Un exemplu de suferinta influentata de perturbarile atmosferice este artroza. Durerea este una dintre cele mai precoce simptome ale artrozei. In aceasta boala, modificarile osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular fac ca receptorii de la nivelul osului sa resimta perturbarile atmosferice si durerea sa fie mai intensa.

Cele mai frecvente localizari ale artrozei sint articulatiile coloanei vertebrale, genunchii, articulatiile coxofemurale si unele articulatii de la nivelul degetelor miinilor sau picioarelor. Sint citeva articulatii care nu sint afectate de artroza. Acestea sint articulatiile pumnului, gleznei, cotului. In afara de durerea agravata de frig, umezeala si eforturi fizice, pacientii cu artroza mai remarca limitarea miscarilor articulare si chiar deformarea articulatiilor afectate. Durerile articulare aparute odata cu perturbarile atmosferice orienteaza diagnosticul spre artroza si elimina suspiciunile unor severe boli inflamatoare, precum poliartrita reumatoida.

„Am dureri insuportabile când se schimbă vremea”

Expunerea prelungita la frig poate declansa o criza reumatica sau un spasm vascular la nivelul degetelor miinii sau picioarelor. Nu numai frigul si umezeala fac rau in bolile reumatice. Expunerea la soare sau la raze ultraviolete poate contribui la declansarea lupusului eritematos sistemic, in special la femeile tinere cu predispozitie genetica pentru aceasta boala.

„Sufăr de spondilită anchilozantă şi, în momentul în care se schimbă vremea, durerile mele sunt aproape insuportabile, merg până spre paralizie, nu scap de puseu decât cu calmante cât se poate de puternice, iar unguentele sunt de multe ori apă de ploaie. Rigiditatea coloanei, a mişcărilor este redusă aproape la maximum. Eu simt trecerea de la o stare a vremii la alta cu multe ore înainte, uneori chiar zile”, povesteşte Elena Constantin, în vârstă de 41 de ani.

Ea se mai plânge că aceste stări sunt însoţite şi de nervozitate, irascibilitate, pe care le poate stăpâni cu greu, iar, la serviciu, randamentul este mult scăzut.

Pacienţii reumatici resimt prin dureri articulare schimbările de presiune cu mult timp înainte de a se întâmpla, dar nu ştim mecanismul. Bolnavii trebuie să se trateze în funcţie de simptome, iar pentru dureri, cel mai la îndemână sunt analgezicele, însă gimnastica medicală este cel mai important medicament“, a explicat Carina Mihai, medic reumatolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti

In cazul artrozei, trebuie sa se evite frigul, umezeala, iar in momentul aparitiei durerii este indicata folosirea medicamentelor antialgice de tip paracetamol, tramadol sau antiinflamatoare nesteroidiene, numai cu prescriptie medicala. Spasmul vascular indus de frig poate fi contracarat prin folosirea manusilor, oprirea fumatului si administrarea de medicamente vasodilatatoare. Pacientilor cu lupus eritematos sistemic li se recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea de creme protectoare pentru ultraviolete cu factor de protectie mai mare de 25.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică