Categories: Stil de viaţă

De ce apar varicele? În 95% din cazuri au această cauză

Din cuprinsul articolului

De ce apar varicele? Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial – dispus imediat sub tegument si unul profund – inconjurat de muschi. Varicele afecteaza sistemul venos superficial determinand aparitia de dilatatii la nivelul acestei retele. Este important de stiut ca varicele nu sunt doar o problema de estetica.

Desi de multe ori privite ca „simple” dilatatii venoase, ele au un rasunet important asupra intregului organism. In ortostatism (stat in picioare), aceste varice sunt pline cu sange, sange care este „furat” din circulatia sanguina normala, determinand aparitia de complicatii atat locale cat si generale care afecteaza intregul organismul, de unde si necesitatea de a denumi aceasta afectiune boala varicoasa si nu doar varice hidrostatice.

De ce apar varicele?

Boala varicoasa – varicele – este o boala transmisa genetic in 95 % din cazuri si evolueaza diferit de la persoana la persoana. Acest lucru face ca tratamentul sa fie unul diferentiat pentru fiecare pacient in parte.

In stadiile incipiente acuzele sunt nespecifice : dureri in gambe si senzatie de presiune manifestata seara, picioare grele, oboseala gambelor, cu aparitia ulterioara a venelor dilatate.

Este stiut faptul ca boala varicoasa nu determina dureri direct proportionale cu volumul varicelor si mai ales cu stadiul bolii. Acest lucru explica de ce pacientii cu boala varicoasa nu se prezinta in stadiile incipiente direct la o consultatie de chirurgie vasculara, ci de cele mai multe ori apeleaza la tot felul de remedii si tratamente „miraculoase”.

Prin intermediul ecografiei Doppler venoase, se vor decela pachetele varicoase care nu sunt vizibile prin transparenta pielii, prezenta si localizarea valvelor incompetente. Ecografia Doppler venoasa este o investigatie nedureroasa, neinvaziva, cu cost redus, care poate fi repetata ori cate ori este nevoie, fara a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultima generatie permit vizualizarea cu acuratete a venelor superficiale si profunde, directia fluxurilor de sange si valvele incompetente.

Complicatiile locale ale bolii varicoase sunt : celulita, pigmentarea, dermatita, tromboflebita, ulcerul venos, insuficienta sistemului venos profund, complicatii care se manifesta in principal la nivelul pielii si care sunt incorect indrumate spre dermatologie. Oricat de corect ar fi tratamentul dermatologic aplicat pielii el nu are rezultate spectaculoase daca nu se rezolva cauza generatoare de la nivelul sistemului venos.

Complicatiile generale sunt : afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica), hepatice

Metode de tratament

  • Scleroterapia – prin aceasta procedura se injecteaza o solutie in venele cu varice. In scurt timp varicele incep se estompeze. Chiar daca, deseori, este necesar sa se aplice procedeul de mai multe ori la aceeasi vena, atat timp cat scleroterapia este efectuata corect, se observa imbunatatiri.
  • Macroscleroterapia – se bazeaza pe acelasi mecanism ca si scleroterapia, dar se foloseste pentru varicele mari.
  • Terapia cu laser- in prezent, se utilizeaza o noua tehnologie: tratamentele cu laser pentru venele varicoase de tip panza de paianjen sau cele foarte mici. Operatia cu laser presupune trimiterea unor fascicule de laser pe regiunea afectata. In timp, varicele se estompeaza si dispar. Nu implica incizii.
  • Folosirea unui cateter – se utilizeaza un tub subtire (numit cateter) care se introduce in vena marita si al carui varf se incalzeste. Odata cu scoaterea lui, caldura distruge vena varicoasa. De obicei, se utilizeaza pentru venele mai mari.
  • Flebectomie – se indeparteaza venele mici cu varice prin efectuarea unor punctii la nivelul pielii. Cicatricile sunt minime si se poate realiza in ambulator.
  • Smulgerea venelor (sau stripping) – asa cum ii spune si numele, aceasta procedura presupune indepartarea unei vene. Desi poate parea ceva de speriat, circulatia nu este afectata, deoarece venele profunde preiau volumul de sange al celei indepartate.
  • Operatia endoscopica- aceasta interventie este necesara doar in cazul in care membrele prezinta ulceratii. Chirurgul foloseste o camera video mica, pe care o introduce in membrul afectat pentru a putea vizualiza venele, dupa care le indeparteaza prin mici incizii.

 

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

9 minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

39 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică