De ce apar tulburările menstruale. Cauze și soluții

Aproape fiecare femeie se întâlnește și trăiește pe parcursul vieții tulburări ale ciclului menstrual. Despre cele mai frecvente dintre cauze a povestit pentru Doctorul Zilei, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Fiecare femeie are specificul ei din punct de vedere menstrual. Este normal ca menstruația să apară lunar între 21 și 35 de zile și fiecare femeie în parte experimentează o anumită durată menstruală, după cum fiecare femeie experimentează o anumită cantitate a ciclului menstrual. Tot ce este în afara normalității cu care este obișnuită fiecare femeie trebuie să ridice un semn de întrebare. Nefiind obligatoriu sa fie vorba despre un diagnostic grav, este clar că orice abatere de la normalitate trebuie să trimită femeia la medicul ginecolog, pentru a vedea despre ce este vorba, pentru a pune în diagnostic și a institui un tratament adecvat, în cazul în care acest lucru este necesar. Lipsa normalității ciclului menstrual reprezintă principalul simptom al tulburărilor menstruale, fie ca vorbim despre lungimea ciclului menstrual, sau despre cantitate și culoarea acestuia.

Există anumite patologii care determină tulburările menstruale, iar printre cele mai frecvente se numără:

  • Dezechilibrele hormonale – orice femeie experimentează la un moment dat, pe perioada fertilă, un astfel de dezechilibru, fără ca acest lucru să fie anormal. Dezechilibrele hormonale au ca simptom întârzierea menstruației sau, dimpotrivă, scurtarea perioadei în care ciclul menstrual apare în mod normal. Ele pot fi diagnosticate cu ajutorul unor analize specifice de sânge, realizate în primele 2-3 zile ale ciclului menstrual. Unele dereglări nu au nevoie de nici un fel de tratament, pentru că trec de la sine și, așa cum spuneam, sunt absolut normale pe parcursul vieții unei femei.
  • Fibromul uterin – blochează cavitatea uterină și determină de cele mai multe ori tulburări menstruale. În cele mai multe dintre cazuri este vorba despre faptul că menstruația vine de mai multe ori pe parcursul unei singure luni. Fibromul uterin se diagnostichează cu ajutorul ecografiei transvaginale sau abdominale, iar tratamentul lui depinde foarte mult de locul unde este poziționat și de mărimea lui. Exista și cazuri când singura variantă pentru revenirea la normalitate este operația, de multe ori laparoscopică, atunci când dimensiunea fibromului nu este prea mare.
  • Polipii endocavitari – și aceștia, ca și fibromul uterin, blochează cavitatea uterină, astfel încât apar tulburări menstruale. În cazul polipilor, îndepărtarea se face prin operație laparoscopică, o procedură minim invazivă și cu ajutorul căreia lucrurile revin la normal rapid și cu o recuperare ușoară.
  • Chisturi pe ovare – de cele mai multe ori, împiedică ovulația sau o întârzie, ceea ce face ca menstruația să apară mult mai târziu ca de obicei, uneori chiar să lipsească o lună sau două. Chisturile pe ovare sunt o afecțiune destul de comună în rândul femeilor fertile, ea putând fi ținută sub control chiar cu medicație, atunci când este cazul sau, mai cu seamă, atunci când se dorește obținerea unei sarcini pe cale naturală.
  • Endometrioza – o afecțiune destul de recent descoperită, dar de care suferă un procent semnificativ dintre femeile aflate la vârsta fertilă, endometrioza poate provoca tulburări menstruale, în funcție de locul unde este localizată. Diagnosticul în privința endometriozei se poate pune cu certitudine prin intermediul operației laparoscopice de diagnostic, procedură în timpul căreia se și poate îndepărta țesutul endometriozic.
  • Tulburările de premenopauză – înainte de instaurarea menopauzei, apar tulburările de menopauză care, la rândul lor, creează tulburări menstruale destul de importante. Sunt foarte puține femei care nu experimentează aceste tulburări. Menstruația apare fie în mod repetat în cursul unei singure luni, fie există o pauză de câteva luni, după care reapare. Chiar dacă de cele mai multe ori normale, aceste tulburări de premenopauză trebuie ținute sub control la medicul ginecolog, pentru a ne asigura că lucrurile rămân în parametri normali.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

5 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

6 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

6 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

7 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

7 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

8 ore ago

Citeste si: