De ce este important screening-ul retinopatiei diabetice

Detectarea precoce a retinopatiei diabetice depinde de educația pacientului diabetic. Despre modul în care se face screening-ul retinopatiei diabetice și despre importanța acestuia pentru pacientul cu diabet, ne-a explicat dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Un examen oftalmologic periodic, însoțit de tratamentul corect al bolii de fond – a diabetului zaharat – controlarea factorilor de risc asociați, duce la prevenirea orbirii prin retinopatie diabetică.

Pacientul cu diabet trebuie să conștientizeze importanța unui examen oftalmologic regulat, chiar dacă simptomele nu există încă. De aceea, un program de screening este esențial. Acesta se realizează în funcție de tipul de diabet și de stadiul retinopatiei diabetice, ne-a explicat medicul.

Aceasta a mai spus că pacienții diabetici care nu au modificări legate de  retinopatia diabetică, trebuie să facă un examen oftalmologic o dată pe an. Iar pacienții care au diabet zaharat tip I  este bine să facă un examen oftalmologic în primii 5 ani de la diagnosticarea bolii.

Numeroase studii clinice cu pacienți diabetici tip I au relevat o relație directă între prevalența, severitatea retinopatiei și durata diabetului. În cazul acestor pacienți, retinopatia poate apărea devreme, la 6-7 ani de la diagnostic. Se recomanda un consult oftalmologic la 5 ani de la diagnostic, apoi anual. Educarea pacientului privind impactul controlului optim al glicemiei asupra vederii trebuie făcută de la începutul bolii.

Pacientul cu diabet de tip 2 are nevoie de control oftalmologic la diagnosticare

Medicul specialist oftalmolog susține și că pacienții cu tip 2 de diabet trebuie să facă examen oftalmologic la diagnosticarea diabetului. Debutul diabetului zaharat de tip 2 este uneori greu de determinat, de aceea diagnosticul poate fi pus după ani buni de la debutul bolii.

Conform studiilor clinice,  până la 3 % din pacienții diagnosticați la 30 ani sau mai târziu au edem macular la diagnosticul inițial al diabetului. De asemenea, 30 % din pacienți prezintă modificări de retinopatie diabetică la diagnostic.

Mergi la oftalmolog înainte de sarcină!

Totodată, tinerele diagnosticate cu diabet zaharat și care vor să rămână gravide ar trebuie să meargă la oftalmolog înainte de sarcină.

Tinerele care au diabet zaharat și care vor să aibă un copil ar trebui să vină la medic înainte de sarcină. În plus, trebuie și la începutul sarcinii să se efectueze un examen oftalmologic. Dacă examinarea fundului de ochi evidențiază un aspect normal, se recomandă un control în săptămână a 28-a de sarcină. Însă, dacă există retinopatie neproliferativă, chiar și în forma inițială, se efectuează consult oftalmologic între săptămânile 16 – 20 de sarcină. O formă proliferativă necesită o monitorizare mai frecventă și un tratament adecvat, ne-a mai spus medicul.

Existența retinopatiei nu e un obstacol pentru o naștere naturală

Vestea bună este, conform medicului, că un diagnostic de retinopatie diabetică nu este un obstacol pentru o naștere naturală.

Iată ce program de screening au pacienții cu retinopatie diabetică, în funcție de stadiul bolii:

  • Pacienții cu o examinare retiniană normală sau o retinopatia diabetică neproliferativă stadiul incipient trebuie reexaminați anual.
  • Formele ușoare sau moderate de retinopatie diabetică neproliferativă fără edem macular să fie văzute de oftalmolog la 6-12 luni.
  • Pacienții cu retinopatie diabetică neproliferativă severa să facă un examen oftalmologic la 4 luni. Atenție! În formele severe de retinopatie diabetică neproliferative există un risc crescut de evoluție către forma proliferativă. Jumătate din pacienții cu această formă vor dezvolta retinopatie diabetică proliferativă într-un an.
  • Iar bolnavii diagnosticați cu retinopatie diabetică proliferativă fără risc crescut să vină la oftalmolog o dată la 4 luni. Reamintim că retinopatia diabetică proliferativă este cea mai avansată formă de retinopatie diabetică.

Reține! Boală oculară diabetică avansată necesită tratament oftalmologic de urgență.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

50 de minute ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

o oră ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

2 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

2 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

3 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

3 ore ago

Citeste si: