Categories: Ştiri sănătate

De ce diabeticii ar trebui să fie testați de două ori pe an pentru nivelul HbA1c

Cunoscut și sub denumirea de Hemoglobină A1c, este un test de sânge care vă spune dumneavoastră și medicului dumneavoastră cât de bine este gestionat diabetul dumneavoastră în timp.

OMS estimează că aproape 30 de milioane de oameni suferă de diabet în întreaga lume, iar cifrele ar putea să se dubleze până în anul 2030. Cu această statistică care planează asupra noastră, este prudent să știm despre un test important pe care toți diabeticii ar trebui să-l facă o dată la fiecare șase luni HbA1c.

Cunoscut și sub denumirea de Hemoglobină A1c, este un test de sânge care vă spune dumneavoastră și medicului dumneavoastră cât de bine este gestionat diabetul dumneavoastră în timp. Acesta are ca scop măsurarea nivelului mediu de zahăr din sânge și pentru a vedea dacă s-a menținut în intervalul necesar.

Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

Testul funcționează prin măsurarea cantității de glucoză care se atașează de celulele roșii din sânge. Când o moleculă de glucoză se atașează de un glob roșu, se spune că celula este „glicata”. Aceasta înseamnă că, cu cât este mai mare cantitatea de glucoză care se atașează de celule, cu atât cantitatea de oxigen pe care celulele o pot transporta în corpul și țesuturile dumneavoastră este mai mică. Procentul mediu de celule glicolate se traduce direct în citirea HbA1c. Testul se efectuează ca orice alt test de sânge și nu necesită ca pacientul să țină post.

Nivelul de HbA1c al unei persoane normale este de obicei sub 5%, dar la un diabetic acest nivel este crescut din cauza cantității de glucoză din sânge. O medie de peste 7% este o alarmă că sunteți mai susceptibil la complicații legate de diabet.

Diabetul necontrolat poate crește riscul de a dezvolta boli oculare, cum ar fi retinopatia diabetică cu 76%, bolile de rinichi cu 50% și afectarea nervilor cu 60%*.

Determinarea HbA1c constituie un test de evaluare si monitorizare pe termen lung a controlului glicemic la pacientii cu diabet zaharat. De asemenea are un rol predictiv in ceea ce priveste riscul complicatiilor diabetului: cetoacidoza, nefropatia, retinopatia. Poate evalua abordarea terapeutica cea mai eficienta: antidiabetice orale, insulina, transplant de celule β. Din aceste motive, HbA1c ar trebui efectuata de rutina la toti pacientii cu diabet, atat in momentul diagnosticului cat si ca parte a monitorizarii continue.

Recent Posts

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

27 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

57 de minute ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

o oră ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

2 ore ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

3 ore ago

Citeste si: